Sunt compătimiţi medicii şi asistenţii din spitale şi angajaţii de la DSP, dar mai puţin  cei de la Ambulanţă cu toate că şi ei sunt în prima linie în faţa virusului. Angajaţii de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Braşov ajung la pacienţii care solicită ajutor prin numărul de urgenţă 112 costumaţi precum astronauţii, cu combinezoane, mască, mănuşi şi viziere. Nici nu se întorc bine de la un caz că trebuie să plece să salveze un alt pacient care a cerut ajutor. Numărul intervenţiilor  din această perioadă a crescut cu 1000 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Numai în 24 de ore s-au înregistrat aproape 400 de solicitări la SAJ Braşov.  Asta în condiţiile în care numărul angajaţilor  este acelaşi. Mai mult 12 asistenţi au fost puşi pe liber  atunci când ordinul Ministrului în privinţa posturilor suplimentate la Amblanţă a expirat.    În Ţara Făgăraşului zilnic se înregistrează zeci de apeluri de la pacienţii care solicită ajutor având  simptome   COVID -19. Dar din păcate doar cinci ambulanţe de la Făgăraş şi Victoria sunt pe teren cu toate că au fost înregistrate mai multe focare cu COVID -19.  Monitorul de Făgăraş a stat de vorbă cu directorul SAJ Braşov, David Zsigmond Levente, şi cu angajaţii de la substaţia Victoria. Toţi spun că este o situaţie dificilă, iar stresul pe care-l suportă este foarte mare.  Nu este de mirare că în rândul angajaţilor s-au înregistrat infectări cu coronavirus.

 

Directorul SAJ Braşov: ,,A trebuit să  încetăm contractele de muncă pentru 12 colegi”  

,,Numărul apelurilor s-a înmulţit, au fost  înregistrate  şi 350 de apeluri în 24 de ore.  Personalul este epuizat şi se lucrează pe gărzi suplimentare. Din păcate, în luna octombrie 2020 a trebuit să  încetăm contractele de muncă pentru 12 colegi  care au fost angajaţi pe posturile suplimentare aprobate de Ministerul Sănătăţii în perioada stării de urgenţă. Această situaţie ne  îngreunează  activitatea şi  astfel întârziem la urgenţe şi la solicitările venite din partea pacienţilor cu simptome COVID-19. Pe lângă aceste apeluri, zilnic facem şi  transferurile între spitalele suport COVID, în funcţie de starea pacienţilor.  În  Municipiul Braşov sunt următoarele spitale suport covid:  Spitalul Boli Infecţioase, Spitalul de Preumoftiziologie, Spitalul de Neurologie, Spitalul CFR, Secţia Tractorul, Secţia de ATI de la Spitalul Judeţean Braşov, Spitalul din Zărneşti şi Spitalul din Sfântul Gheorghe. Pacienţii  care au o simptomatologie uşoară  sunt externaţi, iar ambulanţa îi  transportă acasă”  a spus David Zsigmond Levente, managerul Serviciului de Ambulanţă Braşov.

 Cu 1000 de intervenţii  mai multe decât în aceeaşi perioadă  din anul trecut

Numărul apelurilor pentru Ambulanţă a crescut, iar personalul instituţiei a rămas acelaşi ca în aceeaşi perioadă a anului trecut.   ,,Toţi colegii sunt epuizaţi şi disperaţi când văd că populaţia nu respectă purtatul măştii şi distanţarea socială. Dacă s-ar  respecta unele  cerinţe minime impuse, numărul infectărilor ar fi mai mic, iar situaţia ar fi gestionată mult mai bine.  În perioada iulie – septembrie 2019 numărul intervenţilor era mult mai mic, dacă ne raportăm la aceeaşi perioadă în acest an numărul intervenţiilor a crescut cu 1000. În 12 ore  se înregistrează multe cazuri de urgenţe, majoritatea dintre ele sunt cu simptome COVID -19” a declarat  managerul SAJ Braşov.

 

Trei angajaţi de la SAJ Braşov sunt infectaţi cu COVID -19

,,De când a început  pandemia nu mai am viaţă socială pentru că ţin la sănătatea mea. Dacă mă îmbolnăvesc şi stau internat două, trei sau patru săptămâni, sarcinile mele trebuie să le preia colega mea, directorul medical, atunci scade calitatea activităţii. Și la echipajele de intervenţii este aceeaşi situaţie. Dacă un coleg se îmbolnăveşte, nu avem cu cine să-l înlocuim, iar colegii trebuie să facă ore  suplimentare. La acest moment trei colegi sunt  infectaţi cu COVID -19, aceştia s-au infectat din familie. În luna aprilie 2020  am închis substaţia de la  Codlea când au fost infectaţi 7 colegi cu COVID -19. Un alt focar a fost  la sediul central de la Braşov, când  în perioada iulie – august a.c.,  zece colegi s-au infectat cu coronavirus. A fost o perioadă foarte grea, colegii erau epuizaţi. În luna iunie a.c., erau 500 de infectări, iar acum sunt 5.000. Rugăm populaţia să poarte mască şi în spaţiile deschise pentru că  acest virus se răspândeşte prin aer, să nu interacţioneze cu persoanele   care nu poartă corect masca” a mai spus managerul SAJ, David Zsigmond Levente.

 

Asistenţii de la Ambulanţă recoltează şi probe epidemiologice

Începând din luna iunie a.c., SAJ  a  încheiat un protocol cu DSP Braşov, conform ordinului emis de  Ministrul Sănătăţii,  prin care angajaţii instituţiei au şi  obligaţia de a  recolta probe  de la pacienţii la care ajung. Pe baza listelor eliberate de DSP Făgăraş şi în urma anchetelor epidemiologice asistenţii medicali de pe Ambulanţă  recoltează  probe nazofaringiene de la persoanele suspecte sau care au avut un contact direct cu persoanele infectate. Joi, 8 octombrie 2020, echipajul de ambulanţă din Victoria a prelevat peste 20 de  teste în  Ţara Făgăraşului, majoritatea fiind de la pacienţi din Victoria. Aceste teste COVID -19 se prelucrează într-un laborator din Braşov, iar rezultatele se tansmit prin email către fiecare pacient.

 Asistent pe Ambulanţă: ,,Ne echipăm cu combinezon, mască, vizier şi  mănuşi”

,,De 23 de ani sunt asistent medical la substaţia de Ambulanţă din Victoria, dar niciodată nu am fost stresaţi şi epuizaţi ca în această perioadă. Când plecăm la un caz cu simptome COVID -19 încep emoţiile şi de multe ori îmi este teamă, deşi  ne echipăm cu combinezon, mască, vizier şi  mănuşi. În aceste condiţii trebuie să lucrăm.  În momentul în care trebuie să punem o perfuzie cu două rânduri de mănuşi este foarte dificil, dar nu imposibil. Am constatat că pacienţii nu spun toate simptomele, ascund adevărul şi din acest motiv trebuie să discutăm mai mult cu ei să aflăm detalii despre starea lor de sănătate. De la începutul lunii octombrie a.c., zilnic  transportăm la Spitalul Municipal Făgăraş cel putin  trei pacienţi, de regulă   sunt persoane vârstnice care au simptome de COVID -19.  Avem şi persoane care refuză transportul la spital, deşi le explicăm cât de necesar este să fie consultate de un medic specialist. În ceste cazuri bonavul semnează că a refuzat transpotrul şi apoi plecăm. Avem o misiune grea şi de aceea sfătuim pacienţii  să se protejeze de acest virus” a spus Cătălin Subţirelu, asistent medical la Ambulanţa Victoria. (Carla TATU)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here