Este pentru prima dată în ultimii  4 ani când consilierii locali făgărăşeni prezenţi la o şedinţă de plen au avut în vedere interesul cetăţeanului.  A fost şedinţa extraordinară a CL Făgăraş desfăşurată marţi, 29 decembrie a.c., începând cu ora 10.00, la care au fost prezenţi 13 aleşi locali, dar  au lipsit primarul şi secretarul. Cei 13 consilieri locali au colaborat şi au luat decizii în favoarea cetăţenilor plătitori de taxe şi impozite.

  • ,,Majorarea tarifului de salubrizare de la 9 lei la 14,5 lei să fie subvenţonată de la bugetul local” au stabilit consilierii locali.

Într-o şedinţă de îndată va fi supus votului  proiectul de hotărâre cu acest conţinut. Dacă actul normativ va fi votat,  înseamnă  că făgărăşenii nu vor scoate din buzunar mai mulţi bani pentru gunoi, ci  tot 9 lei/persoană/lună, atât cât s-a plătit în acest an, iar diferenţa de 5,5 lei, aferentă majorării  tarifului propus de conducerea Salco să fie achitată de la bugetul local.

  •  ,,Dacă nu găseşte Executivul banii necesari, îi vom găsi noi” a spus consilierul local PNL  Lucian Cupu.

Din banii făgărăşenilor ar trebui acoperită o sumă lunară de 154.000 lei, dacă se ţine cont de datele prezentate de Primăria Făgăraş, respectiv numărul de abonaţi la Salco, aproximativ 28.000 persoane.

Şedinţă cu scântei

Pe ordinea de zi a plenului s-a aflat aprobarea tarfelor practicate de Salco Serv SA, societate ce aparţine în totalitate CL Făgăraş.  Chiar dacă s-a cerut de către conducerea societăţii  majorarea tarifelor pentru salubrizare pe care să le plătească făgărăşenii în 2021, consilierii locali au luat la puricat toată documentaţia pusă la dispoziţie de companie care susţinea dublarea acestor tarife.  După mai bine de o oră de dezbateri şi discuţii contradictorii dintre consilieri şi reprezentanţii Salco Serv şi ai Primăriei Făgăraş, s-a decis amânarea proiectului de hotărâre în cauză. S-a decis cu 10 voturi   ca într-o şedinţă de îndată programată în următoarele zile, până la sfârşitul anului, ca făgărăşenii să plătească 9 lei/lună/persoană, tariful aferent anului 2020, iar diferenţa până la tariful propus de Salco, 14,5 lei/persoană/lună,  să fie susţinută din bugetul local.  Tot atunci ei vor pregăti un proiect de hotărâre, la propunerea senatorului  Irineu Darău, fost consilier local, privind înfiinţarea unei comisii care să urmărească pas cu pas activitatea Salco Serv şi a conducerii acesteia, directori şi consiliul de administraţie.

Ce au susţinut consilierii locali

  • Consilierul local PNL Lucian Cupu : ,,Ni se cere nouă acum să ne asumăm situaţia dezastruoasă de la Salco Serv când angajaţii primăriei  au justificat  că este oportună scăderea tarifului în 2020 la 9 lei de la 13 lei. Explicau atunci  prin reducerea cantităţii de deşeuri depusă la FINECO, prin reducerea personalului. Acei angajaţi din primărie   să vină acum să explice nota de fundamentare care a stat la baza acelei decizii. Sunt aici în sală, mai lucrează în primărie? Să-şi asume în faţa noastră decizia de a stabili scăderea tarifului la 9 lei în 2020 sau a fost an electoral? Acum ne cer nouă să votăm majorarea tarifului”
  • Directoarea Salco Serv: ,,În primul rând  se votează un tarif  nu o taxă, este o mare diferenţă. Eu sunt un om  apolitic, mă interesează societatea şi acest serviciu de salubrizare. Cum poate societatea să facă acest serviciu la standarde europene când s-au cumpărat 100 de mături fără coadă?
  • Consilierul local PNL Lucian Cupu: ,,Au fost numiţi 5 directori la Salco în 4 ani, şi-au dat demisia, dar niciunul n-a răspuns pentru ceea  ce s-a întâmplat acolo.  Noi ca şi acţionari, consilierii locali  am depus un jurământ în faţa cetăţenilor, nu a primarului. Consiliul de administraţie a luat vreo măsură? Ne cereţi ca să mergem înainte dar cu aceiaşi oameni care au lăsat o gaură în economia Salco. Trebuie să restrângeţi activitatea strict la gunoaie”.
  • Johannes Klein, consilier local FDGR: ,,Vreţi un oraş curat sau taxe ieftine? Ori s-a decis corect cu 9 lei sau acum cu 14 lei? Nu s-a lămurit încă. Când s-a greşit, anul trecut sau acum? Cine a greşit să suporte consecinţele”.
  • Cristina Paicu, consilier local USR-Plus: ,,Propun să păstrăm 9 lei pentru luna ianuarie, ar între timp să analizăm situaţia societăţii şi să venim cu soluţii”.
  • Directoarea Salco: ,,Pentru ianuarie nu există fişă de fundamentare pentru 9 lei, deci nu se poate”.
  • Iulian Lascu, consilier local PNL: ,,Tariful de 13 lei/persoană a avut un impact mare asupra cetăţenilor care au cerut repetat scăderea tarifului. Pe ce s-a bazat scăderea la 9 lei? În 2020,  Primăria şi Salco au  venit cu o nouă fundamentare. A fost electoral? S-a demonstrat apoi că n-a fost un tarif sustenabil. Întreb, pe 4 ianuarie  eu pot scoate gunoiul la poartă, îl ridică Salco?”
  • Directoarea Salco: ,,Nu avem tarife aprobate de CL, nu ridicăm gunoiul în ianuarie”.
  • Nicolae Butunoiu, consilier local PSD: ,,Să nu blocăm activitatea Salco, propun să aprobăm o majorare cu 1 ban începând din ianuarie”.
  • Consilierul local PNL Lucian Cupu: ,,În desele discuţii private aţi susţinut  că aţi făcut informări la Primăria Făgăraş prin care aţi avertizat să societatea se duce de râpă. Cui aţi trimis acele informări?”
  • Senatorul Irineu Darău: ,,În 30 ianuarie 2019 tariful s-a majorat cu 55%. În decembrie 2019 s-a stabilit scăderea tarifului cu 30%, iar, azi, veniţi şi susţineţi o majorare de 55%. Este o evoluţie în zig-zag. Este o lipsă de asumare a primăriei care nici măcar n-a convocat şedinţa şi nici nu sunt prezenţi aici reprezentanţii ei. La Salco au schimbat 5 directori care nu răspund pentru deciziile lor. Tariful mărit trebuia să fie pus spre consultare publică. În altă ordine de  idei, taxa de economie circulantă  ar putea fi subvenţionată de primărie. Totul ţine de programele implementate de primărie care n-au fost realizate.  De ce s-a recurs la această fluctuaţie de tarif, electoral nu? În plus veniţi cu o achiziţie de 6 Dacii noi”.
  • Directoarea Salco: ,,Nu este necesară o dezbatere publică, aşa spune legea. Într-o HCL  este cuprinsă lista informaţiilor de interes public, iar Salco nu se află în acea listă. Tarifele nu sunt acte normative. Într-o adresă a ANRSC  ni se spune că  tarifele nu se supun dezbaterii publice”
  • Iulian Lascu, consilier local PNL: ,,Actul care produce efecte este HCL, iar controlul de legalitate îl face Prefectura, nu ANRSC”.
  • Senatorul Irineu Darău: ,,De 4 ani asociaţia ISO Mediu, cea care se ocupă de valorificarea deşeurilor din judeţ,  este condusă de primarul Făgăraşului ca preşedinte şi nu s-a făcut nimic pentru Mediu. (n.r. a reprodus declaraţiile date de primar şi angajaţii primăriei în dezbaterea publică din 2019 legată de majorarea tarfului la 13 lei) De când la CJ Braşov este reprezentantul USR-PLUS, de o lună, s-a făcut mai mult decât s-a realizat în 4 ani”.
  • Nicoale Boeriu, preşedintele CA de la Salco: ,,Tariful de 9 lei a fost greşit. Un director şi-a dat demisia, pe altul l-am demis noi. Am făcut tot ce am putut pentru ca societatea să funcţioneze. Nu ştiu a cui este vina, trăim în România unde totul se scumpeşte, ce să facem? E atât de simplu!”
  • Lucian Cupu, consilier local PNL: ,,Propun să amânăm proiectul de hotărâre, să analizăm şi să stabilim alt tarif”
  • Senatorul Irineu Darău: ,,Propun înfiinţarea unei comisii pentru Salco Serv care să analizeze activitatea societăţii şi a consiliului de administraţie. Cu caracter de urgenţă trebuie stabilite aceste măsuri”.       (Lucia BAKI)
rhdr

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here