Poluarea din oraşul Victoria  a ajuns subiect de analiză  pentru Instituţia Avocatul Poporului,  Biroul Teritorial Braşov. Reprezentaţii acestei instituţii s-au deplasat la Victoria  pentru a  afla direct de la sursă  dacă oraşul este poluat.  Totul a pornit de la  dezbaterea publică organizată la sediul Primăriei Victoria  la sfârşitul lunii ianuarie 2020 în care cetăţenii s-au plâns că oraşul lor este poluat de Purolite, discuţiile din cadrul  acesteia fiind prezentate de ziarul ,,Monitorul de Făgăraş”.

Ce spune Avocatul Poporului

,,Pe site-ul ziarului ,,Monitorul de Făgăraş’’ în data de 4 februarie 2020 a fost publicat un articol care relatează faptul că un grup de cetăţeni din oraşul Victoria a întocmit un plan de măsuri care să fie dezbătut şi implementat atât de administraţia publică locală cât şi de către  localnici. În acest sens a fost organizată o dezbatere publică în data de 30 ianuarie 2020,  sala de şedinţe a fost neîncăpătoare. Au fost prezenţi oameni de toate vârstele, dar şi reprezentanţii Primăriei Victoria, primarul Gheorghe Cristian şi viceprimarul Cristina Bratu. Articolul menţionează: O problemă gravă a oraşului, aşa cum au prezentat-o cetăţenii, este legată de poluarea cauzată de Purolite. Oamenii au spus că de nenumărate ori au sunat la 112 anunţând emisiile de noxe de la Purolite şi au cerut ajutor de la Garda de Mediu. ,,Noxele emanate de această societate ne afectează sănătatea. Noxele nu sunt monitorizate real. De câte ori s-au făcut măsurători s-a spus că noxele au fost în limitele normale, iar pe promenadă nu te puteai plimba din cauza gazelor. Sănătatea noastră este în joc şi trebuie să luăm măsuri. Dacă este cazul, vom strânge bani şi vom cumpăra un aparat care să măsoare nivelul noxelor emanate de Purolite. Toată lumea ştie că cei de la Piurolite sunt mână în mână cu reprezentanţii de la Garda de Mediu şi atunci la orice măsurătoare gazele emanate se încadrează în parametrii legali. Sănătatea noastră este în joc şi nu vom mai accepta gazele emanate de Purolite. Dacă vom avea un aparat de măsurare a noxelor vom vedea realitatea. Trebuie să se ia măsuri’’ au spus localnicii,  cum ar fi monitorizarea şi afişarea noxelor emanate de Purolite. Având în vedere aspectele prezentate, atribuţiile legale care sunt conferite autorităţii pe care o reprezentaţi, precum şi prevederile art. 59 alin. (2) din Constituţia României, cu art. 4 din Legea nr. 35 / 1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, republicată, supunem atenţiei dumneavoastră examinarea situaţiei create şi să dispuneţi informarea Biroului Teritorial Braşov, al instituţiei Avocatul Poporului asupra măsurilor luate. În acest sens, vă rugăm să ne comunicaţi şi un punct de vedere cu privire la informaţiile publicate în presă şi la situaţia prezentată în articolul menţionat’’ se arată în adresa instituţiei Avocatul Poporului semnată de consilierul  Cătălina Dinu de la  Biroul Teritorial Braşov , înregistrată la Primăria Victoria în data de 11 februarie 2020.

Dialog înregistrat

Dezbaterea publică a avut loc la data de 30 ianuarie în sala de şedinţe a Primăriei Victoria. Au fost prezenţi localnici, primarul Gheorghe Cristian, viceprimarul Cristina Bratu, dar şi angajaţi ai firmei Purolite. Întâlnirea a fost înregistrată. Un angajat de la Purolite  a intrat în dialog cu cetăţenii prezenţi şi cu Executivul. Redăm o parte din acest dialog.

  •   ,,Eu lucrez la Purolite şi nu ştiu de unde vin aceste gaze’’
  •  ,,Primăria trebuie să aibă grijă de cetăţeni, să ne spună de unde vin mirosurile şi să facă tot posibilul să nu mai vină’’
  •   ,,Nu există aparat care să măsoare acest miros. Garda de Mediu care vine,  bea o cafea la Purolite  şi apoi la Viromet şi apoi pleacă’’
  •  ,,Nu fac măsurători, au luat MSDM s-a uitat pe ele că eu i le-am dat, sunt nişte corupţi şi incopetenţi’’
  •   Angajat la Pompieri: ,,Degeaba spui la Purolite, eu lucrez la pompieri, nu mai am filmarea în telefon cum ielea un fum galben, praf sau ce era”
  •   Viceprimar: ,,Era praful de la moara de medicamente”

Se va achiziţiona un aparat de monitorizare

În aceeaşi şedinţă publică, Executivul de la Victoria s-a angajat în faţa cetăţenilor  să rezolve problema minitorizării noxelor din oraş.  Şi pentru că participanţii la dezbaterea publică au cerut ca Primăria Victoria să se ocupe de  monitorizare,  primarul Gheorghe Cristian  s-a adresat Agenţei de Protecţia Mediului Braşov solicitând  caracteristicile tehnice ale aparatului de măsurare a noxelor. ,,Vă rugăm să ne transmiteţi ce criterii  trebuie să îndeplinească un aparat astfel încât măsurătorile să fie acceptate de către organele de control şi ce poluanţi atmosferici trebuie luaţi în considerare în evaluarea calităţii aerului înconjurător. Menţionăm faptul că dorim să monitorizăm calitatea aerului din zona industrială, ţinând cont că pe teritoriul UAT Victoria îşi desfăşoară activitatea societăţi cu profil chimic” se arată în adresa   nr. 2.189/13  februarie a.c., semnată de Cristian Gheorghe, primarul oraşului Victoria, trimisă la APM Braşov , Serviciul Monitorizare şi Laboratoare. Pe de altă parte, Purolite s-a angajat să achiziţioneze aparatul de măsurare a noxelor, aşa cum spune primarul Gheorghe Cristian.

Zeci de sesizări fără rezultat

În ultimii ani, UAT Victora a trimis zeci de sesizări către SC Purolite SRL cu privire la mirosul puternic de gaze emanate în oraş. Răspunsul SC Purolite SRL a fost întotdeauna identic. De exemplu, răspunsul remis de Purolite Primăriei Victoria la data de  7 aprilie 2017, conţinea: ,,Referitor la disconfortul datorat ,,mirosurilor de gaz” în perioada 01-04.04. 2017, intervalul orar 19.00-24.00, semnalat de dvs prin adresa nr. 6352/06.04.2017 vă informăm următoarele:

  1. ,,În perioada menţionată de dumneavoastră, pe platforma Purolite nu s-au înregistrat defecţiuni tehnice sau avarii”.
  2. ,,Personalul Purolite a efectuat verificările necesare şi în urma acestora nu s-au constatat depăşiri ale valorilor admise sau scurgeri accidentale care să ducă la apariţia mirosurilor neplăcute”.
  3. ,,Datorită faptului că ne dorim o colaborare bazată pe transparenţă, vă rugăm ca de fiecare dată când apar astfel de incidente să contactaţi telefonic unul din angajaţii Purolite. Acessta v-a fost transmis prin adresa nr. 133/01.02.2017” adresa fiind semnată de managerul general Arvind Manohar Verulkar şi manager HS Adelin Stefanache.

Praful galben i-a speriat pe localnici

Disconfortul creat în oraş, i-a determinat pe localnici să ceară ajutor prin intermediul numărului de urgenţă 112. ,,Ori de câte ori, am simţit miros de gaze în oraş indiferent de oră am solicitat explicaţii de la Purolite. De fiecare dată răspunsul a fost ,,nu s-au constatat depăşiri ale valorilor admise sau scurgeri accidentale’’.  În general, disconfortul creat de gaze   se resimte în  intervalul orelor  18.00 – 22.00 sau 20.00 – 24.00.  De multe ori am fost cu echipa mobiă de s-au făcut măsurători, dar totul era în regulă’’ a spus Cristina Bratu, viceprimarul oraşului Victoria.  S-a întâmplat în data de 9 mai 2018, când, în zona Purolite s-a semnalat un praf galben. La faţa locului au ajuns inspectorii  Gărzii de Mediu Braşov, Şerban Gabriela şi Tulbure Alexandru. La acţiune au participat pe lângă inspectorii Gărzii de Mediu şi reprezentanţii ISU Braşov, ISU Victoria, Primăria Victoria şi Purolite. ,,În timpul controlului nu sau constatat emanaţii de praf sau gaze de la Purolite SRL. Au fost efectuate analize de aer de către laboratorul CBRN al ISU Braşov, fără a fi detectate substanţe toxice în atmosferă.  În curtea societăţii au fost observate urme de praf galben provenite de la coşul de dispersie al morii de produs finit care au fost evacuate în urma defectării filtrului. Defecţiunea a fost sesizată imediat,  s-a oprit instalaţia şi s-a remediat. Zona respectivă este betonată , iar apele de spălare se duc în sistemul de colectare internă cu descărcare finală în staţia de epurare” sunt concluziile comisiei cuprinse în Nota de constatare încheiată la sediul Purolite în data de 9 mai 2018. Vom reveni. (Carla TATU)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here