Premierul Ludovic Orban a anunţat joi, 19 martie 2020,  măsurile    Guvernului pentru   a îmbunătăți mijloacele de luptă împotriva Covid-19. Guvernul va suporta costurile pentru plata angajaţilor trimişi în şomaj tehnic, până la limita de 75% din salariul brut, cât este idemnizaţia lunară de şomaj tehnic. Orban a anunţat, de asemenea, că Guvernul a adoptat o HG prin care a suplimentat bugetul Ministerul Sănătăţii cu 42 de milioane de lei şi că a fost majorat plafonul de garantare a creditelor pentru IMM.

  •   Am suplimentat bugetul Ministerului Sănătății cu 42 de milioane de lei, pentru susținerea centrelor de carantină.
  •   Am luat decizia de a suplimenta bugetul MAI cu suma de 100 de milioane de lei, pentru a putea susține activitatea ministerului și pentru a putea asigura sumele pentru achiziţiile pentru protejarea diferitelor structuri din subordine – poliţie, Poliţie de frontieră, DSU, Jandarmerie.
  •  Am asigurat capital de lucru pentru Unifarm, din subordinea MS, pentru a fi mai eficientă în derularea achiziţiilor pentru susţinerea activităţii.

Măsuri pentru sprijinirea angajaților și angajatorilor

  •   Am luat măsuri necesare pentru a susține angajații și angajatorii care sunt afectați de epidemia de coronavirus
  •   Am decis prin OUG să majorăm plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri.
  •   Practicăm, garantăm credite pentru investiții. Dobânda este subvenționată în proporție de 100%, garația funcționează pentru 90 la sută din credite, pentru cele de sub un milion de lei, și de 80% pentru cele de peste un milion de lei.
  •   Asigurăm rambursarea TVA până în limita sumei de 9 miliarde.
  •   Trebuie să le asigurăm angajatorilor rambursarea sumelor pe care le-au plătit pentru plata concediilor.

Guvernul va asigura plăţile pentru şomaj tehnic

  •  O altă măsură importantă este aceea de a asigura plata șomajului tehnic, din bugetul Ministerului Muncii, prin ANOFM, prin intermediul bugetului de șomaj. Practic, am luat această decizie pentru că este clar că foarte multe companii sunt afectate direct sau indirect de epidemie și multe companii nu au capacitatea pentru a asigura plata salariilor angajaților și exista riscul ca angajații să fie trimiși în șomaj, să fie dați afară, utilizându-se cazurile de forță majoră, sau să li se suspende contractele de muncă.
  •   Am luat decizia de a plăti 75 la sută din salariul brut, cât este indemnizația lunară pentru șomaj tehnic, dar nu mai mult de 75 la sută din salariul mediu brut.
  •   Angajații companiilor care au fost afectate direct de măsurile impuse de epidemia de coronavirus, cum sunt cei din restaurante, cafenele, hoteluri, vor beneficaastfel de plata pentru șomajul tehnic de 75 la sută.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here