Dacă apelezi la Spitalul Municipal Făgăraş pentru servicii medicale, cu plată sau cu asigurare, rişti să fii amânat şi o săptămână. I s-a întâmplat unui localnic din satul Sebeş, nr. 169, comuna Hârseni, marţi, 3 noiembrie 2020.  Bărbatul a fost şocat să afle de la biroul de informaţii din Policlinica spitalului că poate fi consultat abia luni, adică peste 6 zile, deşi avea trimitere de la medicul de familie pentru Radiologie, iar servciile erau cu plată. ,,Peste o săptămână ăştia îm taie piciorul şi mă şi îngroapă” a spus bărbatul. Lui Nicolae Itu de 59 de ani i s-a umflat piciorul stâng şi avea dureri insuportabile. Medicul de familie, dr. Comşa, i-a dat o trimitere pentru Radiologie, iar marţi, 3 noiembrie, ora 8.00, bărbatul s-a prezentat la spital. Mare i-a fost surpriza când funcţionara de la boroul de informaţii i-a spus sec că nu poate fi programat pentru investigaţii cu raze X decât luni, 9 noiembrie a.c.

  • ,,Am stat mulţi ani în străinătate şi nu am asigurare medicală, dar serviciile medicale de care am nevoie le plătesc, fără probleme. Medicul de familie Comşa mi-a dat o trimitere să-mi fac raze la Spitalul Municipl Făgăraş la piciorul stâng, dar cu plată. Piciorul stâng îmi este umflat de câteva zile, mă doare foarte tare şi voiam să văd care este situaţia pentru a urma un tratament. M-am  dus la spital în această dimineaţă la ora 8.00, am intrat în policlinică, m-am dus la informaţii pentru o programare la radiologie. Erau acolo angajata spitalului şi persoana care distribuie măşti. Ce a aurmat m-a şocat” spune bărbatul.

Dialog la spitalul public din Făgăraş

Nicolae Itu: Am trimitere şi vreau o programare la raze, cu plată.

Angajata spitalului: Domnule, nu vă supăraţi, nu vă putem face nimic, numai săptămâna care vine, luni vă putem programa la raze.

 Nicolae Itu:  ,,Doamnă, dumneavoastră ştiţi ce spuneţi? Eu sunt cu plată, nu am asigurare şi trebuie să văd ce am la picior. Până săptămâna care vine, luni, cum spuneţi, ăştia îmi taie piciorul, până luni mă şi îngroapă.

Angajata spitalului: Nu vă putem face nimic, nu vă putem programa

Nicolae Itu: Nu vă supăraţi, aici este director?

Angajata spitalului:  Da, dar nu se poate merge la director

Nicolae Itu: Dar ce este aici, închisoare? Directorul are  coarne de nu poate fi abordat?

Bărbatul a sunat la 112

  • ,,Am ieşit afară din incinta spitalului şi am sunat la 112. S-a  prezentat doamna de la celălalt capăt al firului, de la Bucreşti, m-am prezentat şi eu cu nume, prenume, adresă şi i-am explicat de ce sun, că la spitalul din Făgăraş nu îmi fac raze, chiar şi cu plată, dar piciorul meu este în stare gravă. Mi-a făcut legătura cu Salvarea. Mi-a răspuns un domn căruia i-am explicat situaţia. Acesta m-a sfătuit  să mă duc la Braşov unde sunt clinici private care îmi pot face raze la orice oră. I-am explicat că am trimitere cu plată şi sunt în spital. Mi-a spus, domnule aşa ceva eu n-am auzit, să vă refuze un spital. Să cad jos când mi-a zis că doar luni pot fi primit” a spus bărbatul.

,,Încerc să ajung la o clinică din Braşov”

  • ,,Am vorbit din nou cu medicul Comşa şi i-am cerut să mă ajute,  să-mi facă o rezonanţă,  ceva pentru dureri, iar mâine să mă pot duce la  Braşov să caut un cabinet privat pentru raze şi tratament. Nu îmi vine să cred că un spital nu ajută pacienţii?  Nici la director nu m-au lăsat, e ca la închisoare în acest spital.   Era în faţa mea la rând o femeie din Drăguş, nu ştiu ce avea şi ce i-a zis ei, dar femeia i-a lăsat o pungă cu pere din Drăguş şi a plecat. Cum să fie lista de programări plină chiar dacă plătim!   Dar angajata spitalului, o femeie mai în vârstă,  nici nu s-a deranjat, era foarte liniştită. Mi-a mai spus că dacă mă duc la Urgenţe  nu mă primesc pentru că acolo merg doar cei aduşi cu Salvarea şi cei care fac testul  COVID” a spus Nicolae Itu care, după cum susţine,  are testul COVID negativ.

Am încercat să obţinem o declaraţie oficială de la directorul spitalului din Făgăraş, Mihaela Pandrea, dar acesta n-a răspuns la telefon. Aşteptăm o explicaţie din partea spitalului pe adresa redacţiei Monitorul de Făgăraş. (Lucia BAKI)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here