•    Rozătoarele şi-au construit vizuini şi canale  pe râul Olt şi pe pârâurile din Ţara Făgăraşului

  •   40%  din cultura de porumb a unui fermier din comuna Voila a fost distrusă de castori

 

Un fermier din comuna Voila a fost şocat când şi-a  văzut  lanul de porumb inundat din cauza unui dig construit de castori pe pârâul Neagra. Gheorghe Merticaru are 53 de ani, locuieşte în satul Cincşor, la numărul 216, din comuna Voila, şi are o fermă cu 200 de oi. De câţiva ani, fermierul a luat în arendă  cinci hectare de teren  între satele Voila şi Dridif, chiar în apropierea văii Neagra, pe care le-a  cultivat cu porumb.   În lanul de porumb rozătoarele şi-au construit adăposturi, distrugând aproape jumătate din  cultura fermierului.  Văzându-se depăşit de situaie, miercuri, 4 noiembrie 2020, bărbatul a solicitat ajutor de la Primăria Voila.

 

,,Castorii mi-au distrus cultura de porumb”

Pe pârâul Neagra, între satele Dridif şi Voila,  există o colonie de castori. Animalele şi-au construit un baraj care a dus la devierea cursului apei, inunând  două hectare  din cultura de  porumb a fermierului Gheorghe Merticaru.  ,,M-am dus să văd dacă s-a copt porumbul şi m-am şocat când am văzut porumbul în apă. Castorii au format un dig înalt de 1,5 metri,  au schimbat cursul pârâului Neagra şi mi-au inundat toată recolta. Mai mult, aceste rozătoarele au  ras porţiuni întregi de porumb pentru a forma digul. Prin lanul meu de porumb şi-au  format canale, iar recolta este compromisă.  Este al doilea an în care castorii mi-au distrus recolta de porumb. Cineva trebuie să ia măsuri cu aceste rozătoare. Din   digul construit de rozătoare am adunat cinci saci cu stiuleţi de porumb. Castorii şi-au făcut depozit din recolta mea.   De câţiva ani cultiv porumb în zona   dintre calea ferată şi râul Olt, dar aşa pagubă nu am avut. Proprietarii de terenuri din zona nu  mai plantează porumb din cauza castorilor. Eu nu pot renunţa la această cultură pentru că am peste 200 de oi şi nu am cu ce să le hrănesc”  a spus Gheorghe Merticaru.

 

Fermierul solicită ajutor de la autorităţile locale

Castorii s-au instalat pe toate cursurile de apă din Ţara Făgăraşului distrugând recoltele multor fermieri din zonă.  Săptămâna trecută, Gheorghe Merticaru a  depus o sesizare la Primăria Voila.  ,,Un angajat din cadrul Primăria Voila de la camera agricolă a venit la faţa locului şi a văzut paguba.   Nu ştiu dacă mă despăgubeşte cineva.   Nu sunt numai eu în această situaţie, însă la mine paguba este mare. Dacă aveam alt teren nu mai plantam  porumb  acolo. Apa din lanul de porumb depăşete o jumătate de metru.  Din trei în trei zile merg şi stric digul construit de castori, dar sunt foarte harnici şi îl reconstruiesc imediat. Nici  nu pot să culeg recolta pentru că nu s-a  copt” a mai spus Gheorghe Marticaru.

 

Dosare pentru despăgubiri

,,Castorii rod, distrug culturile de porumb de pe malul râului, iar noi nu putem face nimic pentru că aceste animale sunt ocrotite de lege şi ne trezim cu dosare penale. Rozătoarele  au construit baraje, galerii şi vizuini în Sâmbăta de Jos, Dridif, Voila, pe Valea Calborului, dar şi în zona staţiei de epurare. Gheorghe Merticaru ne-a solicitat ajutor. O parte din recolta de porumb a fermierului a fost distrusă, iar noi trebuie să-l ajutăm să-şi recupereze prejudiciul.  Inginerul de la camera agricolă, din cadrul Primăriei Voila  s-a dus la faţa locului, a măsurat suprafaţa afectată, a făcut poze şi a întocmit un  proces verbal de constatare. Fermierul a apelat şi la  un inspector de daune.  Se va întocmi un dosar cu toate documentele  care  va fi depus la AVPS Făgăraş” a spus Gheorghe Osalciuc, primarul comunei Voila.

 

Mulţi castori în Ţara Făgăraşului

,,Castorii de pe Olt au ajuns până în zona de lăngă munte. Pe toate cursurile de apă care se varsă în râul Olt,  în amonte de DN1, se văd  barajele construite de castori. Nu ştim câţi castori sunt în Ţara Făgăraşului pentru că nu am făcut o evalare la  această specie. Aceştia au ajuns în Ţara Făgăraşului în anul 1998  când Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice Braşov împreună cu Ministerul Mediului au populat râurile Olt, Mureş şi  Ialomiţa. Această specie dispăruse din râul Olt de mulţi ani şi din acest motiv s-au repopulat râurile. În decursul anilor castorii s-au înmulţit şi în prezent sunt sute în Ţara Făgăraşului şi produc pagube în recoltele agricole. Păgubiţii trebuie să se adreseze în scris la Agenţia pentru Protecţia Mediului Braşov,   către gestionarul fondului cinegetic, la Garda Forestieră.  O  comisie va constata şi evalua pagubele,  iar Ministerul Mediului este cel care va plăti despăgubirile.  Și în cazul castorilor se practică  aceleaşi proceduri ca la urşi şi la lupi atunci când se constată pagube.  Suntem obligaţi să facem goană de împingere în conformitate cu HG 1679 din 2008” a spus Sorin Șuler, directorul executiv de la AVPS Făgăraş.  (Carla TATU)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here