•  Administratorul staţiei plăteşte lunar amenzi şi penalităţi la SEGA
  •  Conducerea operatorului a cerut aleşilor locali un împrumut financiar

 

SC Victoria Parc Industrial SRL din Victoria este din nou în impas financiar, iar administratorul Marian Baciu a cerut aleşilor locali un împrumut în valoare de 100.000 de lei.  Solicitarea a fost făcută în plenul CL Victoria desfăşurat la sfârşitul lunii august.  ,,Am fost somaţi de către SC Aromapa Serv Ucea SRL pentru neplata datoriilor în valoare de  89.731,84 lei la care se adaugă şi factura curentă. Situaţia financiară a societăţii este precară şi din acest motiv ne-am adresat furnizorului de apă cu rugămintea de a accepta plata eşalonată a facturilor restante. Vă rugăm, să ne împrumutaţi suma  de 100.000 lei necesară pentru achitarea obligaţiilor restante, fapt care ne-ar ajuta la redresarea financiară a societăţii în intenţia asigurării continuităţii serviciului public de apă canal’’ se arată în adresa nr. 222 din 24 iulie 2019 semnată de administratorul Marian Baciu,  de la SC Victoria Parc Industrial SRL.

,,Acest subiect trebuie discutat în AGA”

,,Această adresă trebuia discutată în AGA, nicidecum în plenul şedinţei de  CL. Nu de mult, preţul la apă a fost majorat pentru acoperirea datoriilor. Am aprobat creşterea tarifului pentru situaţia respectivă. Acum, vine şi cere un împrumut de la bugetul local. Este foarte simplu să primeşti bani, dar este mai greu să iei măsurile necesare pentru a ieşi din această situaţie. Dacă Baciu nu este în stare să conducă societatea, să-şi dea demisia, iar postul să fie scos la concurs. Nu de mult administratorul mi-a trimis un SMS şi mă informa că-i pleacă muncitorii pentru că salariile  sunt mici. Nu înţeleg de ce nu măresc salariile?” a spus consilierul local Costică Badea. ,,Administratorul trebuia să solicite acest împrumut în AGA nu în şedinţa de consiliul local. Ne place sau nu ne place acolo hotărâm” a fost de părere  consilierul local Ioan Dobrilă.

Un serviciu cu multe datorii

Serviciul public de apă-canal Victoria a fost notificat de furnizorul de apă potabilă, SC Aromapa Serv SRL, la sfârşitul lunii martie, să-şi achite datoriile în valoare de  110.341 lei.  ,,Momentan nu dispunem de banii necesari şi din acest motiv am solicitat un împrumut de la bugetul local. În acest an, am reuşit să achităm doar o mică parte din datoriile acumulate către furnizorul de apă SC Aromapa Serv SRL.  Este vorba despre 45.000 lei, plăţi făcute în trei tranşe.  Prima plată din acest an, a fost de 10.000 lei, următoarea de 30.000 lei, sumă împrumutată din bancă şi ultima plată am făcut-o luni, 27 august 2019, în valoare de 5.000 lei. Pe lângă aceste datorii, mai avem şi alte  facturi neachitate către alţi furnizori. SEGA  ne-a penalizat cu 15.000 lei pentru că am depăşit indicatorii din staţia de epurare’’ a spus administratorul  Marian Baciu.

Amenzi de la   SEGA

,,Autorizaţia de mediu eliberată  în anul 2014 pentru staţia de epurare prevedea anumiţi indicatori, iar în acest an aceşti indicatori s-au  redus, iar staţia de epurare depăşeşte normele respective.  Din acest motiv lunar SEGA ne penalizeată, iar sumele sunt mari’’ a explicat  administratorul Marian Baciu de la SC Victoria Parc Industrial SRL. În perioada ianuarie – august 2019,  societatea a plătit  penalizări către SEGA  în valoare de 26.282,33 lei pentru  depăşirile concentraţiilor maxime admise pentru evacuarea apei din staţie. Astfel, serviciul public de apă –canal a achitat lunar următoarele sume:  ianuarie 1.827,90 lei, februarie 9.374,38 lei, martie 3.373,36 lei, aprilie 2.377,77 lei, mai 3.320,63 lei, iunie 2.029,05 lei, iulie 1.923,04 lei şi în luna august 1.956,20 lei. Anul trecut valoarea pesalizărilor a fost de peste 30.000 lei.

Staţie de epurare veche

Oraşul Victoria a avut de-a lungul anilor 2staţii de epurare.  Prima a fost construită în perioada 1950 – 1960 şi a funcţionat vreme de 32 de ani. Când numărul beneficiarilor a crescut, vechea staţie era depăşită.  Edilii locali au construit o staţie nouă prin 1992. ,,În vara anului 1992,  Primăria Victoria a început lucrările la noua staţie de epurare. Aceasta a fost amplasată vis-a-vis de cea verche, conform unui proiect din anul 1989. SC Conforest Braşov a deschis şantierul la Victoria cu 100 de muncitori.  Construcţia a durat doi ani şi în 1994 investiţia a fost inaugurată cu fast, fiind declarată  o investiţie importantă de la vremea respectivă. În staţia de epurare lucrau atunci 16 persoane în 4 schimburi.   În fiecare tură erau: un laborant, un electrician, un mecanic şi un muncitor necalificat. Acum în staţie lucrează doar  5 persoane. După 25 de ani de funcţionare, staţia de epurare nu se mai  încadrează în standardele şi parametrii legali. Din acest motiv plătim penalizări’’ a spus Mircea Bunea , angajat  la SC Victoria Parc Industrial. Staţia de epurare de la Victoria are două trepte, una mecanică şi alta biologică, deşi normele în vigoare prevăd trei trepte.  (Carla TATU)

 

2 COMENTARII

  1. Domnu’ Marean, rezolvati domnule problema ca de aia va luati salariul. Asteptam solutii de la administratorul Parcului Industrial nu plansete de neputinta. Noi va platim pentru solutii nu pentru incompetenta.

  2. In calitate de administrator am reusit (incepand din anul 2013 cand fostul operator datorita datoriilor pe care le acumula serviciul de apa-canal a reziliat contractul), cu ajutorul si implicarea conducerii primariei si a membrilor consiliului local sa asiguram apa necesara populatiei, si serviciile de canalizare. Astfel am reusit diminuarea pierderilor de apa pe retea de la 38 % in 2013 la circa 14% actual si avem incasari ale facturilor emise pe perioada 2013-2018 peste 90%- salariile in societatea noastra sunt foarte mici tinand cont de conditiile de lucru (ape murdare, mirosuri greu de suportat, lucru peste program) tocmai de aceea au demisionat 2 salariati; o crestere salariala este momentan imposibila datorita situatiei financiare a societatii care a acumulat datorii din cauza tarifului mic; nici o reducere de personal nu este posibila deoarece abia facem fata problemelor curente ( organigrama aprobata prevede 23 angajati iar momentan sunt 16); in acest sens m-am adresat consilierilor locali (care sunt conducerea societatii avand calitatea de membrii AGA) si conducerii executive a primariei pentru gasirea impreuna a solutiilor pentru depasirea acestui moment critic si asigurarea continuitatii serviciului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here