•   Este părerea Corina Creţu, comisar european,  aflată la Făgăraş

  •  

    Strategia dedezvoltare durabilă a Microregiunii Ţara Făgăraşului a fost prezentată comisarului european  de primarii incluşi în Microregiunea Ţara Făgăraşului

Strategia de Dezvoltare Durabilă a Microregiunii Ţara Făgăraşului  a fost lăudată de comisarul european Corina Creţu. Întîlnirea  primarilor din Ţara Făgăraşului  cu comisarul european a avut loc luni, 25 februarie a.c. începînd cu ora 11.00 în Sala Tronului din Cetatea Făgăraşului cînd a fost prezentată şi strategia dedezvoltare durabilă la care s-a lucrat încă din anul 2017. Tot pe atunci a fost înfiinţată o asociaţie  în care au fost atraşi   agenţii economici locali,  primării şi persoane fizice care au avut rolul de a pregăti  informaţiile  care ulterior să alcătuiască  strategia.   În paralel s-a lucrat şi la înfiinţarea Microregiunii Ţara Făgăraşului, cu un pas înaintea elaborării actului  normativ  care să legifereze  activitatea pe microregiuni (OMD) a României.  Un fel de reînviere a fostului judeţ Făgăraş, care se întindea  pe cele două judeţe actuale, Braşov şi Sibiu, de la Perşani pînă la Turnu Roşu.  La întrunire au fost prezenţi 33 de primari din judeţele Braşov şi Sibiu care se încriu în Microregiunea Ţara Făgăraşului şi  preşedinţii consiliilor judeţene Braşov şi Sibiu.

,,Strategia, un document foarte bine fundamentat”

Comisarul european Corina Creţu a organizat o conferinţă de presă după întîlnirea cu edilii locali. ,,Făgăraşul este un oraş atît de frumos, este o regiune vibrantă. Este zona de unde au plecat partizanii care au luptat împotriva comunismului. Trebuie să fiţi mîndri de Ţara Făgăraşului. M-am întîlnit astăzi cu reprezentanţii unităţilor administrative teritoriale din judeţele Braşov şi Sibiu, cu 33 de primari. Ei au elaborat  Strategia de Dezvoltare Durabilă a Microregiunii Ţara Făgăraşului, un document foarte bine fundamentat, un exemplu de bune practici atît pentru România, dar  şi pentru Sud-Estul Europei.  Braşovul este un centru  economic important al ţării, iar Sibiul un centru cultural ceea ce face ca Ţara Făgăraşului şi Făgăraşul să beneficieze de un potenţal foarte mare. Făgăraşul şi Ţara Făgăraşului au atras fonduri de 500 milioane de euro,  un proiect fiind  restaurarea Cetăţii Făgăraşului” a mai spus Corina Creţu.

 

Bani europeni pentru autorităţile locale

Pe agenda  Primăriei Făgăraş se află în lucru un proiect privind mobilitatea  urbană. Acest proiect a fost apreciat de comisarul european care  a ţinut să precizeze  activitatea sa  de la  nivelul UE în  regenerare urbană.  ,, Cea mai mare realizare a mea ca şi comisar european este ,,Agenda urbană”  ceea ce înseamnă bani pentru autorităţile locale. Am convins Parlamentul European de necesitatea  direcţionării fondurilor europene către autorităţile locale, ele fiind cele care  cunosc problemele şi nevoile comunităţilor. Este în derulare acest program de regenerare urbană.  Vă dau un exemplu, finanţarea reţelelor de apă potabilă şi canalizare care în Ţara Făgăraşului s-a realizat printr-un proiect european.  Pentru 2021-2027  s-a covenit  să existe un rezervor de proiecte  depuse de autorităţile locale pentru finanţare din fonduri europene” a susţinut Corina Creţu.

Strategia  va trece prin ,,furcile”  Guvernului României

La întîlnirea cu comisarul european unde a fost prezentată această strategie au lipsit 4 primari din Ţara Făgăraşului, de la Mândra, Lisa, Hârseni, Sâmbăta de Sus. Aşa cum a explicat primarul Făgăraşului, Gheorghe Sucaciu, primarii absenţi fiind PSD, politic le-ar fi  fost blocată participarea de conducerea partidului dată fiind trecerea Corinei Creţu la pardidul condus de Victor Ponta.   Doar  primarul de la Hârseni, Mihai Olteanu,  a răspuns întrebării explicînd că este bolnav la pat, ceilalţi trei n-au răspuns la telefon. ,,Strategia de Dezvoltare Durabilă a Microregiunii Ţara Făgăraşului trebuie inclusă în viitoarea strategie naţională. Primul pas înseamnă  ca ea să fie propusă Guvernului  şi în special Ministerului Fondurilor Europene pentru a fi inclusă chiar în faţă în strategia naţională.  Implementarea ei va începe în ianuarie 2021 . Avem déjà un exemplu, strategia de dezvoltare a Deltei Dunării care a atras un milliard de euro.  Din păcate  acolo lucrurile sînt întîrziate şi se pot pierde fondurile pentru că n-a existat o unitate a factorilor implicaţi. Am observat că primarii din Ţara Făgăraşului sînt uniţi şi deschişi la ceea ce înseamnă această strategie de dezvoltare” a mai spus Corina Creţu.

Investiţii publice şi private cuprinse în Strategie

Strategia  de dezvoltare  durabilă   a Microregiunii Ţara Făgăraşului  s-a născut la iniţiativa Primăriei Municipiului Făgăraş şi conţine un set de măsuri teritoriale şi acţiuni strategice cu rol în modelarea spaţiului din teritoriul Microregiunii Ţara Făgăraşului.  Scopul  declarat se referă la valorizarea potenţialului teritorial, creşterea calităţii vieţii, protejarea patrimoniului natural şi cultural. Prin strategie se propun investiţii de infrastructură mare, investiţii publice şi private. Astfel concepută strategie este structurată pe cinci piloni:

  •   Protejarea mediului şi resurselor naturale
  •   Îmbunătăţirea economiei
  •   Îbunătăţirea conectivităţii
  •  Asigurarea serviciilor publice
  •   Promovarea eficienţei, accesibilităţii şi sustenabilităţii strategiei. (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here