•    Raluca Bădilă şi Georgeta Zămăcău au rămas fără contracte de muncă şi fără asigurare medicală

  •  ITM Sibiu, anchete din  birou 

Coşmarul victimelor accidentului de la Avrig continuă cu un nou episod. Cele patru persoane imobilizate la pat au rămas fără contracte de muncă şi fără asigurare medicală. Vestea le-a fost dată telefonic zilele trecute chiar de reprezentanţii firmei la care au lucrat. Cinci victime ale accidentului erau  angajate la această firmă,  trei femei din Victoria, Ucea de Sus şi Arpaşu de Sus, un bărbat şi şoferul microbuzului, tot din Victoria, care a decedat. Toţi se aflau în microbuzul care îi ducea acasă la ieşirea din tura de noapte, în dimineaţa de 11 februarie 2021. A trecut mai bine de o lună de la accident, iar victimele nu ştiu care este rezultatul cercetărilor. ITM Sibiu, implicat în elucidarea dosarului, a invitat  victimele la sediul din Sibiu pentru declaraţii, deşi acestea sunt imobiizate la pat, iar deplasarea ar fi greu de realizat şi costisitoare. ,,Au renunţat la declaraţia noastră dacă nu putem ajunge la sediul lor din Sibiu” au declarat victimele.  Rămase fără loc de muncă, fără asigurare medicală, cu cheltuieli medicale pe care nu le pot acoperi, victimele spun că îşi vor căuta dreptatea.

Raluca Bădilă: ,,Cine ne despăgubeşte pentru suferinţa noastră?”

,,În urmă cu câteva zile am primit un telefon de la firmă pentru a mă anunţa că în data de 30 martie a.c., îmi expiră contractul de muncă.  Pentru că nu sunt aptă de muncă, nu îmi prelungesc contractul. În perioada cât am muncit, nu am avut absenţe şi mi-am depăşit norma de lucru.  În loc de 4000 de piese pe care le verificam şi le ambalam eu făceam 20.000 de piese. Şefii mă întrebau cum reuşesc   o astfel de performanţă, dar acum nu mai contează ce am făcut. Dacă eram sănătoasă îmi găseam imediat un loc de muncă. Nu vor să ne plătească concediile medicale şi de aceea nu ne prelungesc contractele de muncă. La această firmă am o vechime de trei ani cu întreruperi. Anul trecut am avut 30 de zile de concediu medical, dar din cauza COVID-ului nu m-am putut opera  la Sibiu şi la muncă nu puteam merge din cauza durerilor.  Neavând altă soluţie mi-am dat demisia. Cei de la firmă cunoşteau situaţia, dar nu mi-au dat niciun sfat, nu m-au îndrumat cu un concediu fără plată sau şomaj şi atunci mi-am dat demisia. După ce mi-am revenit m-am angajat din nou, dar contractul a fost pentru o perioadă de şase luni. Am ajuns în această situaţie din cauza accidentului, nu este vina noastră că suntem în concediu medical, imobilizate la pat. Cine ne plăteşte ratele la bancă? Cine ne despăgubeşte pentru suferinţa noastră?  Am sunat la ITM Sibiu şi mi-au spus că accidentul rutier a fost declarat accident de muncă pe traseu, dar nu mă pot ajuta cu contractul de muncă” a relatat Raluca Bădilă.

Cu 5 copii, imobilizată la pat şi fără loc de muncă

Şi Georgeta Zămăcău, de 36 de ani, din Ucea de Sus, a fost anunţată telefonic că în data de 18 aprilie 2021 îi expiră contractul de muncă şi va rămâne fără asigurare. ,,Sunt imobilizată la pat din ziua accidentului şi ei mă anunţă că în curând nu o să mai beneficiez de asigurare medicală pentru că îmi expiră contractul de muncă. În luna octombrie 2020 m-am anjagat la această firmă şi am semnat contractul de muncă pe o perioadă de şase luni. Acum profită de acestă situaţie şi  nu vor să ne prelungească contractul. Miercuri, 17 martie a.c., am fost programată din nou  la control la Spitalul Judeţean Sibiu unde mi-au cerut 160 lei pentru o radiografie la ambele picioare. Nu aveam bani la mine, dar asistentele mi-au spus să revin când am bani. Le-am explicat că nu sunt din judeţul Sibiu, dar degeaba. Dacă nu ai bani nu ai dreptul la sănătate, deşi spitalul judeţean este un spital de stat. Sunt imobilizată la pat, iar soţul mă duce în braţe ca pe un copil pentru că am fost operată la ambele picioare, am tije şi  şuruburi şi nu am voie să merg. Mult am suferit din cauza accidentului şi acum voi rămîne şi fără loc de muncă.  M-au sunat reprezentanţi de la ITM Sibiu şi m-au rugat să merg la ei să dau declaraţii cu privire la accident, dar le-am spus că sunt imobilizată la pat şi nu mă pot deplasa, dar  i-am invitat la Ucea de Sus să vină la mine şi să mă vadă în ce hal sunt. Atunci şi-au cerut scuze şi mi-au spus că nu pot veni la Ucea că nu aparţine de judeţul Sibiu. Am cinci copii şi sunt disperată, nu ştiu când o să-mi revin. Nu ştiu cum o să ne descurcăm în perioada următoare’’ a spus Georgeta Zămăcău.

Aurica Florea: ,,Firma refuză să ne plătească concediul medical”

,,Am avut ghinion. La începutul lunii februarie 2021 m-am angajat şi după o săptămână am suferit accidentul.  Miercuri, 17 martie a.c., am fost programată la primul control medical la Spitalul Judeţean Sibiu. Am solicitat ambulanţa pentru că nu mă pot deplasa şi nu am bani să plătesc o maşină.   Am primit salariul în 10 martie doar pentru câteva zile lucrate, iar  soţul s-a dus la firmă să depună  concediul medical şi i-au comunicat că nu ne plătesc concediul medical până când nu se gată ancheta.  Pe noi nu ne interesează acheta lor şi sunt obligaţi să ne plătească concediul medical în condiţiile în care suntem imobilizate la pat’’ a spus Aurica Florea, victima accidentului rutier de la Avrig. (Carla TATU)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here