În urma articolului publicat în ziarul dumneavoastră cu nr. 1038, din 19 noiembrie 2019, cu titlul „43,4 milioane de euro evaporaţi  în trei ani”, vă solicităm să ne acordaţi dreptul la replică prin care aducem la cunoştinţă punctul de vedere al Primăriei Făgăraş:

Încă de la început, precizăm că investiţiile solicitate de făgărăşeni nu au fost niciodată ignorate de primarul Gheorghe Sucaciu.

  1. Referitor la titlul articolului, vă informăm că din cele 43,4 milioane de euro mai mult de 28 de milioane de euro reprezintă sumele contractate prin proiecte cu finaţare europeană sau fonduri guvernamentale. Mai exact, este vorba despre proiectele: „INVESTEŞTE ÎN ŢARA TA!” (2.248.729,44 lei), „AFACERIŞTI ÎN CENTRU” (2.182.325,21 lei), „Îmbunătăţirea accesului populaţiei din Judeţul Braşov la Servicii Medicale de Urgenţă” (315.880,74 lei), „Asigurarea accesului la servicii de sănătate în regim de ambulatoriu pentru populaţia judeţului Braşov” (414.573,34 lei), „Construcţii grădiniţe Regiunea Centru” (332.849,69 lei), „Creşterea eficienţei energetice a clădirilor rezidenţiale din Municipiul Făgăraş, Judeţul Braşov” (6.215.852,25 lei), „Administraţie publică împreună cu cetăţenii” (2.257.807,75 lei), „Modernizarea Şcolii Gimnaziale nr. 7 şi a Reţelei de străzi urbane, în vederea creşterii calităţii vieţii în municipiul Făgăraş” (21.174.097,23 lei), „Dezvoltare antreprenorială prin înfiinţarea Incubator de afaceri Făgăraş” (5.181.534,56 lei), „Reabilitarea, modernizarea şi dotarea ambulatorului din cadrul Spitalului Municipal Dr. Aurel Tulbure Făgăraş” (11.339.458 lei), „Modernizarea coridorului de mobilitate urbană integrată în zona industrială a Municipiului Făgăraş” (43.857.976,90 lei).

Pe lângă aceste proiecte cu finanţare europeană, Primăria Făgăraş a semnat contractele de finanţare cu Ministerul Dezvoltării pentru proiectele „Asfaltare şi modernizare drumuri de interes local în municipiul Făgăraş” în valoare de  23.613.469 lei şi „Extindere canalizare în municipiul Făgăraş”  în valoare de 5.119.260 lei.

  1. În privinţa investiţiilor realizate din bugetul local, dorim să reamintim cât s-a investit în oraş şi cât de repede, acolo unde birocraţia nu ne-a îngreunat munca. Amenajarea parcărilor şi aleilor din cartierele muncipiului, care în anul 2016 erau din pământ şi beton, reabilitarea străzilor adiacente bulevardelor (Unirii, Câmpului ANL, Câmpului Nou, Castanului, cartier Negoiu), asfaltarea şi reabilitarea unor străzi ignorate până în anul 2016 (Strada Fără Nume, str. George Coşbuc, Chimistului, drumul spre Şona, str. Cetăţii – fundătură, str. Oltului – fundătură, str. G Bariţiu, Negoiu – zona firmelor franceze, Uniunii, O. Paler, 13 Decembrie, Mihai Viteazu, Tăbăcarii Vechi, Podului, str. Morii, Iazul Morii), precum şi reabilitarea trotuarelor sunt doar câteva dintre multitudinea de investiţii pe care, din păcate, spaţiul solicitat pentru dreptul la replică nu ni le permite să le prezentăm. Cu siguranţă vom face o prezentare pe larg a acestora prin comunicate de presă şi pe reţelele de socializare.
  2. Referitor la str. Negoiu şi „Marea asfaltare”, aceasta a fost reparată în decursul celor trei ani cu fonduri din bugetul local. Urmează, însă, să fie reabilitată în totalitate (carosabil şi trotuare) prin proiectul „Asfaltare şi modernizare drumuri de interes local în municipiul Făgăraş”, finanţat prin PNDL. Reamintim că întârzierea începerii lucrărilor este cauzată de faptul că acest proiect a fost refăcut, întrucât cel realizat în anul 2015 prezenta neconcordanţe între situaţia prezentată pe hârtie şi realitatea din teren. În acest moment se aşteaptă rezultatul contestaţiilor la licitaţia de atribuire, apoi se vor demara lucrările care vor cuprinde atât partea carosabilă, cât şi trotuarele. Alături de str. Negoiu, acest proiect vizează reabilitarea a 33 de străzi: 13 Decembrie, Cartierului Combinat (inclusiv Colonia), Cartierul Florilor (inclusiv Cvartal Narciselor). Menţionăm că acestea nu sunt doar „vorbe goale” ale primarului, ci sunt proiecte concrete care se vor materializa.
  3. Referitor la str. Oltului, reamintim că o parte din aceasta (fundătura) a fost reabilitată. De asemenea, a fost inclusă într-un proiect de reabilitare şi modernizare care cuprinde 41 de străzi, pentru care a fost emisă autorizaţia de construire.
  4. În ceea ce priveşte canalizarea străzii Virgil Fulicea, menţionăm că aceasta se află într-un proiect de modernizare al SC Apă – Canal Sibiu.
  5. Referitor la şoseaua ocolitoare a Făgăraşului, menţionăm că procedura de retransmitere a tronsonului de drum în domeniul public al municipiului se află pe circuitul de avizare, ajungând la Ministerul Justiţiei. Există bani în bugetul local pentru realizarea acesteia, aşteptăm doar finalizarea procedurii de transmitere şi adoptarea Hotărârii de Guvern.
  6. Referitor la taxa pe ţeavă, precizăm că în acest moment societatea Ecoterm este în faliment, iar serviciul de termoficare va fi preluat de Primăria Făgăraş. După înfiinţarea serviciului propriu, nu va mai exista taxa pe ţeavă. Problema acestei taxe este cunoscută de către redactorii ziarului Monitorul de Făgăraş, având în vedere că domnul Iosif Baki a fost administrator special al Ecoterm SA.
  7. În ceea ce priveşte locurile de muncă şi atragerea de investitori, informăm cetăţenii că firma Bosch nu a ocolit Făgăraşul, ci a ocolit România! Aceasta nu va mai investi nici la Simeria, informaţie publicată de presa naţională şi ignorată de ziarul Monitorul de Făgăraş. În schimb, în perioada 2016 – 2019, Primăria Făgăraş a atras noi investitori şi, pe de altă parte, a facilitat extinderea companiilor – investiţiile având valoarea totală de 33.744.000 de lei.
  8. În privinţa societăţii de salubritate pe care o menţionaţi în articol, vă informăm că parcul auto al acesteia tocmai a fost modernizat pentru prima dată în ultimii 12 ani. Şi această informative de interes public fiind ignorată de ziarul dumneavoastră. Primăria Făgăraş a achiziţionat trei autospeciale în valoare de 1.447.000 lei (fără TVA), fiind cea mai mare investiţie de la înfiinţarea societăţii Salco Serv.
  9. Referitor la modernizarea fostei clădiri a unităţii militare din cartierul Tudor Vladimirescu şi transformarea ei în sediul administraţiei locale, precizăm că proiectul este realizat, însă am decis să implementăm şi să finalizăm proiectele de infrastructură începute şi urmează să implementăm şi acest proiect.
  10. În ceea ce priveşte modernizarea cinematografului Transilvania, Primăria Făgăraş a obţinut în instanţă dreptul de proprietate asupra clădirii (corp 1), urmând ca prin instanţă (Dc 2033/226/2019 cu termen în 12.12.2019) să fie soluţionată situaţia corpului 2 (acces cinema), după care vom putea demara procedura de modernizare.
  11. Referitor la bazinul de înot, vechiul ştrand a fost demolat pentru că Primăria Făgăraş, cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării Regionale, prin Compania Naţională de Investiţii, va efectua investiţia „Bazin de înot acoperit în Municipiul Făgăraş”. În acest moment, proiectul este în faza de achiziţie pentru determinarea constructorului.
  12. În ceea ce priveşte sala de sport de la Şcoala Gimnazială Ovid Densuşianu, proiectul este realizat prin Compania Naţională de Investiţii. Licitaţia pentru atribuirea contractului de lucrări a fost contestată, însă contestaţia a fost respinsă de CNSC şi urmează să se semneze contractul cu firma câştigătoare.
  13. Referitor la modernizarea iluminatului public, vă rugăm să revedeţi dreptul la replică publicat în ziarul dumneavoastră cu nr. 1034, din 15 octombrie 2019, drept la replică solicitat de firma SC Flash Lighting Services SA. Daţi dovadă de rea credinţă întrucât, în dreptul la replică mai sus amintit, vi s-a explicat foarte clar. Mai mult, avem decizia CNSC unde ni se dă dreptate şi urmează să se semneze contractual cu firma desemnată de către comisie.
  14. În ceea ce priveşte investiţiile de la Spitalul Municipal Făgăraş, tocmai în acest articol redactorii le-au enumerat, dar au afirmat că sunt „doar pe hârtie”, deşi acestea sunt reale şi pot fi verificate, iar pacienţii unităţii sanitare beneficiază de aparatura medicală modernă achiziţionată. Cât despre mutarea secţiei Pediatrie, lucrările sunt în plină desfăşurare în corpul principal al spitalului.
  15. Referitor la corpul nou de clădire al Şcolii Generale nr. 1, precizăm că nu a mai fost nevoie de o nouă construcţie întrucât problema a fost rezolvată prin reabilitarea corpului B din curtea CN „Radu Negru”. De la începutul acestui an şcolar, în această clădire au fost mutate toate clasele ciclului primar ale acestei şcoli. De asemenea, internatul de la Colegiul Aurel Vijoli a fost modernizat, iar elevii de la învăţământul dual sunt cazaţi în aceste spaţii.
  16. Referitor la proiectul care vizează restaurarea Cetăţii Făgăraş, lucrările au fost întârziate având în vedere că este un monument istoric extrem de important şi, pentru orice intervenţie, este nevoie de o mulţime de avize de la Ministerul Culturii. Precizăm că s-a făcut organizarea de şantier, dar până când nu primim toate avizele este imposibil să demarăm lucrările.
  17. Referitor la cheltuielile anuale pentru cele două festivaluri organizate în luna august (Zilele Cetăţii Făgăraş şi Art Festin), vă informăm că anul acesta s-au cheltuit 68.500 euro pentru Zilele Cetăţii, iar pentru Art Festin 66.500 euro. O mare parte din aceste sume s-a întors în bugetul local, din sponsorizări şi taxele plătite de comercianţi.
  18. În ceea ce priveşte reabilitarea sinagogii din Făgăraş, menţionăm că am încheiat cu Comunitatea Evreilor Braşov un contract de administrare, pe o perioadă de 25 de ani, clădirea urmând să fie reabilitată şi folosită pentru activităţi culturale. (primar Gheorghe Sucaciu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here