Începând cu anul şcolar 2020 – 2021, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă din Victoria va funcţiona  în alt sediu. Această decizie a fost luată de  Primăria Victoria pentru a putea derula o investiţie de peste 4.200.000 lei. Este vorba despre înfiinţarea unei creşe,  proiect cu finanţare nerambursabilă prin Programul Operaţional Regional 2014 -2020. Spaţiul destinat proiectului este clădirea internatului de la CT ,,Dr. Alexandru Bărbat’’ situat pe strada Salcâmilor nr. 2, unde funcţionează  şcoala specială.

Clădirea în care a funcţionat şcoala generală

,,În data de 28 iulie 2020 am trimis o notificare la  Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Făgăraş prin care am solicitat eliberarea spaţiului din incinta internatului. Creşa va ocupa trei nivele din internat, parter, etajul I şi II  şi se va întinde pe o suprafaţă de 1.000 mp. În prezent, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă ocupă 520 mp la parterul internatului, la etajul I ocupă 260 mp, iar la etajul II suprafaţa ocupată este de 803 mp.  Pentru soluţionarea acestei situaţii le-am pus la dispoziţie un al spaţiu pe strada Stadionului nr. 22, un imobil ce aparţine patrimoniului public al oraşului. În clădirea respectivă, în decursul anilor, au funcţionat un spital, apoi o grădiniţă şi  şcola generală. Imobilul  are două nivele, iar spaţiul disponibil este de 182 mp la parter şi 182 mp la etaj” a explicat Gheorghe Cristian, primarul oraşului Victoria. Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Făgăraş este subordonat Inspectoratului Şcolar al Judeţului Braşov şi  Consiliului Judeţean Braşov.

  Centrul nu s-a mutat în 2016

Imobilul de pe strada Stadionului nr. 22 a fost subiect de analiză  şi în anii trecuţi. Fosta directoare de la şcoala specială, Cristina Albăceanu, a solicitat această clădire în anul 2016 (adresa nr. 981 din 25 ianuarie 2016), dar  din lipsă de fonduri Centrul  nu s-a mutat.  La acea vreme fosta directoare declara că  va angaja un evaluator care să stabilească lucrările de reparaţii ce se impun la imobil pentru că   nu a mai fost folosit  o perioadă de timp. Se velicula atunci că lucrările vor fi suportate de Consiliul Judeţean Braşov.

Scurt istoric

Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă din Victoria funcţionează de 28 de ani şi a avut mai multe denumiri, dar cea care a rămas în memoria colectivă a fost ,,şcoala specială’’. În primii ani  a funcţionat în incinta Casei de copii, apoi s-a mutat în spaţiul excedent al Liceului Industrial, după care o bună bucată de timp unitatea şi-a împărţit activitatea în două sedii, la Clubul copiilor şi la liceu. Ultimul spaţiu a fost  în clădirea internatului de la Dr. ,,Dr. Alexandru Bărbat’’.   În această instituţie învaţă elevi de ciclul primar,  gimnazial, liceal şi profesional. De la înfiinţare şi până în prezent au condus această unitate de învăţământ profesorii: Gheorghe Cânduleţ, Trifanov Pompiliu, Viorica Poparad, Gheorghe Urdea, Marilena Constantin, Adriana Măgirescu, Cristina Albăceanu şi în prezent Elena Macarie.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here