Creşterile hormonale vă pot face mai vulnerabil la bolile gingivale. Acest lucru poate determina ca gingiile să se edematieze, sa se inflameze, să se umfle şi să sângereze. Dacă este lăsată netratată, inflamaţia la nivelul gingiilor poate duce la pierderea osoasă în jurul dinţilor şi eventuala pierdere a acestora. Creşterile hormonale fac parte din viaţa oricărei femei, însă boala gingivală nu, iar aceasta poate fi stopată. Trebuie sa aveţi grijă de sănătatea dumneavoastră orală, mai ales în aceste cinci perioade din viaţă:

  • Pubertatea: în această perioadă estrogenul şi progesteronul sunt în cantităţi crescute, de aceea, gingiile pot fi inflamate, roşii şi pot prezenta sângerări. Este important să periem dinţii neapărat de 2 ori pe zi şi să îndepărtăm o cantitate cât mai mare de placă dentară. Perioada ciclului menstrual: este posibil să nu observaţi nicio modificare a cavităţii orale în zilele anterioare perioadei. Simptomele specifice bolii gingivale ar trebui să se diminueze după ce perioada menstruală se opreşte, dar dacă nu, atunci sângerarea crescută a gingiilor dumneavostră semnalează altceva. În această situaţie, discutaţi cu medicul dumneavostră stomatolog pentru a descoperi cauza sângerărilor gingivale.
  • Contraceptia: la femeile care iau contraceptive orale ce conţin progesteron apar ţesuturile gingivale inflamate din cauza reacţiei exagerate la toxinele produse de placă dentară. Însă, în ultima perioadă, pilulele anticonceptionale apărute au concentraţii mai mici de hormoni, ceea ce diminuează răspunsul inflamator al gingiilor la placa dentară. Este important să-i comunicaţi medicului dumneavoastră dentist dacă luaţi contraceptive orale.
  • Sarcina: nivelurile hormonale se schimbă in timpul sarcinii. Un nivel crescut de progesteron poate creşte depunerea de placa bacteriană cauzând gingivită. Această afecţiune se numeşte gingivită de sarcină unde gingiile se edemaţiază şi sângerează uşor.
  • Menopauza: numeroase modificări orale pot apărea ca urmare a vârstei înaintate, a medicamentelor luate pentru combaterea bolilor şi a modificărilor hormonale datorate menopauzei. (Dr. Dan Gavrilă)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here