După 30 de ani de la Decretul-lege 118/1990, copiii foştilor deţinuţi politici s-au regăsit în prevederile Legii 232/2020, care le acordă unele recompense  pentru suferinţele îndurate  în timpul prigoanei comuniste. Numai că aceste privilegii legale sunt discriminatorii, legiuitorul eliminând copiii luptătorilor anticomunişti care ar fi activat în Mişcarea Legionară. La AFDPR Făgăraş au fost înregistrate peste 120 de dosare care se încadrează în prevederile Legii 232, iar avizarea lor rămâne la latitudinea unor funcţionari din cadrul Casei de Pensii şi ai Agenţiei Judeţene  de Inspecţie Socială, care  au sarcina să discearnă care dintre posesorii dosarelor sunt copii de legionar. S-a creat astfel o situaţie cel puţin aberantă, dar care împarte luptătorii anticomunişti în două, cu toate că în perioada 1948-1964 toţi au suportat aceleaşi tratamente odioase din partea regimului. În acest sens, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, Octav Bjoza,  s-a adresat Instituţiei Avocatul Poporului cu o petiţie prin care sesizează încălcarea  flagrantă a art. 16 (egalitatea în drepturi) din Constituţia României, prin aplicarea Art. 13 şi 14 din Decretul-lege nr. 118/1990, modificate prin Art. 1, alin 14 şi 15 din Legea 232/2020.

  • ,,D-nă Avocat al Poporului, Renate Weber, vă solicit să luaţi toate măsurile şi să acţionaţi în limitele şi cu respectarea atribuţiilor acordate dvs prin Constituţia României şi prin Legea 35/1997, înlăturând această încălcare flagrantă a drepturilor noastre şi să cereţi Curţii Constituţionale a Rpmâniei declararea  art. 1, alin 14 şi 15 din Legea 232/2020, iar pe cale de consecinţă a art. 13 şi 14 din Decretul-lege 118/1990 ca fiind neconstituţionale.  AFDPR a tratat întotdeauna, pe toţi membrii săi trecuţi prin temniţele şi lagărele comuniste, în mod egal şi fără niciun fel de discriminare pe criterii politice, etnice, religioase sau de altă natură. Ne-am pronunţat întotdeauna împotriva oricărui tip de extremism, fie el de stânga sau de dreapta. Tocmai în baza acestor principii care ne-au călăuzit în activitatea noastră, nu   putem fi de acord cu modul în care modificările aduse prin Art 1, alin 14 şi 15  din Legea 232/2020 introduc  discriminarea în rândurile noastre şi a copiilor noştri” semnalează în petiţie preşedintele AFDPR, Octav Bjoza.
  • Răspunsul Avoctului Poporului:  ,,Nu există temeiuri care să justifice sesizarea Curţii Constituţionale de către Avocatul poporului”.
  •  Art. 1 din Legea 232/2020: ,,Prevederile prezentului decret-lege nu se aplică persoanelor condamnate pentru infracțiuni contra umanității sau celor în cazul cărora s-a dovedit că au desfășurat o activitate fascistă și/sau legionară în cadrul unei organizații sau mișcări de acest fel, precum și copiilor acestora”.

În baza acestei legi, copiii foştilor deţinuţi politici  care s-au născut înainte de 1964 vor primi lunar o indemnizaţie de 700 lei pentru fiecare an de detenţie efectuat de părinte. În cazul copiilor născuţi după 1964, după decretul de eliberare din închisori pentru deţinuţii politici, vor primi lunar jumătate din indemnzaţia  calculată pentru perioada dinainte de 1964. Copiii partizanilor din munţi vor fi remuneraţi cu o sumă fixă, de 500 lei lunar. (Lucia BAKI)

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here