Un urs s-a plimbat în voie în noaptea de 30 septembrie/1 octomrie a.c. pe uliţele satului Calbor. A pătruns în patru gospodării aflate în puncte diferite ale satului  în căutare de hrană. În curtea unui stupar a distrus gardul şi  jumătate din stupi.

  •   ,,Un urs  a fost în sat noaptea trecută  şi a intrat în gospodăriile unor săteni, într-una de la intrare în sat, alta la ieşirea spre Boholţ, iar la altele din mijlocul satului. Ls un vecin stupar i-a rupt gardul şi i-a distrus 7  stupi, jumătate din câţi avea. Vecinul îşi făcuse gard nou abia anul trecut” a spus  col. (r) Alexandru Mazilu, care are o locuinţă şi în Calbor.

Nu este prima dată când ursul intră în satul Calbor, şi anul trecut a făcut mari pagube sătenilor. De la un gospodar luase 19 oi şi un viţel, aşa cum spun sătenii.  Unii dintre localnici şi-au împrejmuit grădinile şi culturile cu gard electric pentru a se proteja de urşi. Asta în condiţiile în care nu se simt protejaţi nici de vânători, nici de autorităţi. Până în prezent localnicii care au înregistrat asfel de pagube nu au primit despăgubirile promise de statul român. Claudiu Motrescu, primarul comunei Beclean, a fost , în cursul zilei de joi, 1 octombrie a.c., în Calbor pentru a-i ajuta pe săteni.

  • ,,Două nopţi la rând a fost ursul în satul Calbor şi a produs pagube. Unui sătean i-a luat un miel, a răvăşit caprele dintr-o gospodărie, din   curtea de lângă biserică a luat iepuri. Am luat legătura cu AVPS Făgăraş, dar vânătorii nu pot acţiona decât atât le permite legea. E normal ca oamenii să fie speriaţi. Un paznic de vânătoare va rămâne în sat pentru a alunga ursul dacă mai vine prin zgomot.  Oamenii păgubiţi vor putea depune solicitări pentru despăgubiri la Primărie, iar noi vom înainta dosarele  la Mediu, instituţia care se ocupă cu plata daunelor” a spus primarul Claudiu Motrescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here