•    Făgărăşenii cer răspicat ca vinovaţii în cazul medicului fals care a mutilat pacienţi să plătească

Sistemul medical din România este dominat de corupţie, incompetenţă şi lipsă de responsabilitate. Dovadă este ultimul caz care a şocat nu doar România, ci Europa. Un ins cu 8 clase venit de niciunde a intrat în sala de operaţie dintr-o clinică medicală din buricul capitalei şi a tăiat cu bisturiul.  Fără mănuşi, fără sterilizarea ustensilelor, fără  să respecte regulile minimale de igienă. Dar a avut curaj şi informaţia suficientă că în România se poate orice. Cu bani a deschis acele uşi care i-au dat dreptul să taie în carne vie şi să-şi ia tainul în plic. Mai mult de un an le-a trebuit autorităţilor să-i depisteze escrocheria, timp în care a mutilat persoane.  Parcă am fi într-un film horror sau într-un show de televiziune în care se fac farse. Dar farsa a fost de data aceasta  una cu urmări grave. Italianul devenit medic cu parafă în România a fost arestat, iar din momentul arestării autorităţile statului au demarat anchete interne. Sub presiunea  presei şi a oamenilor legii, funcţionarii publici din instituţiile statului abia acum îşi fac treaba pentru care sînt plătiţi. Ultimele informaţii arată că în spitalele din România mai sînt astfel de specimene, medici falşi dar cu parafă, asitenţi medicali fără şcoală. La Spitalul Municipal Făgăraş nu există medici falşi. Aşa spun cei din conducerea spitalului, care dau  asigurări că  nici nu vor exista situaţii de acest fel în viitor. Făgărăşenii se declară şocaţi de cazul medicului fals, dar mai ales de corupţia din sistemul medical românesc, de la cea mai mică unitate medicală pînă în vîrful piramidei medicale, agenţii sau MinisterulSănătăţii. Făgărăşenii cer ca iresponsabilii şi  corupţii să plătească. Monitorul de Făgăraş a stat de vorbă cu făgărăşenii, iar o parte din opiniile lor sînt titrate în rubrica ,,Vocile Ţării Făgăraşului”.

,,Medicina nu se învaţă doar din cărţi”

Tată lui Matteo Politi a fost contactat de jurnaliştii italieni de la Corriere del Veneto. Reacţia bărbatului a fost una uluitoare. Părinetele nu pare să fie stăin de gesturile fiului său. Surprinderea lui a fost, se poate spune, inexistentă. „Nu ştiu nimic. Nu ne-am mai văzut de opt ani. Ne auzeam din când în când, dar lucrurile acestea le-am aflat de la voi jurnaliştii. Medic? Vă repet că locuim în ţări diferite de multă vreme”, a declarat tatăl lui Matteo Politi, care locuieşte în Marghera. Presa italianã aminteşte şi de o declaraţie pe care Matteo Politi a fãcut-o în anul 2011, cînd a fost anchetat de poliţia din Verona, unde a fost condamnat. În plinã desfãşutrare a anchetei, acesta a mers la TV şi a fãcut declaraţii. „Sînt nãscut pentru a fi medic. E o pasiune pe care o am de când eram mic. Medicina nu se învaţã doar din cãrţi”. Doctorul fals Matteo Politi avea un preţ uimitor pentru operaţiile estetice pe care le fãcea. Italianul cerea, de exemplu, 2.500 de euro pentru un implant mamar. Din pãcate, femeile care doreau o schimbare şi se lãsau pe mâna lui nu ieşeau mai frumoase pe uşa spitalului, ci din contrã. Matteo Politi   a reuşit să păcălească nu mai puţin de 5 clinici din România, care l-au lăsat să opereze în voie vreme de un an. ,,După ce mi-a dat pansamentul jos, nasul meu era într-o stare dezastruoasă, ca  un şniţel pe care l-ai bătut pe tocător”, a povestit o pacientă.  Preţurile de mutilare ale acestuia erau atît de mici pe cît erau de mari ororile prin care treceau doamnele care îşi doreau o schimbare. Pentru un implant mamar cerea 2.500 de euro, o rinoplastie costa 1500 euro, pentru liposucţie femeile plăteau 800 de euro. Pacientele care au fost operate de Politi se plâng de trauma lăsată în urmă. O pacientă care a dorit un lifting facial şi o ridicare de pleoape s-a trezit   după intervenţie că are pleoapa căzută şi ochiul stâng foarte umflat. Politi a fost reţinut miercuri seară pentru înşelăciune şi exercitare fără drept a profesiei de medic. A fost prins într-un tren, la Vama Curtici, judeţul Arad, pe când încerca să iasă din ţară. Pentru înşelăciune, de exemplu, cînd le-a promis unor oameni că le închiriază o clinică medicală care nu-i aparţinea, judecătorii ar putea să-i dea o pedeapsă maximă de 5 ani de închisoare, pentru practica ilegală a medicinei ar putea primi 1 an de închisoare, iar pentru mutilarea pacientelor, dacă acestea depun plîngere, ar mai putea primi maximum de pedeapsa de 4 ani. Pedepasa maximă pe care ar putea să o primească italianul care s-a dat drept medic şi a operat în România, deşi avea 8 clase şi era parcagiu, ar putea să sară lejer de 5 ani şi jumătate de închisoare.

 

Ștefan D., 71 ani, pensionar, Făgăraş

  • ,,Medicii fac experienţă pe pielea noastră, unii urmăresc doar partea financiară, iar viaţa omului nu contează. Doar la noi în ţară se poate întîmpla aşa ceva. De cîteva zile se mediatizează cazul  medicului italian care a  şocat toată ţara. Acest medic a făcut  şcoala pe youtube şi apoi a început să facă operaţii estetice. Aici se discută despre o faptă gravă. Pacienţii sînt cei care au de suferit de pe urma acestor infractori. Sper să nu mai auzi de astfel de cazuri”

 

Gabriela Nistor, 26 ani, Făgăraş

  • ,,Cînd vorbim despre medicină trebuie să ne gîndim şi la pacienţi. În acest caz, facultatea de medicină şi facultatea de farmacie ar trebui să se facă doar la zi. O astfel de facultate  nu trebuie făcută la frecvenţă redusă şi la distanţă. Ca să devii medic trebuie să ai mai multe calităţi, în primul rînd să ai frică de Dumnezeu şi să iubeşti  această meserie”

 

Paul F., 69 ani, Făgăraş

  • ,,Orice cabinet medical ar trebui să fie autorizat de toate forurile, la fel şi personalul medical.  Organele de control trebuie să-şi facă treaba. Dacă un medic are contract cu o clinică privată, iar pacientul are de suferit, clinica respectivă trebuie închisă, şi medicul la fel. Ambele părţi sînt vinovate în egală măsură. Nu este admis aşa ceva, pacientul  plăteşte,  iar medicul  te mutilează. În România, corupţia este o boală cronică, iar această societate suferă şi nu se va vindeca de această boală. Medicul respectiv a dat mită să obţină postul respectiv. Adevăraţii medici sînt cei care au făcut facultatea la zi,  ceilalţi care au bfat cursurile  la fără frecvenţă sînt zero, adică nu sînt medici. Nu poţi profesa dacă nu faci şcoală zi de zi şi dacă nu ai dascăli de calitate”

 

Octavian Grama, 92 ani, Făgăraş

  • ,,Sînt om bătrîn, dar aşa ceva nu am crezut că o să aud. Cum să profesezi medicină şi să nu faci şcoală. Cum a obţinut diploma? Cum a avut curaj să intre în sala de opetaţie? Acest om nu are frică de Dumnezeu. Acest personaj a dat  mită şi a ajuns medic.  Cu 8 clase nu poţi fii medic, mai mult, acesta  a lucrat în 4 clinici şi doar acum a fost prins”

 

Trîmbiţaş Gheorghe, 81 ani, pensionar, Făgăraş

  • ,,Am ajuns la concluzia că diplomele se obţin foarte uşor dacă ai bani. Poţi deveni peste noapte profesor, medic, avocat. Cu bani poţi obţine un post de funcţionar public. Sîntem de rîsul Europei din cauza scandalurilor politice, acum avem şi medici falşi.  Doamne fereşte să ajungi pe mîinile unui astfel de medic”

 

Vasile Cristian, 56 ani, Făgăraş

  • ,,Este cumplit ce se întîmplă, acest medic a făcut experienţe pe pacienţi. Cine s-ar fi gîndit că există medici falşi? Pacienţii merg la medic pentru că au  încredere în  ei!  Cum să devii victima unui medic? Pacienţii au rămas cu sechele, cine suportă despăgubirile, clinica sau medicul?”

 

Corin C., 70 ani, Făgăraş

  • ,,Aşa  ceva nu este admis. Medicul fals este un infractor, presa a descoperit că numele, data naşterii şi diplomele sînt false. Medicul italian profesa în Bucureşti în chirurgie plastică.  Sper ca toţi medicii să fie verificaţi să nu mai avem alte surprize. Cu astfel de medici, calitatea actului medical scade”

 

Alesia Rusu, 20 ani

  • ,, Medicul italian cred că are probleme psihice. Cum să faci intervenţii chirurgicale dacă nu ai pregătirea profesională! Medicul şi-a mutilat pacientele şi trebuie arestat. Sper că la Făgăraş nu avem, astfel de medici”

 

Mădălina Vaida, 77 ani, pensionară

  • ,,Doar la noi în ţară este posibil aşa ceva. Acest om şi-a bătut joc de sistemul sanitar,  a reuşit să obţină şi parafă. Colegiul medicilor sper că va lua măsuri să nu mai avem astferl de cazuri”

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here