•   CJ plăteşte cotizaţii de peste 4,5 milioane lei la asociaţiile şi fundaţiile la care este membru

  • Asociţiile şi fundaţiile abonate la bugetul local al Făgăraşului au beneficiat şi de banii judeţului

Din bugetul judeţului vor pleca, în acest an,  în jur de 900.000 de euro (4.536.443 lei) sub formă de cotizaţii la asociaţiile şi fundaţiile în care este membru. 4.491.033 reprezintă cotizaţii interne, iar 45.410 lei, cotizaţii externe. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de plenul CJ în şedinţa extraordinară de joi, 4 februarie 2021, judeţul fiind cotizant la 20 de asociaţii şi fundaţii locale, naţionale şi internaţionale. Unele dintre ele încă nu şi-au dovedit pe deplin utilitatea în a sprijini dezvoltarea judeţului. Altele, deşi au avut de coordonat diferite planuri de dezvoltare pentru judeţ, au înregistrat mari eşecuri până acum. Cu toate astea însă, an de an (cu puţine excepţii, unde există cotizaţii restante pe anii anteriori) Consiliul Judeţean este cu contribuţiile la zi, aşa cum titrează Monitorul Expres.

Cotizaţii mai mari de un milion de lei, pentru ADR  

Cea mai mare cotizaţie anuală plătită de CJ, în numele judeţului Braşov, este de 1.101.824 de lei şi merge către Agenţia de Dezvoltare Regională Centru. (ADR). Plăţile se vor face trimestrial, în patru tranşe a câte 275.456 lei. ADR este agenţia prin intermediul căreia Consiliul Judeţean a avut acces, până acum, la cele mai mari fonduri pentru proiectele sale cu bani europeni. Tot o cotizaţie de peste un million de lei a fost aprobată pentru Clubul Sportiv CS „Ţara Bârsei”, care primeşte din partea CJ 1.027.035 lei. Deşi are mai multe secţii sportive, principala echipă susţinută de Consiliul Judeţean Braşov este cea de baschet feminin, Olimpia Braşov.

Contribuție de peste 750.000 de lei la ADDJB  

Una dintre cele mai mari contribuţii va fi plătită de CJ la propria agenţie de dezvoltare. Este vorba de suma de 768.903 lei, pentru Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov (ADDJBv), bani care trebuie plătiţi până la finele primului semestru al anului. Cu ce se ocupă ADDJB? Conform propriului site, agenţia- înfiinţată în 2006 şi condusă acum de Luciana Gliga, îşi permite prin statut şi act constitutiv, „să îşi concentreze eforturile spre dezvoltarea pe termen lung a comunităților locale membre. În acest scop, o echipa dinamica si specializata în diferite domenii sprijină administraţiile în îndeplinirea obiectivelor locale şi regionale de dezvoltare. Astfel, agenţii de dezvoltare sunt implicaţi pe de o parte în planificarea strategică a dezvoltării, iar pe de altă parte în managementul proiectelor”. Din ultimul raport de activitate, datând de la finele lui 2019, reiese că ADDJB îşi concentrează activitatea, în mare parte, pe atragerea de fonduri europene, pentru proiecte din comunităţile locale. Un lucru pe care îl fac, de altfel, şi o parte din angajaţii CJ. Consiliul Judeţean va plăti cotizaţie şi la Agenţia Metropolitană de Dezvoltare Durabilă Braşov (fosta AMB). Contribuţia judeţului este în valoare de 25.000 de lei. Activitatea acestei agenţii este similară celei de la ADDJBv, însă cu aplicabilitate numai în localităţile din zona metropolitană.

 

 „Gaură” de 90.000 de euro la APDT

Activitatea ADDJB se suprapune, în domeniul turismului, şi cu cea a Agenţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului în Braşov, o altă structură în care Consiliul Judeţean este membru şi pentru care plăteşte cotizaţii. Pentru aceasta, CJ a aprobat o cotizaţie de 150.000 de lei. Cu APDT, Consiliul Judeţean se află la zi cu plata cotizaţiilor de anii trecuţi, deşi au existat unele scandaluri cu privire la activitatea acesteia. Fondata tot în anul 2006, de către Consiliul Judeţean Braşov, ca membru fondator principal, APDT reprezintă un proiect de dezvoltare locală creat într-un parteneriat public privat, şi are drept scop promovarea unitară a obiectivelor turistice reprezentative ale judeţului Braşov pe plan naţional şi internaţional. În ultimii ani, APDT a gestionat, împreună cu CJ, participarea judeţului Braşov la diferite târguri de turism. Tot în ultimii ani însă, a ieşit la iveală şi un scandal-monstru la APDT, cu o „gaură” de 90.000 de euro dată Agenţiei (tocmai din bugetul constituit pe fonduri publice, inclusiv contribuţia CJ), de către fostul consilier local al FDGR, Cristian Macedoschi. În perioada în care a condus Agenţia, fostul consilier local FDGR a încheiat contracte de promovare ale evenimentelor „Turnirul Cetăţii” şi „Oktoberfest”. După ce, în 2017, CJ a intentat proces APDT-ului, pentru aceste contracte, în august 2020, Curtea de Apel Braşov s-a pronunțat definitiv şi a decis că există un prejudiciu de 399.000 de lei de recuperate la buget, prin faptul că au fost finanţate cu bani publici, evenimente comerciale, producătoare de venit pentru o anumită parte privată.

Ineficienţa ADI ISO Mediu plătită cu  635.861 lei  

Consiliul Judeţean va contribui şi la bugetele celor cinci asociaţii de dezvoltare intercomunitară (ADI). Două dintre ele au ca obiect de activitate serviciile de apă şi canalizare din judeţ: ADI Apa Braşov, pentru care contribuţia anuală este de 73.000 de lei şi ADI Apa Sibiu (având în vedere că zona Făgăraş beneficiază de serviciile acesteia”), pentru care cotizaţia este de 6000 de lei.
O cotizaţie foarte mare o va plăti însă la ADI ISO Mediu, în valoare de 635.861 lei. Aceasta este asociaţia care a făcut „praf” fostul plan judeţean de gestionare a deşeurilor (PJGD), reuşind să piardă, după discuţii interminabile pe tema documentaţiilor, o finanţare europeană de peste 150 de milioane de euro, pentru implementarea unui master plan de gestionare a deşeurilor din judeţ. Această asociaţie îl are ca preşedinte pe primarul Făgăraşului. Şi aici, CJ este azi la zi cu cotizaţiile. De asemenea, CJ mai contribuie la ADICT (Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Centrul Transilvaniei), cu 12.000 de lei şi la ADI Centrul Regional pentru Dezvoltare Durabilă şi Promovarea Turismului – Ţara Făgăraşului, cu 63.000 de lei. Din bugetul judeţului se plătesc cotizaţii şi la câteva grupuri de acţiune locală (GAL): Asociaţia Microregiunea GAL Valea Sâmbetei (19.654 lei), GAL Asociaţia de Dezvoltare Durabilă Curbura Carpaţilor (1.000 lei), GAL ASociaţia Transilvană Braşov Nord (35.691 lei), Asociaţia GAL Răsăritul Ţării Făgăraşului (15.281 lei) şi Asociaţia Microregiunea Munţii Bucegi (28.800 lei). Acestora li se adaugă cotizaţii în calitate de membru la ASCRET – Asociaţia Clusterului Regional Electric (9.500 lei) şi Asociația Valea Zimbrilor (150.000 de lei), care coordonează proiectul de reproducere a zimbrilor de la Vama Buzăului.

Restanţe la Adunarea Regiunilor europene şi la Uniunea Consiliilor Judeţene din România

Singurele restanţe pe care Consiliul Judeţean Braşov le are în prezent sunt la plata cotizaţiilor către Adunarea Regiunilor Europene (ARE) şi către Uniunea Consiliilor Judeţene din România (UNCJR). La ARE, Braşovul are de plată o cotizaţie de 23.310 lei în 2021, la are se adaugă 22.100 de lei, restanţă din 2020, în timp ce la UNCJR, în 2021 cotizaţia este de 90.620 de lei. Restanţa însă, pare a fi cumulate pe ultimii trei ani, având în vedere că are o valoare de 271.862 de lei.
CJ Braşov va mai contribui, în acest an şi la Asociaţia Naţională a Autorităţilor Teritoriale de Ordine Publică, unde este membri fondator, cu o cotizaţie de 5.000 de lei, scadentă la 31 martie.

Consilierul judeţean Marius Stoianovici cere o analiză a cotizațiilor anuale ale CJ în fundații și asociații

Singura intervenție a unui consilier județean, legată de punctele de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean Brașov a fost cea a consilierului județean USR PLUS Marius Stoianovici la punctul privind aprobarea sumelor pentru plata cotizațiilor la Asociațiile și Fundațiile unde CJ Brașov este membru.

  • Referitor la acest punct de pe ordinea de zi, am precizat și în cadrul Comisiei 5 din care fac parte că voi vota acest punct cu discuții. Vorbim, totuși, de o sumă de circa un milion de euro pe care Consiliul Județean o plătește anual pentru plata cotizațiilor la 20 de asociații și fundații în care UAT județul Brașov este membru. Înțeleg faptul că astăzi prindem doar în buget aceste sume, urmând ca ele să fie decontate ulterior de executiv fiecărei entități în parte. Cum avem de-a face cu o ședință de îndată și înțelegem că nu a existat timpul fizic necesar prezentării unei situații, vom vota pentru, dar cerem ca aceste sume să nu fie decontate de executiv înainte de prezentarea consilierilor județeni a unor rapoarte financiare, de activitate atât ale entităților, cât și a reprezentantului CJ precum și a planului de acțiuni pe 2021. Am studiat rapoartele pe 2018 și 2019 și am constatat faptul că acestea nu cuprind  informațiile esențiale unei analize care să ne arate oportunitatea achitării acestor contribuții, păstrarea calității de membru în aceste asociații sau eventuala înlocuire a reprezentanților CJ din aceste asociații, unii dintre ei nemaiavând nici calitatea de ales județean. Grupul nostru de consilieri poate redacta o propunere de draft de raport pe care să-l înainteze executivului pentru a fi folosit în acest sens” a declarat consilierul judeţean Marius Stoianovici, citat de Monitorul Expres.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here