•   O scară exterioară desfiinţată în secolul XVI – XVI şi o canalizare din epoca austriacă

  • Video: Cunoaşte Făgăraşul

Săpăturile arheologice de la Cetatea Făgăraşului au scos la iveală noi elemente care vor îmbogăţi patrimoniul edificiului medieval. În cursul lunii august  a fost descoperită o structură semicirculară ce poate însemna, aşa cum susţine arheologul Adrian Ioniţă,  ruina unei scări exterioare sau turn din secolele XV-XVI. Tot atunci  s-a descoperit o  structură ,,cu jgheaburi” care  face parte din sistemul de canalizare din epoca austriacă. Lucrările arheologice  de la Cetatea Făgăraşului vor fi întrerupte la mijlocul lunii noiembrie, urmând să fie reluate anul viitor în funcţie de starea vremii.

 

Săpături în două etape

Lucrările arheologice de la Cetatea Făgăraş  au fost împărţite în două etape.  Prima etapă s-a desfăşurat în  perioada 9 iulie – 31 august 2020, când au fost executate  lucrări la  canalizarea din curtea exterioară a cetăţii şi coborârea  nivelului acolo unde a fost cazul.  ,,Șantierul de la cetate a început de lângă Turnul Roşu şi Bastionul de Sud – Vest şi am venit roată  în jurul cetăţii.  În zona respectivă  am descoperit o latrină care datează din secolul a XVII-lea, o reţea de canalizare din cărămidă, dar şi multe obiecte, vase din ceramică, sticlă şi o monedă. Însă cea  mai mare descoperire din partea de sud – vest  a fost blazonul Gabriel Bethlen, principe al Transilvaniei între 1613 – 1629” a explicat arheologul  Adrian Ioniţă.  Cea de a doua etapă a început în  26 octombrie a.c., şi se va finaliza cel târziu la jumătatea lunii noiembrie 2020.

 

Surpriza de  lângă Turnul Pestriţ

Arheologul Adrian Ioniţă spune că  şantierul arheologic de la cetate s-a reluatîn luna octombrie după o pauză de aproape 2 luni.  ,,După prima etapă desfăşurată în perioada iulie – august 2020, am făcut o pauză din punct de vedere arhiologic pentru evacuarea pământului de la săpăturile efectuate din jurul cetăţii, iar luni, 26 octombrie a.c., am reluat lucrările pe partea de vest, între castel şi ateliere. În zona respectivă se coboară nivelul solului conform proiectului şi se va  continua către  partea de nord. Muncitorii au mutat schelele din zona  de nord şi acum putem lucra. Aici am  descoperit un complex cu jghiaburi pe care urmează să îl curăţăm şi  să-l punem în valoare. Este vorba despre o canalizare din epoca austriacă,  foarte spectaculoasă, cu nişte jgheaburi din dale de piatră pe o suprafaţă de trei metri pătraţi la suprafaţă.  Canalizarea respectivă se bifurcă  în stânga şi în dreapta, iar dimensiunile acesteia sunt de  60 /90 cm.  Această descoperire am făcut-o  la un metru şi jumătate de Turnul Pestriţ şi un metru şi jumătate de  zidul castelului. În zona respectivă, nivelul solului se va coborî până la 60 –  70 de centimeri, dar  noi  sperăm să găsim materiale din  ceramică şi alte ziduri.  Anul viitor  vom continua lucrările arhiologice în curtea interioară a cetăţii” a spus Adrian Ioniţă.Toate obiectele descoperite în urma lucrărilor arheologice sunt depozitate în crama cetăţii, după ce au fost spălate, curăţate, iar pe pungile în care sunt păstrate sunt ataşate bileţele ce stipulează date despre  locul şi adâncimea unde au fost găsite. ,,După ce se vor încheia lucrările de restaurare se vor lua la mână toate materialele găsite şi cu ajutorul unui  restaurator de ceramică vasele vor fi lipite.   În atelier se va amenaja şi un laborator de restaurare şi tot acolo vor fi expuse materialele găsite” a mai spus arheologul.

 

Șantierul arheologic va continua în anul 2021

În cursul anului 2021 lucrările de arheologie vor continua în curtea interioară a cetăţii, când constructorul va începe lucrările la canalizare, la acoperiş, dar şi la zidărie.  ,, În faţa Turnului Negru sperăm să găsim obiecte spectaculoase şi ziduri, fiind partea cea mai veche a cetăţii.  În perioada  2010 – 2011 aici s-au executat lucrări pentru  sistematizarea curţii.   O altă descoperitre a fost făcută la intrare în curtea cetăţii pe zidul castelului pe partea stângă, o construcţie. Acolo cred că a fost o scară exterioară desfiinţată în secolul XVI – XVII pentru că nu sunt menţionate în documente. Nu exclud nici varianta  unui turnuleţ.  Zidurile construcţiei sunt foarte groase de 1,5 metri şi cred că s-a construit la nivelul secolului XV” a mai  explicat arheologul Adrian Ioniţă.  (C.T.)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here