Un turist de 40 de ani din Brașov   a urcat duminică, 8 noiembrie 2020, pe Valea Viștea Mare cu intenția să ajungă pe Vârful Moldoveanu. Pe versantul nordic al Vârfului Viștea, la o altitudine de 1.900 metri, bărbatul a alunecat și căzut în gol peste 70 de metri. În urma prăbuşirii, bărbatul a decedat.

Coborât din masiv după 3 zile

Luni, 9 noiembrie 2020, soția turistului a sunat la 112 și a anunțat dispariția soţului ei. Marți, 10 noiembrie a.c., echipele de salvamontiști și jandarmii montani au găsit corpul neîânsuflețit al bărbatului. Salvatorii au solicitat transport aerian,   însă ceața persistentă de la baza masivului n-a permis decolarea elicopterului. Salvamontiștii  montani au cerut sprijiinul colegilor de la  Brașov în vederea transportării pe cale terestră a persoanei decedate, însă nici acest lucru n-a fost posibil în timp util, înainte de a se înnopta. După ce s-au analizat toate variantele de siguranță a salvatorilor s-a luat decizia ca turistul să fie coborât de pe munte în ziua următoare. Miercuri, 11 noiembrie 2020, salvamontiștii de la Serviciul de Salvamont Brașov s-au deplasat în masivul Făgăraș, pe Valea Viștea Mare, venind în sprijinul colegilor de la Victoria pentru transportarea persoanei decedate. Acțiunea de recuperare a durat peste 9 ore, fiind complexă și dificilă, la care  au participat 18 salvatori: 5 salvamontiști de la Victoria, 8 salvamontiști de la Serviciul Județean Brașov și 5 jandarmi montani de la Sâmbăta de Sus.

În locul respectiv au mai decedat 3 turiști

,,A fost o acțiune foarte grea. În zona unde a decedat acest  bărbat, în decursul anilor au mai decedat alți trei turiști. La ora actuală există pericol foarte mare de alunecare. La peste 1.800 metri altitudine există un strat mic de zăpadă, iar ziua se topește și se formează o pojghiță de gheață. Din păcate tânărul a alunecat pe gheață și a căzut în gol peste 70 de metri” a spus Tomas  Bross, salvamontist montan. Salvamonții montani recomandă turiștilor care doresc să facă ascensiuni montane să fie echipați adecvat pentru sezonul rece și să se informeze despre dificultatea traseului și condițiile meteorologice înainte de a pleca la drum.

Multe acțiuni de salvare în Munții Făgărașului

De la înființarea Serviciului Salvamont Victoria salvatorii montani au desfășurat o muncă intensă de prevenire și informare pentru iubitorii de munte, dar au acționat şi  la mii de solicitări.

  •  au fost transportați pe cale terestră la baza masivului peste 1.100 de turiști accidentați grav sau cu diferite afecțiuni aflați în imposibilitatea de a se deplasa.
  • 60 de persoane au fost evacuate din masiv pe bază aeriană cu elicopterele SMURD, IGA, MAI, MApN sau private.
  • peste 2000 de turiști au primit asistență și îngrijiri medicale la Baza Salvamont Valea Sâmbetei, la refugii alpine sau direct pe trasee.
  • peste 450 de turiști rătăciți au fost salvaţi.
  • peste 90 de persoane decedate în masiv: epuizate, înghețate, surprinse de avalanșe, căderi în gol, lovite de trăsnet au fost transportate până la baza masivului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here