•   Inginerul Ciprian Ţeţiu va supraveghea o societate pusă pe butuci de conducerile perindate la cîrma termiei din municipiu
  •   Datoriile Ecoterm depăşesc lejer 1,5 milioane de euro
  •  Pentru cine este profitabilă Ecoterm SA, este întrebarea făgărăşenilor

Trei numiri în mai puţin de un an pentru funcţia de administrator special la Eoterm SA, societatea de termie a Municipiului Făgăraş. În şedinţa de îndată a CL Făgăraş desfăşurată marţi, 19 februarie a.c.,  a fost numit administrator special al Ecoterm inginerul Ciprian Ţeţiu, propunere votată în unanimitate de plen. Noua numire vine după demisia Aurorei Blendea, cea care acceptase funcţia în luna septembrie  2018.  Conform adresei depuse la dosarul şedinţei de plen, Blendea a invocat motive personale care să-i justifice demisia. ,,Nu cunosc situaţia de la Ecoterm, iar eu n-am locuit niciodată la bloc. Vreau să înţeleg despre ce este vorba, să am o imagine clară a situaţiei Ecoterm pentru a putea informa Municipiul, eu fiind reprezentantul acestuia la societatea de termie. Trebuie, de asemenea, să analizăm variantele posibile astfel ca societatea să funcţioneze în legalitate şi să asigure agentul termic pentru populaţie şi instituţiile abonate. Voi avea întîlniri cu administratorul judiciar care se ocupă de Ecoterm, societatea fiind în insolvenţă. Din cîte am aflat în aprilie 2019 este un alt termen cuprins în programul derulat de administratorul judiciar pentru reorganizarea  societăţii. Este posibil ca atunci, dacă nu se amînă din nou, Ecoterm să intre în lichidare” a spus Cirpian Ţeţiu.

Taxa pe ţeavă, o variantă comunistă

Întrebat despre poziţia lui în privinţa taxei pe ţeavă, noul administrator special a declarat că  taxa pe ţeavă ar trebui calculată  total diferit, eventual inclusă în preţul Gigacaloriei. Dar ideal ar fi ca această taxă să nu existe.  Lucrurile trebuie lămurite. Ştiu că au fost o serie de procese în urma cărora oamenii au plătit taxa. Este logic,  cum să plătesc ceva de care nu beneficiez?  Cum s-a cuantificat preţul plătit? Găsesc că este o variantă comunistă, să sufere toţi, nu doar cel care este implicat. Vom vedea” a explicat Ciprian Ţeţiu.   Pentru prestaţia de la Ecoterm, administratorul este remunerat cu 2500 lei/lună.

Ce preia noul administrator special

Noul administrator special va supraveghea  o societate înglodată în datorii, cu un preţ majorat la Gcalorie,  o serie de  procese în instanţă cauzate de taxa pe ţeavă şi de scandalul creat de investitorul  centralelor de cogenerare. Făgărăşenii aşteaptă de la aleşii locali răspuns la întrebarea: Pentru cine este profitabilă Ecoterm SA?

  •   Gigacaloria s-a majorat la începutul acestui sezon rece cu aproape 10 lei. Prin urmare cei 1850 de abonaţi ai societăţii  au plătit facturi mai mari pentru căldură şi apă caldă. Majorarea de tarif a dus şi la valori mai mari pentru taxa pe ţeavă pentru cei pînă la 10.500 de proprietari de apartamente care  folosesc  surse de căldură şi apă caldă independente de Ecoterm.
  •  Ecoterm SA este în insolvenţă  din 2011, dar planul de reabilitare întocmit pentru  societate de lichidator n-a schimbat în niciun fel situaţia. Mai mult, Ecoterm SA înregistrează datorii şi mai mari.
  •   Datoriile curente ale Ecoterm se cifrează la suma de 5.913.715,32 lei, aproape 1,3 milioane de euro, dublu faţă de suma plătită de investitor pentru achiziţia  unei părţi din   acţiunile societăţii la declanşarea insolvenţei, respectiv 600.000 euro.
  •   Conform ultimei balanţe de verificare, 31 09.2018, citată de fostul administrator special, datoriile curente către furnizorul Gaz Energy sînt de 4.377.375,2 lei
  •  Din luna octombrie 2018, furnizorul de gaz pentru Ecoterm  este  ADFRIRO GP Energy SRL. Restanţa către  această societate este de   4.433,17 lei.
  •   Ecoterm are de încasat de la abonaţi suma de 3.543.242,13 lei, peste 770 mii euro.
  •  Taxa pe ţeavă facturată făgărăşenilor şi neîncasată este în sumă de   1.657.781,85 lei, sumă pentru care se derulează procese în instanţă.
  •  Pierderea curentă este de 1.403.919 lei.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here