•   Composesoratele se plîng că nu găsesc tăietori de lemn autorizaţi
  •   Un singur funicular forestier în Ţara Făgăraşului
  •   Încă se mai taie ilegal pădurile chiar sub nasul Gărzii Forestiere Braşov

Composesoratele din Ţara Făgăraşului se plîng că  firmele care exploatează pădurile nu vor să presteze servicii pentru ele. Este vorba despre  pădurile din Munţii Făgăraşului unde   exploatarea lemnului se face cu mare dificultate. ,,Nu avem cu cine lucra. Suprafeţele de pădure pe care le avem sînt în golul alpin sau în zone   greu accesibile. Nu putem da oamenilor lemn de foc în aceste condiţii. Cînd au putut lucra uşor, aceste firme au  luat parchete, acum nu mai vor. Toţi vor să cîştige banii uşor, fără cheltuieli. Au golit pădurile” au spus membrii composesori din Ţara Făgăraşului.  Şeful Ocolului Silvic ,,Pădurile Făgăraşului”, Cătălin Stanciu, confirmă că în pădurile de la munte, lemnul nu e uşor de exploatat. ,,În Ţara Făgăraşului  sînt firme de exploatare a lemnului, dar dotări pentru condiţii dificile numai o firmă are. Este nevoie de o instalaţie specială, pe cablu, care scoate lemnul, sînt acele funiculare forestiere. Doar Mesar SRL (Mesaroş) are aşa ceva.  Firmele de exploatare  se confruntă şi cu lipsa forţei de muncă specializată, oameni atestaţi pentru astfel de servicii. În plus legea nu mai permite să se amenajeze drumuri forestiere cu pante mai mari de 25 grade şi de aceea trebuie folosite aceste funiculare. Pînă acum s-au folosit drumurile forestiere vechi” explică situaţia şeful ocolului de la Voila. Folosirea funicularului forestier creşte tariful pentru  metrul cub de lemn cu 120 lei, atît cît percep firmele pentru exploatarea lemnului cu acest utilaj.

Patru ocoale silvice în Ţara Făgăraşului

În Ţara Făgăraşului funcţionează patru ocoale silvice, două private şi două patronate de Romsilva.  Ocolul de la Voila administrează cea mai mare suprafaţă de pădure, 21.000 de hectare, şi are ca membri composesorate şi o parte din primăriile făgărăşene. Aici sînt angajaţi 30 de pădurari. Şi ocolul ,,Pădurile Şincii” este tot privat, dar administrează o suprafaţă mult mai mică decît ocolul ,,Pădurile Făgăraşului”. Romsilva administrează pădurile statului prin ocoalele silvice de la Făgăraş şi de la Arpaş. În fiecare an ocoalele silvice stabilesc amenajamentele silvice şi tarifele practicate. Ocolul ,,Pădurile Făgăraşului” va folosi în acest an aceleaşi tarife ca şi în anul trecut, aşa cum spune Cătălin Stanciu, şeful de ocol.  Este vorba despre 160 lei/mc la lemnul de foc şi 250 lei/mc la lemnul de contrucţie. ,,Sînt membri care au adoptat prin HCL tarife mai mari sau mai mici decît cele propuse de ocol. Comunele Recea şi Sâmbăta de Sus au stabilit tariful de 200 lei/mc, Mândra, un preţ de 135 lei/mc, iar Cincu şi Şoarş doar 85 lei/mc” a spus Cătălin Stanciu.

Tăieri ilegale sub ochii comisarilor Gărzii Forestiere  Braşov

Comisarii Gărzii Forestiere Braşov au fost prinşi pe picior greşit de un control al Ministerului. Aşa arată un document semnat de ministrul Apelor şi Pădurilor dat publicităţii luna trecută.  Corpul de control al ministrului Apelor și Pădurilor, împreună cu delegații din cadrul Serviciului Control Regim Silvic și Cinegetic din cadrul Direcției Generale Păduri, au efectuat controale la Garda Forestieră Brașov, pe raza căreia se află județele Sibiu. Mureș și Brașov cînd  s-au constatat încălcări ale legislației silvice, precum și un volum de masă lemnoasă de 30.511 mc (volumul de 30.511 mc este compus din volumul de 28.623 mc pentru care nu există fizic cioate, în teren, care reprezintă prejudiciu adus fondului forestier național și 1.888 mc pentru care există fizic cioatele arborilor tăiați fără drept, în teren) cu o valoare a prejudiciului de 5.872.000 lei, fără TVA.  Totodată, ca urmare a controalelor efectuate, în anul 2018, în fondul forestier național afectat de tăieri fără drept de arbori de pe raza județelor Olt, Mureș și Brașov, a fost constatat un volum total de arbori tăiați fără drept de 6.744 mc, cu o valoare a prejudiciului de 3.554.628 lei.  Potrivit forestierilor brașoveni, un hectar de pădure are aproximativ 230 de metri cubi de lemn, ceea ce înseamnă că jaful petrecut sub ochii comisarilor Gărzii Forestiere Brașov a fost de proporții, peste 132 de hectare de pădure. Garda Forestieră este o instituție înființată în 2015 tocmai pentru a păzi pădurea de astfel de jafuri. Efortul bugetar anual pentru menținerea instituției în viață este de peste 500 de milioane de lei. (L.B.)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here