Administratorul Marian Baciu de la SC Victoria Parc Industrial SRL a propus acţionarilor societăţii majorarea tarifelor pentru serviciile de  apă şi canal. Subiectul s-a discutat joi, 31 ianuarie a.c.,în adunarea generală a acţionarilor, cînd i-au fost solicitate administratorului justificări pentru majorarea tarifelor. Marian Baciu a prezentat documentele cerute în AGA desfăşurată joi, 7 februarie a.c. şi a susţinut tariful de 4,92 lei.  Un singur  membru din AGA s-a împotrivit noului preţ considerîndu-l prea mare, Ioan Dobrilă, care în final s-a abţinut de la vot.  Decizia AGA va fi supusă votului în plenul CL Victoria care se va desfăşura la sfîrşitul lunii februarie, după ce societatea va primi un aviz favorabil de la ANRSC.

 

Marian Baciu: Continuăm activitatea, dar majorăm tariful

,,Serviciul public de apă – canal funcţionează în cadrul societăţii noastre din 2013 cînd s-a reziliat contractul cu fostul operator. La preluarea serviciului pierderile tehnologice de apă potabilă erau de 40%, iar încasările facturilor emise pentru servicile de apă-canal erau sub 80%. În decursul celor cinci ani de administrare am reuşit să identificarea defectele,  am efectuat lucrări de reparaţii, am montat  reductoare de presiune şi aşa am redus pierderile tehnologice sub 20%. Cu sprijinul unui consultant juridic am ajuns în prezent să încasăm 90% din valoarea facturilor emise. Reducerea pierderilor tehnologice şi creşterea procentului de încasare a facturilor emise sînt primcipalele pîrghii pentru eficientizarea şi asigurarea continuităţii serviciului de apă-canal în condiţiile de calitate impusă de legislaţia în vigoare. Pentru asigurarea continuităţii serviciilor de alimentare cu apă potabilă, de canalizare şi de epurare a apelor uzate cu respectarea condiţiilor impuse de lege este necesară majorarea tarifelor. În urma analizei financiare ne-am deplasat la Agenţia Naţională de Reglementare a Serviciilor Publice Comunitare Alba Iulia, unde împreună cu consultanţii regionali am ajuns la concluzia că tariful trebuie majorat,  justificat în primul rînd de majorarea salariului minim pe economie. În 2015 salariul minim pe economie era de 1.050 lei/lună, iar începînd din 1 ianuarie 2019 salariul s-a majorat la 2.080 lei/lună. Conform fişelor de fundamentare noul tarif pentru  serviciile de apă-canal este de 4,92 lei/mc cu TVA inclus, însă acesta trebuie aprobat de ANRSC şi de CL Victoria” a spus administratorul Marian Baciu.

 

Se justifică majorarea tarifelor

În AGA desfăşurată de joi, 7 februarie 2019, majoritatea membrilor AGA au susţinut propunerea administratorului de la serviciul public de apă-canal.

  •  ,,Orice furnizor nu poate avea randament sută  la sută, sînt şi pierderi normale în procesul tehnologic. Vreau să vă spun că pierderile tehnologice s-au reglementat, au fost reduse prin înlocuirea conductelor şi prin montarea regulatoarelor de  presiune. Referitor la noul tarif nu am nimic de comentat, de cinci ani preţul este acelaşi, iar salariile şi utilităţile au crescut mereu. Activitatea acestei societăţi s-a diminuat, iar societatea acum va trebui să cîştige bani şi din lucrări de reparaţii. Fosta societate  Sacoterm a dat faliment din cauza tarifelor mici practicate. Pe vremea respectivă pierderile erau de 40-50%” a spus consilierul local, Alexandru Lup.
  •   ,,Noul tarif propus de administratorul Marian Baciu,  pentru serviciile de apă-canal este mare,  din acest motiv mă abţin de la vot” a spus consilierul local, Dobrilă Ioan.
  •  ,,Abonaţii trebuie să plătească doar apa consumată, adică atît cît indică apometrul.  Pierderile trebuie suportate de societate,  nicidecum de abonat. Referitor la tarif nu am ce comenta,  este în regulă” a spus consilierul local, Timotei Stînea Valentin.
  •   ,,Peste două luni aş vrea să ne prezentaţi o situaţie cu sumele recuperate din datoriile istorice” a spus consilierul local,  Octavian Smădu.
  •   ,,Săptămîna viitoare executorul judecătoresc vine la Victoria şi va executa persoane care au datorii mari la serviciul public de apă-canal. Pe această listă sînt multe familii care nu au achitat niciun leu pentru consumuri de cînd s-a înfiinţat societatea” a spus administratorul Marian Baciu.

 

Datorii istorice

În oraşul Victoria sînt 3.407 apartamente, 206 case şi 132 garsoniere în blocurile de nefamilişti. Serviciul public de apă-canal  are de încasat de la populaţie 400 mii lei, această sumă reprezentînd  datoriile acumulate din ianuarie 2013 pînă în prezent.  Pentru  recuperarea datoriile au fost trimise sute de somaţii de plată, iar societatea a acceptat şi plata eşalonată. Cei mai multi datornici sînt abonaţii de pe strada Viitorului, G.Coşbuc, Muncii, Salcîmilor şi Pieţii.(Carla Tatu)

 

 

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here