•  
  • Pe lista de investiţii de la Interagro se află şi fabrica de la Făgăraş

 

Metanol IV este  secţia de la Viromet care de o săptămână lucrează în flux continuu. Trei schimburi intră pe poarta combinatului în fiecare zi. Imaginea fabricii ne aduce aminte de forfota ce exista în urmă cu mulţi ani la combinatele chimice din ţară.  Mulţi angajaţi, agitaţie în instalaţii, zgomot, abur ce înconjoară instalaţiile, sunt o parte  a elementelor care-i liniştesc pe salariaţii de la Viromet, aceştia   gândindu-se  în primul rând la siguranţa locurilor de muncă.  Un şir lung de vagoane cisternă sunt pregătite pentru a prelua  marfa. Nicolae Jianu, directorul general de la Viromet, spune că sunt 154 de vagoane pregătite.  În ultimele două decenii rar s-a mai văzut o astfel de imagine la un combinat chimic din ţară. Cele peste 1200 de fabrici  care aveau fiecare mii de salariaţi sunt astăzi ruine, mormane de fier vechi, iar  angajaţii lor, specialişti în meseriile căutate în instalaţii, au luat drumul Occidentului pentru a găsi locuri de muncă sau alţii s-au pensionat.  Un exemplu este combinatul Nitramonia care avea peste 10.000 de angajaţi.    Ioan Niculae, patronul Viromet, este unul dintre investitorii din industria românească. Şi-a legat numele de câteva combinate chimice pe care a reuşit să le menţină în funcţiune sau să le conserve  atunci când condiţiile economice nu au fost prielnice  funcţionării.  La combinatul din Victoria, pentru unele secţii,  activitatea n-a fost întreruptă din 2002 de la privatizare, iar angajaţii au fost menţinuţi pe locurile de muncă. La combinatul de la Slobozia sau cel de la Bacău  producţia de îngrăşăminte a fost menţinută, doar  pentru mici perioade  a fost stopată.  Principala cauză a fost determinată de  obţinerea materiilor prime şi în special a gazului metan şi condiţiile de livrare (preţ, cantitate). Anul 2019 a adus veşti bune pentru aceste combinate patronate de Ioan Niculae. Un contract încheiat pentru gazul metan necesar producţiei provenit de pe piaţa externă  dă posibilitatea combinatelor din Grupul Interagro să reia producţia. Primul repus în funcţiune a fost Viromet, mai precis instalaţia de Metanol IV.

 Ioan Niculae s-a întâlnit cu sindicaliştii de la  Viromet

Ioan Niculae s-a aflat  la Victoria  miercuri, 10 iulie a.c., la câteva zile de când Metanol IV a fost repus în funcţiune.  Patronul Viromet s-a întâlnit şi cu liderii de sindicat din secţiile  combinatului chimic pentru a le asculta doleanţele privind locurile de muncă. Un punct discutat s-a referit la nivelul salariilor. ,,La Viromet avem în vedere, în perioada următoare, reaşezarea  salariilor  pentru fiecare secţie a fabricii.  Odată cu creşterea capacităţii de producţie a combinatului vom acorda    anumite creşteri salariale indiferent de  locurile de muncă unde îşi desfăşoară activitatea angajaţii. Astăzi am avut o primă discuţţie cu ei” a declarat Ioan Niculae.   Intreprinderile chimice patronate de Ioan Niculae sunt singurele din ţară care şi-au menţinut angajaţii (în parte sau integral)indiferent dacă instalaţiile erau pe producţie sau în conservare. ,,Se poate spune că am făcut protecţie socială, chiar şi aici la Viromet atunci când Metanolul nu funcţiona.  La fel s-a întâmplat şi la celelalte combinate   chimice. Era normal întrucât aveam în vedere găsirea soluţiilor pentru repornirea instalaţiilor” a completat Ioan Niculae.

 

Se fac angajări la Viromet

La Viromet lucrează 390 de salariaţi, iar angajările vor continua. ,,Vom avea peste 500 de salariaţi. Grupul  de salariaţi adus de la combinatul chimic din Slobozia s-a reîntors de vineri, 12 iulie a.c.,  la vechile lor locuri de muncă pentru că se reporneşte fabrica şi acolo. Pe  posturile ocupate de ei la Viromet se vor angaja alte persoane.  Vom depăşi numărul de 500 locuri de muncă pentru că urmărim mărirea capacităţii de producţie şi o diversificare a produselor. La Metanol se lucrează în flux continuu,  cu 3 schimburi” a mai explicat patronul Viromet.

 

Nicolae Jianu: ,,O reaşezare realistă a salariilor”

Nicolae Jianu, directorul general al Viromet, spune că se lucrează la o structurare realistă a salariilor  odată cu creşterea capacităţii de producţie. ,,Vom ţine cont de schema om-utilaj la stabilirea nivelului salariilor. Toţi angajaţii indiferent de secţia în care lucrează vor beneficia de această reaşezare realistă a salariilor. Am avut discuţii şi vom mai avea cu liderii de sindicat din secţii. Şi domnul Nicolae s-a întâlnit cu liderii de sindicat când a fost la Victoria.  Urmărim atât mărirea capacităţii de producţie, dar şi o diversificare a produselor. Pentru aceasta vom face noi angajări, vom depăşi 500 locuri de muncă. De aceea organizăm cursuri de specializare pe meserii, iar cursanţii vor face practică în fabrică, cu inginerii noştri” a explicat directorul general Nicolae Jianu.

Interagro redeschide combinatele chimice de îngrăşăminte

Aşa cum explică patronul Ioan Niculae  următorul combinat chimic din Grupul Interagro care îşi va relua producţia este  Chemgaz Slobozia.  Va urma combinatul de îngrăşăminte Donau Chem din Turnu Măgurele şi Ga Pro Co  Chemicals din Piara Neamţ.  În proiect se află şi combinatul de la Făgăraş, instalaţiile preluate de la Nitramonia de către Viromet. ,,Vom produce din nou amoniac la Făgăraş.  Sunt investiţii de realizat la aceste instalaţii, dar în cel mult 2 ani vrem să  funcţioneze. Vom investi şi într-o  instalaţie de uree. Investiţia este de 150-160 milioane de euro” a spus Ioan Niculae.   (Lucia Baki)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here