Declaraţiile premierului Ludovic Orban

  •   Am luat o decizie importantă de modificare a Codului penal privitoare la infracțiunile care se petrec în contextul epidemiei de coronavirus. Am decis majorarea pedepselor pentru falsul în declarații. În cazul în care comite un fals și nu spune din ce țară vin, vor suferi consecințele legii. Înseamnă că ei comit o infracțiune care va fi pedepsită cu închisoare. Există mai multe situații – un cetățean revine din țările cu peste 500 de cazuri, cetățenii trebuie să completeze declarații. Dacă comit un fals și nu spun din ce țară au venit vor suferi consecințele legii. Comit o infracțiune pedepsită cu închisoarea.

    Am majorat pedepsele pentru zădărnicirea combaterii.    E introdusă o nouă infracțiune: omisiunea de a da date. Se poate constitui dosar penal. Cea mai mare parte a românilor care trec prin această perioadă grea respectă legea și deciziile. Din acest motiv am decis să înăsprim pedepsele pentru a-i sancționa pe cei care nu le respectă.

  •   Am majorat pedepsele pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Cine nu respectă carantina sau măsurile dispuse de autorități, trebuie să știe că li se va întocmi dosar penal.
  •   Nu puteam accepta ca cetăţeni iresponsabili – izolaţi sau în carantină – să umble prin societate şi să infecteze alte persoane
  •    Datoria Guvernului este să apare sănătatea cetățenilor, vom lua măsuri oricât de dure pentru a-i pedepsi pe cei care nu respectă regulile.
  •   Este introdusă o nouă infracțiune, omisiunea de a da date. În cazul în care în cursul unei anchete, cineva nu dă informații complete, se consideră că este o omisiune și, și în această situație, se poate constitui dosar penal. Dacă într-o anchetă epidemioloigică cineva nu dă informații complete despre persoanele cu care a intrat în contact, e o omisiune în informarea autorităților.

Ludovic Orban, îndemn la calm

 

  •  Am adoptat și alte decizii care sunt legate de alte domenii de activitatea, mesajul este că economia trebuie să funcționeze, în domeniul energiei, de furnizare de utilități, toate instituțiile statului trebuie să funcționeze la capacitate maximă.
  •   Repet din nou o situație. Stocurile existente, prin lege, care ar fi trebuit asigurate pentru a fi pregătiți pentru combaterea unei epidemii, erau 0. A trebuit să facem niște achiziții pentru a compensa absența stocurilor.
  •   Avem contracte semnate, au început să vină diferite categorii de produse și, încet-încet, vom prelua în fabricație anumite produse, pentru că a crescut enorm cererea.
  •   Folosim penuria care a existat pentru anumite produse pentru a dezvolta capacități de producție, în România.

 

  •   Vom lua măsuri când vom identifica astfel de surse de fake-news.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here