•   Este replica unui taximetrist din Făgăraş cînd clientul i-a cerut să pornească aparatul de taxat
  •  Taximetriştii nu-ţi respectă clienţii

,,Am cumpărat vopsea lavabilă de la un magazin de pe strada Gării din Făgăraş şi am solicitat un taxi pentru a transporta marfa acasă.  A venit taxiul, am pus materialele şi am urcat în maşină. Taximetristul a pornit fără să dea drumul aparatului de taxare. L-am întrebat de ce nu pune aparatul. În acel moment şoferul s-a enervat, a oprit maşina şi m–a apostrofat. ,,M-ai vrei şi ceas!” A coborît, mi-a dat marfa jos şi a plecat furios. M-am oprit la ziar să întreb unde să reclam gestul necuviincios al taximetristului. Voi merge la Poliţie şi la Primărie să depun o plîngere” a spus făgărăşeanca.  S-a întîmplat marţi, 12 februarie a.c., ora 9.45, taximetristul aflîndu-se la volanul maşinii cu numărul de înmatriculare BV 10 TZR, aşa cum spune femeia.

Taximetristul  care nu taxează cursele are autorizaţie de la Primăria Făgăraş

Nu este singura clientă a taxiurilor din Făgăraş care se plînge de serviciile taximetriştilor care prestează servicii pe raza municipiului. Mulţi dintre taximetrişti refuză cursele dacă sînt pe distanţe mici, spun alţi făgărăşeni.    Firmele care prestează servicii de taximetrie pe raza municipiului Făgăraş trebuie să respecte  prevederile  HCL 262/2017. ,,Comportamentul taximetristului a fost total ilegal şi trebuie sancţionat. N-au voie nici să refuze cursele  comandate de clienţi.  Sancţiunile pot fi date, în funcţie de caz, atît taximetriştilor, dar şi firmelor, şi ajung pînă la pierderea autorizaţiei de funcţionare” a explicat Andrei Filip, reprezentantul Primăriei Făgăraş care se ocupă de aceste servicii. Referitor la cazul mai sus menţionat, Filip spune că taximetristul prestează servicii pe PFA-ul propriu şi deţine autorizaţia nr. 25 valabilă pînă la data de 31 decembrie 2019, iar autorizaţia de transportator în regim taxi mai este valabilă pînă în august 2020. ,,Persoanele care sînt nemulţumite de activitatea taximetriştilor trebuie să depună plîngeri scrise  la Primăria Făgăraş, la Registratură. Cei care încalcă regulamentul  vor fi sancţionaţi” a spus Andrei Filip.

Tarife maximale, 2,5 lei/km

În municipiu Făgăraş funcţionează  78 maşini taxi care sînt autorizate şi  aparţin la 38 de agenţi economici, srl-uri, PFA sau Intreprinderi Individuale. Aşa cum spune Andrei Filip, tariful maximal aprobat pentru Făgăraş este de 2,5 lei/km şi tariful de pornire de 2,5 lei, iar   tariful maxim pentru ora de funcţionare  este de 25 lei/oră.  ,,Sînt taxiuri care practică 2,3 lei/km şi pornirea cu 2,3 lei” explică Filip. Staţiile de taxi aprobate prin HCL în Făgăraş sînt: lîngă Catedrală, la Romarta, pe strada Nicolae Bălcescu, strada Azotului, la Gară, la Spital, 13 decembrie (Transilvania)  şi pe strada Libertăţii.  Sînt aprobate 72 locuri de parcare pentru taxi.

Două autorizaţii suspendate în 3 ani

Pentru a funcţiona în regim de taximetrie, agentul economic trebuie să deţină autorizaţia de transportator în regim taxi  care are valabilitatea de 5 ani şi costă 600 lei şi autorizaţia de taximetrie care se reînoieşte anual, taxa fiind de 150 lei. Condiţiile pentru a obţine aceste autorizaţii sînt:

  •  codul CAEN specific
  •  atestat de taximetrie eliberat de ARR
  •  cazier fiscal şi judiciar
  •  avize medicale şi psihologice
  •  asigurare obligatorie pentru maşină (RCA)
  •  asigurare pentru persoane şi bunuri (20 lei/an)
  •  verificare metrologică a aparatului de taxat de către firme specializate
  •  agreerea autovehicolului (inscripţionare, lampă, etc)

Abaterile de la HCL 262/2017 sînt sancţionate cu amendă de la 100 la 500 lei pînă la ridicarea autorizaţiei. Verificarea taximetrelor cade în sarcina Poliţiei Locale Făgăraş.  Aşa cum spune Andrei Filip, se fac periodic verificări la activitatea de taximetrie.  ,,În 2016 au existat 2 cazuri de ridicare a autorizaţiei întrucît agentul economic n-a prezentat atestatul pentru şoferi”  a mai spus Filip. (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here