•   UAT Ucea a luat cu japca terenurile unor săteni trecându-le în domeniul public pentru 157.000 euro, spun sătenii

  • Scandalul ,,Purolite” a scos satul Corbi în stradă

  • Purolite lucrează fără autorizaţie de construire

Investiţia societăţii Purolite de construire a staţiei de epurare ape uzinale industriale cu evacuare în râul Olt nu mai ţine cont de nimic, nici de respectarea legilor ţării, nici de voinţa cetăţenilor afectaţi,  ci doar de profiturile companiei americane. Spun asta amintind de situaţia înregistrată la Victoria în luna august 2020,  când apele reziduale poluante rezultate de la fabricile Purolite au fost deversate direct în stradă, un dezastru ecologic. În condiţiile în care se ştia că producţia societăţii era oprită, neavând evacuarea apelor industriale asigurată. Nici astăzi epurarea apelor reziduale nu este conformă, dovadă fiind zonele poluate (vezi foto)  din jurul gurilor de aerisire ale reţelei aferente staţiei de epurare a Viromet care prestează, în prezent, aceste servicii pentru Purolite.  Investiţia Purolite a  bulversat şi satul Corbi. Sătenii sunt revoltaţi pentru că Purolite le-a încălcat proprietăţile, societatea construind abuziv, spun ei, pe porţiuni din terenurile lor. Mai mult, şantierul deschis la Corbi n-a respectat nicio normă legală, mai spun oamenii.  Cu acordul UAT Ucea, Purolite şi-a legalizat într-un fel demersurile, scandalul fiind aruncat în ograda Primăriei Ucea care a transformat proprietatea cetăţenilor în domeniul public al Comunei Ucea. Monitorul de Făgăraş va publica dedesubturile ,,afacerii Purolite”, societate care plăteşte (legal SIC!)sute de mii de euro  autorităţlor locale şi  instituţiilor statului pentru a-şi acoperi ilegalităţile.

Lucrări fără autorizaţie de construire

Primul document oficial  despre investiţia Purolite de la Victoria a apărut în noiembrie 2019. Este vorba despre Certifcatul de urbanism nr. 241 emis de CJ Braşov la data de 13.11. 2019 cu scopul ,,Elaborarea PUZ, construirea unei staţii de epurare ape uzinale industriale rezultate de la fabrica Purolite cu evacuare în râul Olt”. În decurs de un an se impunea obţinerea autorizaţiei de construire ca ulterior să se deschidă şantierul. În realitate lucrurile n-au stat aşa, şantierul s-a deschis fără să existe documentele legale. Abia în februarie 2020 proiectantul angajat de Purolite a solicitat  ,,Avizul de oportunitate” de la C Braşov, document înregistrat la data de 4 martie 2020.  Tot în martie 2020, proiectantul investiţiei  Purolite solicita Comunei Ucea realizarea unui PUZ.  Drumul pentru intrarea în legalitate a investiţiei  necesita însă timp, avize, acorduri, dar cu toate acestea, şantierul pentru construirea staţiei de epurare a fost deschis la Victoria şi pe raza comunei Ucea. O încălcare flagrantă a legislaţiei româneşti.

Acordul cetăţenilor n-a fost obţinut

Ne vom opri asupra situaţiei înregistrate în satul Corbi, pe unde trece conducta de deversare a apelor uzate industriale rezultate  din procesul de producţie de la Purolite, via râul Olt. Pentru a se obţne PUZ-ul impus prin certificatul de urbanism, era necesar acordul sătenilor din Corbi. În documentaţii au fost programate 3 şedinţe publice. Cel puţin aşa transpare din Raportul informării şi consultării publicului nr. 4462/18 iunie 2020 înregistrat la Primăria Ucea. Astfel că şedinţele publice erau programate la 6 februarie 2020, 11 martie 2020  şi în 19 martie 2020. Au fost organizate doar două, invocându-se pandemia şi starea de urgenţă. Chiar şi aşa, sătenii spun că informarea a fost realizată defectuos, caz în care au remis Primăriei Ucea un memoriu: ,,Vă invităm domnule primar şi domnilor consilieri ca înainte de a lua decizii privitoare la satul Corbi să staţi de vorbă cu locuitorii acestuia”. În cadrul memoriului sătenii şi-au spus păsurile aleşilor locali:

  •   Sătenii nu au fost de acord cu trecerea conductei de deversare ape epurate prin intravilanul satului Corbi
  •  Sătenii au propus două variante de traversare prin extravilanul satului Corbi
  •  Reprezentanţii Purolite au spus că vor suporta costul lucrărilor de canalizare pentru satul Corbi în contrapartidă cu traversarea conductei prin intravilanul/extravilanul satului
  •  Nu s-au întocmit minute, procese verbale sau acte în urma întâlnirilor în care să fie specificate obiecţiile şi propunerile locuitorilor din Corbi

Cu toată opoziţia satului, CL Ucea şi-a continuat planul prin care ajuta Purolite. Astfel a fost emisă, în luna mai 2020, o hotărâre de consiliu prin care i se încredinţează firmei Purolite o suprafaţă de aproape 6.000 mp pentru această investiţie.

  • ,,HCL nr. 42 din 25 mai 2020 consfinţeşte dreptul de superficie cu titlu oneros, prin atribuire directă, pe o perioadă de 49 de ani asupra terenului în suprafaţă de 5.980 mp  ce aparţne domeniului public al comunei Ucea în favoarea societăţii Purolite SRL în vederea realizării unei investiţii de  interes public, respectiv canal deversor ape industriale epurate”.

HCL-ul cu pricina  prevede la art. 5, încheierea Contractului de superficie, iar la art. 9 se stabileşte preţul superficiei la valoarea de 157.859 euro care urma să fie achitat în termen de 30 de zile de la semnarea contractului, conform art. 10. Cu alte cuvinte, Purolite avea drum liber prin Corbi. Numai că suprafaţa de aproape 6.000 de mp afectează proprietăţile a 35 de săteni, care deţin titluri de proprietate pe respectivele suprafeţe. Oamenii susţin cu documente că Primăria Ucea a transformat proprietăţile lor în domeniul public al Comunei Ucea. În plus, spun sătenii, lucrările pe care le execută firma  de construcţii  au afectat poduri, drumul şi terenul arabil al oamenilor.

Ce spun sătenii

  • Ioan Muntean de la nr. 120 din Corbi

,,Americanii nu s-au consultat cu noi să găsească cea mai bună soluție să nu ne  polueze satul.  Ne-am  revoltat în momentul când am aflat că  conducta de deversare a apelor reziduale rezultate de la americani va trece prin centrul satului. Atunci s-a organizat o ședință publică și nu am fost de acord cu trecerea conductei prin sat. S-au făcut două propuneri pentru traversarea conductei  prin extravilanul satului. Americani au greșit, nu au venit în sat să discute cu noi despre această lucrare  înainte de a începe investiția, nu în timpul lucrărilor. La  ședințele publice nu s-a spus că această canalizare va traversa proprietatea oamenilor care plătesc taxe și impozite locale. Se discută în sat că americanii au semnat un contract cu Primăria Ucea, iar suma respectivă o  investesc în satul Corbi pentru realizarea rețelei de canalizare, dar sunt doar vorbe. Conform proiectului se  vor construi și câteva cămine de aerisire pe teritoriul satului Corbi care ne vor polua satul. Noi  nu suntem de acord”

  • Vasile Unghi de la nr. 36 din Corbi

,,Suntem foarte supărați că Purolite ne încalcă proprietatea. Această lucrare este ilegală, în sat nu există niciun panou în care să scrie beneficiarul, durata investiției, certificatul de urbanism și autorizația de construire. Zilele trecute am făcut scandal și am delimitat proprietatea. Această firmă are tupeu maxim! Ni s-a spus că această conductă de deversare  va trece  pe domeniul public, dar am fost minţiţi întrucât se vede clar că trece pe  domeniul privat.  În prezent au sistat lucrarea pentru că am făcut scandal. Ne-au spus că vor trece cu canalizarea prin spatele grădinilor, dar de fapt  trec prin grădinile noastre. Așteptăm reprezentanții Primăriei Ucea  pentru a discuta, ca apoi să luăm  măsurile necesare conform legii. Firma care a făcut proiectul nu s-a documentat și a crezut că terenul respectiv este pe domeniu public, dar noi avem titluri de propietate pe terenurile respective. Noi nu vrem  ca această firmă să ne  polueze satul. Aşa cum arată proiectul,  pe terenul meu se va face și un canal de aerisire și eu nu sunt de acord. Americanii nu respectă legea, ne încalcă proprietatea. Nu ne lăsăm călcați în picioare de această firmă. Fiecare om a luptat să fie proprietar și acum vin americanii și fac ce vor pe pământul nostru”.

  • Rusu Constantin de la nr. 8

,,Am aflat de la vecini despre scandalul din sat. Americanii au început lucrările de câteva luni, dar noi nu am știut nimic. Nici  nu am fost  anunțați când s-au organizat ședințele publice. Locuim în orașul Victoria, dar avem casă și teren în satul Corbi, la nr. 8. Sunt bătrân și nu m-am putut duce să văd ce au lucrat, dar vecinii mi-au spus că ne-au încălcat proprietatea”.

  • Râșniță Augustin de la nr. 27 din Corbi

,,În urmă cu câteva luni s-a organizat o ședință publică și ne-au comunicat că Purolite construiește o stație de epurare pentru ape uzinale industriale rezultate de la fabrica Purolite cu evacuare în râul Olt, iar conducta va trece prin sat. Localnicii nu au fost de acord să treacă conducta prin centrul satului și  s-a găsit o variantă de a ocoli satul, dar a  încălcat drepturile   proprietarilor. Firma care execută lucrarea lucrează ilegal.  În sat nu s-a pus niciun panou și nu cred că au obținut avizele și autorizațiile pentru această lucrare. Vecinii de la numerele de casă 36 și 37 sunt cei mai afectați, pentru că în zona respectivă se construiește  un cămin de aerisire. În timpul lucrărilor această firmă a rupt gardurile de la  grădinile vecinilor. Am cerut ajutor de la primărie și așteptăm să vină pe teren să rezolvăm această problemă. Conductele americanilor sunt pe proprietatea noastră și noi nu suntem de acord cu această lucrare”.

  • Adian Grovu, viceprimarul comunei Ucea

,,Un grup de 2 – 3 persoane din satul Corbi instigă localnicii cu scop electoral. Am organizat două ședințe în satul  Corbi și am ținut cont de propunerile localnicilor, iar rețeaua de canalizare de la Purolite va ocoli satul așa cum am discutat. Lucrarea se execută pe domeniul public al Primăriei Ucea, iar oamenii nu au motive să fie supărați. Contactul de superfiecie semnat cu Purolite este în valoare de 157.000 euro, iar printr-o hotărâre de CL suma respectivă a fost direcționată pentru rețea de canalizare din satul Corbi. Investiția se va derula în cursul anului 2021, în prezent se lucrează la obținerea avizelor. Purolite a început această  lucrare de câteva luni, iar oamenii din Corbi au fost mulțumiți. Acum când lucrarea se apropie de final, unii sunt nemulțumiți. Conducta este băgată în pământ din Victoria până la intrare în satul Corbi, acum ocolesc satul și în partea de jos a satului s-a lucrat destul de mult. Căminele de aerisire se vor face în extravilanul satului, nu în intravilan, iar localnicii știu acest lucru. Un consilier local din satul Corbi a  reprezentat comunitatea și a votat  toate priectele de hotărâre cu privire la acest subiect, doar PUZ-ul făcut de Purolite nu și l-a asumat și s-a abținut. Discuțiile din satul Corbi sunt pur electorale. Reprezentanții de la Purolite au vrut să se întâlnească cu oamenii, dar localnicii au amânat întâlnirea pentru perioada următoare. Nu știu ce urmăresc acești oameni și nu mai înțeleg nimic”. Va continua. (Lucia BAKI, Carla TATU)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here