• Pacienţii afectaţi de decizia managerului Pandrea îi cer demisia de la cârma Sitalului din Făgăraş

  •  DSP Braşov a cerut imperativ redeschiderea Dispensarului TBC

  •   Pandrea nu bagă în seamă  prevederile programului naţional TBC la care a fost încadrat şi spitalul din Făgăraş

 

De la începutul lunii ianuarie 2021, Dispensarul TBC din cadrul Spitalului Municipal Făgăraş  este ferecat cu lacăt, iar pacienţii nevoiţi să-şi caute servicii medicale de specialitate în alte oraşe. Închiderea disensarului TBC de la Spitalul din Făgăraş a şocat pe toată lumea, de la pacienţi la şefii ierarhi superiori  care coordonează activitatea medicală a  dispensarul din municipiu. A fost un abuz al managerului spitalului, Mihaela Pandrea, care nu stăpâneşte  atribuţiile funcţiei pe care o deţine, spun autorităţiile în domeniu.  Mânată de ambiţii şi  interese partinice, aşa cum spun pacienţii,  a închis peste noapte dispensarul TBC, fără să vină cu soluţii şi explicaţii.  A pus lacătul pe uşa dispensarului şi atât. Precum comuniştii pe vremuri. Iar de atunci, nici ea şi nici conducerea municipiului nu au venit cu explicaţiile pe care pacienţii le-au cerut atunci când medicul pneumolog, singurul care deservea dispensarul, a fost gonit din spital. Postările managerului pe facebook, şi acelea în timpul programului, n-au fost decât scuze în faţa incompetenţei de a gestiona  problemele create la Dispensarul TBC.  O decizie similară a luat acest manager şi în cazul şefului secţiei ATI, mediul Ady Nicula, care a fost alungat din spital, în condiţiile în care o astfel de specialitate medicală era absolut necesară într-un spital suport COVID. Cei afectaţi de deciziile discreţionare ale managerului Pandrea şi în special pacienţii plătitori de contribuţii la sistemul de sănătate  cer demisia acesteia.  ,,Modul cum se comportă cu noi, pacienţii, este strigător la cer. Nu ne ţine de vorbă. Pe cine serveşte acest manager, pe noi sau interesele politice şi financiare? Să plece, să facă loc unui manager profesionist, care apără interesele pacienţilor” au spus pacienţii.  Lucrurile şi problemele evidente din spitalul din Făgăraş sunt duse de managerul Pandrea în sfera manipulării ruşinoase, fără scrupule, considerând spitalul, o instituţie publică, propria-i moşie.

Dr. Andrea Nicolau, director DSP Braşov: ,, Închiderea Dispensarului TBC de la Făgăraş este un act discreţionar. Problema nu va rămâne aşa”

,,Am avut o solicitare fermă conducerii Spitalului Municial Făgăraş să se menţină deschis Dispensarul TBC. Nu poate fi închis acest dispensar fără avizul Ministerului Sănătăţii, iar acesta nu există. I-am propus managerului Pandrea să identificăm soluţii. I-am propus ca medicii de la Clinica TBC Braşov să facă toate consultaţiile online, să supervizeze toate cazurile şi acţiunile.   Dispensarul trebuie să se redeschidă, iar asistenţii să se întoarcă la locurile lor de muncă. Asistenţii sunt calificaţi şi competenţi să facă monitorizarea de tratament, să direcţioneze urgenţele, să facă anchete epidemiologice. Au atribuţii pe care le pot exercita în mod independent. Am  cerut săptămâna trecută, şi am primit un răspuns care nu ne-a prea plăcut şi continui demersurile în acest sens.  Nu s-a  redeschis dispensarul nici acum pentru că nu le este clar cum funcţionează lucrurile.  Le voi clarifica şi clarificarea asta înseamnă că  asistenţii sunt în dispensar, medicii  pneumologi din Braşov deservesc cu teleconsultaţii care sunt  legale pe perioada stării de alertă, pot să facă radiografii, pot să îndrume pacientul,  şi la situaţii  mai deosebite vom asigura transportul pacienţilor la Braşov.  Transportul va fi pe cheltuiala spitalului şi a dispensarului TBC care au posibilităţi în acest sens.  Problema este disconfortul creat. Din punct de vedere financiar cred că este defectuasă gestiunea, doamna manager nu a înţeles că   are acest dispensar  în gestiune şi că trebuie să depună toate diligenţele  să  rezolve situaţia pe care a creat-o. Nu ştiu să vă răspund de ce vrea să închidă. N-am înţeles acest lucru. Nu este cheltuiala spitalului, salariile se plătesc prin programul naţional. În acest moment sunt 2 noi cazuri de tuberculoză în Făgăraş,  ambele luate  în anchete epidemiologice pe care  nu putem  să le întrerupem. Închiderea Dispensarului TBC de la Făgăraş este un act discreţionar, un act  prin care nu şi-a  asumat identificarea unei soluţii,  dar managerul încearcă să paseze vina pe DSP, care este un coordonator al acestui program. Încercăm să identificăm medici, dar în acest moment am identificat doar această soluţie. Pe de altă parte, medicul pneumolog, Gheorghe Lupu,  a fost anunţat brusc, de pe o zi pe alta, că nu mai este medic la acest dispensar, că nu mai este dorit. Nu am avut nicio explicaţie din partea doamnei manager de ce  s-a decis acest lucru. Problema nu rămâne aşa, noi am înaintat către  Minister  aceste probleme şi soluţia propusă. Soluţia am înaintat-o şi  managerului, dar n-a ţinut cont de ea.  Vom avea un răspuns de la Ministerul Sănătăţii. Nu se desfiinţează  un dispensar  aşa, în acest mod. Cred că este o greşeală pe care trebuie să o reparăm cât mai repede” a declarat dr. Andrea Nicolau, directorul DSP Braşov.

Dr. Tania Carmen Macavei: ,,Problema este la conducerea municipiului  şi a spitalului”

 

Coordonatorul programului naţional TBC la nivelul judeţului Braşov este medicul primar pneumolog   Tania Carmen Macavei. Dr. Macavei s-a arătat şocată de o astfel de decizie a managerului de la spitalul din Făgăraş, declarând că n-a mai întâlnit o astfel de poziţe a unui director. ,,Nu vă pot răspunde de ce a fost închis Dispensarul TBC de la spitalul din Făgăraş. Răspunsul îl găsiţi doar la conducerea oraşului şi a sitalului. Cei de acolo trebuie să vă răspundă de ce trimit pacienţii TBC pe drumuri. Dispensarul TBC funcţionează în baza programului naţional  finanţat de Ministerul Sănătăţii. Nu aveau voie să-l închidă. Au fost încă două încercări, prima în mai, apoi în septembrie şi acum în ianuarie, când s-a reuşit. Doi medici neumologi au fost îndepărtaţi, în condiţiile în care există un deficit major de medici pneumologi. Pacienţii dispensarului nu pot fi abandonaţi, au nevoie de tratamente, de suraveghere, de anchete epidemiologice. Am făcut déjà demersuri la Ministerul Sănătăţii pentru situaţia creată la spitalul din Făgăraş. Are sprijinul nostru pentru a rezolva problema. Dispensarul TBC este o unitate strategică şi nu poate fi închisă la voia întâmplării” a declarat medicul primar pneumolog Tania Carmen Macavei, coordonatorul programului TBC în judeţul Braşov.

 

Senatorul Marius Toanchină: ,,Un abuz al managerului spitalului”

,,Dispensarul TBC din cadrul spitalului din Făgăraş este subordonat direct DSP Braşov, şi respectiv Ministerului Sănătăţii prin programul special, iar din punct de vedere al deciziei privitoare la funcţionarea dispensarului singurele autorităţi îndreptăţite sunt cele menţionate anterior, respectiv DSP şi Ministerul Sănătăţii. Legal vorbind, conducerea Spitalului Municipal Făgăraş, prin doamna Pandrea,  nu are nicio prerogativă sau atribuţie de a dispune cu privire la funcţionarea dispensarului TBC. Conducerea Spitalului Municipal în schimb încheie doar contractul de colaborare cu medicul specialist pneumolog, medic care îşi desfăşoară activitatea în cadrul dispensarului. În aceste condiţii orice decizie cu privire la contractul de colaborare, respectiv prelungirea/ încetarea/suspendarea contractului trebuie să se facă cu acordul DSP Braşov şi avizul Ministerului Sănătăţii. Încetarea unilaterală a contractului de colaborare sau refuzul nejustificat de prelungire a contractului în condiţiile în care nu există acordul instituţiilor abilitate, reprezintă un abuz din partea conducerii Spitalului Municipal Făgăraş. Pe lângă imixtiunea în actul medical indispensabil vieţii pacienţilor cu TBC nu se ţine cont de punerea în pericol a vieţii acestora, în condiţiile în care ei sunt obligaţi să-şi găsească singuri alternative, spitalele din apropiere în condiţiile pandemiei neavând posibilităţi reale de a-i trata. DSP Braşov a înaintat o adresă către conducerea spitalului municipal, managerului Pandrea, prin care îi solicită în mod imperativ redeschiderea dispensarului cu toate consecinţele acesteia, respectiv asigurarea serviciilor specializate şi stoparea distribuirii personalului medical din cadrul secţiei către alte secţii. Am luat cunoştinţă de situaţia administrativă periclitată ca urmare a abuzului comis de managerul spitalului din Făgăraş şi de situaţia disperată în care se află pacienţii, urmând a face toate demersurile necesare atât pentru clarificarea problemelor şi implicit pentru redeschiderea dispensarului” a declarat Marius Toanchină, senator PSD de Ţara Făgăraşului.

 

Senatorul Irineu Darău: ,,Dinspre Spital am din ce în ce  mai multe semnale că acolo domnesc teama, ameninţările, lipsa de transparenţă”

,,Din păcate, la Spitalul din Făgăraş vedem de prea mult timp un amestec neclar de interese politice şi mize mărunte. Mă întreb unde îşi mai are loc interesul pacienţilor. Atât din spaţiul public  cât şi personal primesc din ce în ce mai multe informaţii şi atenţionări despre neregulile din spital şi voi face ceea ce îmi stă în putinţă să le investighez până la capăt. Însă cel mai mare rol ar trebui să le revină primarului şi Consiliului Local: dânşii au posibilitatea să numească 3 membri în Consiliul de Administraţie. Precum la Salco şi la alte  instituţii ale Primăriei, CA-urile trebuie să fie reformate şi să îşi facă treaba: să ia decizii strategice, să evalueze management-ul şi să raporteze des şi complet către Consiliul Local. Din păcate, dinspre Spital am din ce în ce  mai multe semnale că acolo domnesc teama, ameninţările, lipsa de transparenţă. În ceea ce priveşte Dispensarul TBC, nu înţeleg cum s-a putut ajunge aici având în vedere că este interzis ca astfel de servicii să nu fie asigurate. Cum au gestionat şi planificat situaţia management-ul şi CA-ul astfel încât s-a ajuns ca bolnavii cu probleme grave să nu mai aibă unde merge în apropiere? Acestea sunt problemele reale ale făgărăşenilor, iar conducerea spitalului ar trebui să le evite sau să le rezolve fără întârziere, nu să se preocupe de postări pe Facebook, de intimidări sau de promisiuni şi inaugurări cu cântec” a declarat Irineu Darău, senator USR de Ţara Făgăraşului.

 

Medicul Ariadna Codâia: ,,A fost un coşmar, motiv pentru care am demisionat şi am intrat în pensie”

Medicul pneumolog Ariadna Codâia a lucrat în slujba pacienţilor TBC din Ţara Făgăraşului timp de 35 de ani. Până în decembrie, când a fost forţată să demisioneze, iar din ianuarie să intre în pensie. Aşa cum explică medicul Ariadna Codâia, starea tensionată din dispensarul TBC de la Făgăraş şi intervenţiile nejustificate au determinat-o să renunţe.  ,,Activitatea în Disensarul TBC de la Făgăraş a decurs normal, fiecare  îşi făcea treaba în slujba pacienţilor. Aveam sub control toate problemele din zona Făgăraşului. Când a venit al doilea medic, unul tânăr, Florin Cămăraşu, ne-am bucurat, dar n-a rămas prea mult timp la Făgăraş. A fost scos apoi postul la concurs, eu chiar am insistat să fie scos la concurs, şi a venit doctoriţa Riza. Personal am avut intervenţii pentru a veni la noi la spital.  După ce s-a instalat şi-a arătat adevărata faţă. Efectiv a dezbinat colectivul. N-am înţeles comportamentul acesteia.  Probabil a vrut să rămână singurul medic de la Dispensarul TBC Făgăraş, deşi sunt 3 posturi în total. Pentru toţi angajaţii de la dispensar a urmat un coşmar, care a continuat şi după ce aceasta a intrat în concediu de maternitate. Oricum nu mă aştetam să se închidă dispensarul după 40 de ani de activitate, iar pacienţii să fie lăsaţi de izbelişte” a declarat medicul Ariadna Codâia. Personalul angajat la acest dispensar primeşte un spor de TBC de 50%. Un medic ajunge la o leafă   de peste 12.000 lei.

Medicul Ady Nicula: ,,Stimată conducere   inaptă, dacă nu mai doriți gardă și secție ATI, atunci spuneți , imediat plecăm de tot”

,,Când toată țara arde după specialiști ATI , iată , marea victorie medicală a orașului , cei din conducerea spitalului local îi trimit în alte locuri, îi detaşează forțat, s- au plictisit de ei …Evident , avem paturi ATI Covid plus tot ce înseamnă activitate în astfel de condiții … Nu că cineva ne-ar fi consultat despre acest subiect ….Se pare că a dori să ajuți pacienții, sa faci 7 gărzi ca linia de gardă să reziste , cu dotări mult discutabile, gata, au atins limita rezistenţei conducerii locale care  e dispusă să renunțe la noi ….Aflu cu stupoare că o să fiu detașat ( eu fiind şef de secție) cu două cadre medii din secție în alt spital deși ATI- ul Făgăraş funcționează cu asistente luate din alte secții (ca personal nespecializat împrumutat ) și cu un medic în Covid și altul în tot spitalul (sala , urgenţe și terapie ) …… Adică , total insuficient , subnormat și evident, nelegal, conform normelor de funcționare a unei secții ATI ….Desigur, totul făcut pe sub mână așa cum ne- am obișnuit, nu m- a întrebat cineva dacă doresc și pot … Pur  autentic și local, așa cum se practică  ,,manevrele ” obişnuite ….,,Stimată conducere ” inaptă, dacă nu mai doriți gardă și secție ATI, atunci spuneți , imediat plecăm de tot. Eu nu fac 150 km zilnic să ajung bătaia voastră de joc ….Rușinos, penibil și de neînțeles” a fost postarea medicului Ady Nicula pe facebook,  în ziua când a fost alungat din spital, 13 decembrie 2020. (Lucia BAKI)

 

1 COMENTARIU

  1. … Și câte zile se mai discuta degeaba această problemă, până sa se ia într-adevăr o măsură???… Si de ce acest manager mai este in funcție???

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here