Procesul de albire dentara este cea mai profundă modalitate de curăţare dentară. Atunci când periajul uzual, periajul profesional şi detartrajul sunt insuficiente, pentru a îndepărta pigmentaţia dinţilor, soluţia este o albire dentara. Culoarea dinţilor dumneavoastră poate fi, în mod natural, una mai închisă, gălbuie sau maronie, sau putem aduce în discuţie o cauză artificială a pigmentării, datorată consumului de cafea, tutun, ceai sau excesului de medicamente(în special, antibiotice). Ceea ce trebuie să aibă în vedere pacientul este faptul că, prin albire dentara, smalţul dintelui şi dentina nu vor fi deteriorate. Albirea se realizează cu un gel profesional, a cărui substanţă activă, din categoria compuşilor peroxidici, este peroxidul de hidrogen. Acesta penetrează smalţul şi albeşte dentina.

În ce constă o albire dentara?

Gelul profesional, pe bază de peroxid de hidrogen, curăţă smalţul, integritatea acestuia rămânând intactă. Deoarece substanţa organică are în compoziţia ei o cantitate semnificativă de apă, după procesul de albire, se poate constata o sensibilizare a dinţilor, datorită deshidratării. Dar, acest pas nu este iremediabil. Substanţa organică a smalţului îşi va recăpăta, în timp, conţinutul de apă. Medicul stomatolog vă va izola gingiile cu un baraj protector cauciucat, sau cu un gel, şi va aplica gelul, pe bază de peroxid, pe exteriorul dinţilor. După care va proiecta o lumină specială (laser sau led), aproximativ o oră. Efectul albirii dentare este îndelungat şi poate fi făcută, atât pe dinţii din faţă, cât la nivelul măselelor. Structura dinţilor, substanţa dentară sau smalţul dentar nu suportă nicio modificare sau leziune. Gelul de albire nu afectează în nici un fel dintele dumneavoastră. Trebuie luată în calcul doar o sensibilizare, o reacţie neplăcută la rece sau la cald, mai mare sau mai mică, în funcţie de rezistenţa danturii dumneavoastră. Însă, indiferent, de gradul de sensibilitate, dinţii îşi recapătă vitalitatea, în timp. Pentru o refacere rapidă puteţi folosi gelurile fluorizante. În funcţie de gradul de pigmentare, de nuanţele de deschidere dorite şi de rapiditatea obţinerii efectului, medicii stomatologi au la îndemână mai multe modalităţi de albire dentara:

  •  albire dentara cu acceleratori de albire
  •  albire dentara cu gel profesional aplicat cu gutieră
  •  procedeul de albire dentara cu pudră de bicarbonat.

Medicul stomatolog va decide dacă pacientul poate suporta o albire dentară. Astfel, femeilor însărcinate sau celor care alăptează nu li se recomandă tratamentul de albirea dentara. De asemenea, persoanele cu boli gingivale sau eroziune dentară nu vor putea suporta o albire dentara. Albirea dinţilor poate persista mai mult timp dacă se vor evita alimentelor şi băuturilor, cu conţinut mare de coloranţi, igiena orală riguroasă, folosirea unei paste dentare, pentru menţinerea dinţilor albi. (Dr. Dan Gavrilă)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here