•  Ing. Gheorghe Urdea este de 4 decenii antrenorul sportivilor  din Victoria de la orientare sportivă

La Victoria, practicarea sportului  orientare sportivă este o tradiţie.  Sportivii de la Victoria de la acestă categorie sportivă reprezintă  de 35 de ani România la toate concursurile naţionale şi internaţionale organizate de Federaţia Română de Orientare. Antrenorul care a promovat şi perpetuat acest sport în rândul tinerilor este Gheorghe Urdea.  ,,Orientarea este un sport ce constă în parcurgerea unui traseu, într-un teren necunoscut, materializat printr-o succesiune de posturi de control ce trebuie atinse. Sportivul alege ruta între posturile de control cu ajutorul hărţii şi al busolei. Performanţa se stabileşte prin timpul parcurs pe traseu şi atingerea tuturor posturilor de control în ordinea stabilită de către organizator”, a explicat antrenorul Urdea Gheorghe. Probele la concursurile de orientare sunt următoarele: ultra lungă distanţă, lungă distanţă, medie distanţă, sprint şi ştafetă.

Antrenor de aproape patru decenii

În anul 1983  Gheorghe Urdea  era inginer la Combinatul Chimic din oraşul Victoria, dar după un an s-a aflat la catedră la Liceul Industrial de Chimie,  predând  elevilor tehnologie mecanică.  ,,În toamna anului 1984, am început activitatea didactică la liceu şi tot atunci am  început antrenamentele cu elevii din clasa a XII-a, care erau  încântaţi de noul sport.  Antrenamentele le făceam în oraş  şi în Sumerna. După câteva luni de antenamente cu cinci elevi am participat la concursul ,,Trofeul Valea Prahovei” organizat la Sinaia. A fost primul concurs la care am participat şi am obţinut şi rezultate. În primii ani de  activitate practicau acest sport puţini elevi, dar numărul sportivilor au crescut şi am avut serii şi de 60 -70 de sportivi.  În prezent, la Clubul Sportiv Victoria sunt legitimaţi 20 de sportivi, majoritatea din cilcul gimnazial’’ a spus inginerul Gheorghe Urdea.

,,Cupa Viromet”, primul concurs de orientare organizat la Victoria

Gheorghe Urdea îşi producea şi materialele necesare desfăşurării antrenamentelor cu elevii lui de la orientare sportivă.  Prima hartă a întocmit-o în 1986 şi reprezenta zona Sumerna.  A fost ajutat de un coleg din lotul naţional de orientare, inginerul Voicu Plaian. ,,Am ales zona Sumerna pentru că era cea mai apropiată pădure de oraş, unde făceam antrenamentele. Ca să putem organiza  concursuri de orientare  trebuia să avem  hartă. Din acest motiv am început măsurătorile pe teren cu o sfoară gradată.  Harta de orienatre arată gradul de dificultate şi complexitatea  traseului. Din nefericire manuscrisul a fost furat şi  harta  am finalizat-o abia în 1987”  a mai spus Gheorghe Urdea.  În anul respectiv, Clubul Sportiv Viromet Victoria a organizat  primul concurs de orienate  la Victoria,  ,,Cupa Viromet’’.  La această competiţie  au participat peste 300 de concurenţi din mai multe judeţe din ţară.

Generaţia de aur, cea din 1993

Primul concurs internaţional la care au participat sportivii din Victoria de la secţia de orientare din cadrul Clubului Sportiv Viromet  a fost în anul 1993. Competiţia a avut loc în  Elveţia. Pe vremea respectivă erau legitimaţi peste 40 de sportivi. ,,La competiţia internaţională denumită ,,6 zile în Elveţia”, am participat cu următorii sportivi:  Dobre Andrei, Radu Urdea, Greavu Radu, Anca Rîşniţă şi Olimpia Vlad. La acest concurs au participat peste 3.000 de concurenţi din mai multe ţări.  Generaţia deatunci a fost  una dintre  cele mai bune ale clubului nostru, care a  obţinut sute de  medalii” a mai spus Urdea Gheorghe.

Sportiv de performanţă

Gheorghe Urdea a absolvit  Facultatea de Mecanică din Sibiu. În studenţie a fost atras de două discipline sportive, atletism şi orientare. A fost legitimat la Clubul Sportiv Universitar şi la Clubul Sportiv Muncitoresc din Sibiu, unde a activat la competiţii de atletism. În  1977 a fost legitimat la Voinţa Hunedoara şi a început să participe şi la competiţii de orientare. ,,În anul 1977, am participat la primul concurs de orientare care s-a desfăşurat în Sibiu, în Pădurea Dumbrava, unde au participat peste 65.000 de concurenţi. După această competiţie au urmat altele, iar  în urma rezultatelor obţinute în decursul anilor, am fost selectat în lotul naţional de orientare, unde am activat  zece ani. În perioada 1981 – 1991 am participat la 21 de concursuri internaţionale. Înainte de 1990, majoritatea competiţiilor au fost organizate   în ţările comuniste precum: Polonia, Cehoslovacia, Ungaria, Bulgaria, Iugoslavia şi Albania. În perioada 2000 – 2020 am participat şi la şapte campionate mondiale organizate în Norvegia – 2003, Italia – 2004, Irlanda – 2007, Portugalia – 2008, Elveţia – 2010, Noua Zeelandă – 2017, Danemarca – 2018’’ a mai spus Gheorghe Urdea.

 Campionat  European de orientare la Victoria, în 2022

În luna august 2022, la Victoria se va organiza Campionatul Sud – Est European de orientare, unde vor participa peste 600 de sportivi din 11 ţări: România, Republica Moldova, Bulgaria, Turcia, Grecia, Macedonia, Muntenegru, Bosnia-Herzegovina, Serbia, Slovenia şi Croaţia.  Acest campionat trebuia să se organizeze în acest an, însă din cauza pandemiei s-a amânat. ,,Datorită situaţiei mondiale generată de pandemia COVID -19, în anul 2020 toate competiţiile internaţionale au fost amânate cu un an, acest lucru determinând modificarea calendarului competiţional internaţional şi Campionatul Sud Est European care trebuia să se desfăşaore în România în anul 202, dar se va organiza în  2022’’ se arată într-un comunicat semnat de preşedintele Federaţiei Române de Orientare, Natalia Deconescu.  În cadrul competiţiei se vor organiza cinci zile de concurs în zona turistică Sâmbăta de Sus,  Fata Pădurii,  Rucăr, Sumerna şi în zona Drăguş. ,,În luna februarie 2021, voi face un site pentru a promova evenimentului, dar şi pentru a comunica cu participanţii. În urmă cu câteva săptămâni am  solicitat avize de la Ocolul Silvic Părurile Făgăraşului şi de la Ocolul Silvic Arpaş pentru  acordul de organizare a concursului. Am început să lucrez la programul de competiţie,  zonelor de concurs, condiţii de cazare, realizarea hărţilor, echipa de arbitrii şi repartizarea acestora pe dispozitive’’ a explicat  Urdea Gheorghe.

Primul concurs, în 1947

,,Primul concurs de orientare din România s-a desfăşurat în data de 26 octombrie 1947, în Munţii Zarandului din Judeţul Arad. Concursul a fost porganizat de profesorul Davidhazy Coloman şi au participat 15 echipe a câte trei sportivi fiecare, toţi din Arad. În 1957 a fost consemnat primul concurs de ştafetă masculin şi feminin la Păltiniş, în judeţul Sibiu. Aş vrea să menţionez că în vara anului 1958, profesorul Coloman a condus o echipă de sportivi români la primul concurs internaţional organizat în Ucraina’’ a mai spus Gheorghe Urdea. (Carla TATU)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here