Sala de şedinţe a CL Victoria va găzdui sâmbătă, 27 martie a.c., începând cu ora 17.00, un eveniment cultural. Este vorba despre lansarea unui nou volum de carte semnat de profesorul Gheorghe Bucşa intitulat ,,Discursuri despre oarece lucruri’’.    Evenimentul va fi transmis online pe site-ul Primăriei Victoria.  Volumul  ,,Discursuri despre oarece lucruri’’ cuprinde 14 capitole  în care au fost analizate ,,oarece” subiecte: despre discursuri, despre anecdote,  bătrâni, birocraţie, carte, căsătorie, drepturile omului, mâncare, muncă, politică, reclame, tehnologie. Ultimul capitol a fost însă rezervat ,,vorbelor”. Autorul a reuşit să finalizeze acest nou volum în 7 luni din pandemie.  ,,Soţia, Doina Bucşa, a scris textul pe calculator, Maria Georgescu, o prietenă de familie, s-a ocupat de tehnoredactare, caricaturile au fost făcute de un fost elev, nora din Canada le-a colorat şi corectat, coperta a fost realizată de nepotul meu, Andrei Bucşa, iar corectura a fost făcută de profesoara Mariana Ciuculescu. Cartea a  fost editată la Sibiu, la sfârşitul anului trecut. Plecând de la faptul că internetul este plin de fel de fel de probleme sociale, economice, politice, culturale, mondene, care sunt dezbătute cu mai multă sau mai puţină componenţă, mi-am propus să intru şi eu în acest joc, dar nu pe internet, ci altfel, scriind o carte. În această carte nu doresc să fiu un profesor de ştiinţe exacte în faţa unor elevi curioşi, care m-au întrebat despre ,,oarece lucruri”, ci încerc doar să le răspund prin câte un ,,discurs’’ care prin neseriozitatea lui, să fie destul de serios, încât să fie citit şi să creeze şi bună dispoziţie’’ a explicat profesorul Gheorghe Bucşa.

O carte cu discursuri umoristice

,,Ca să îmi pun neuronii la muncă m-am decis să mai scriu o carte să nu pierd timpul de pomană. Şi am început să-mi fac o listă de lucruri aşa cum le-am numit şi să le tratez în cartea ,,Discursuri despre oarece lucruri’’ cu un pic de seriozitate şi mai mult umor. Am ales această temă cu scopul de a crea bună dispoziţie.  Când am avut lansarea la cartea ,,Şi eu am fost copil’’ am văzut că publicul şi cititorii sunt interesaţi de discursuri pe sistem umoristic şi atunci m-am gândit că ar fi cazul să scriu o carte în care cititorii să se distreze. Am scris lucruri pe care le trăim zi de zi şi le-am criticat. Din punctul meu de vedere statul în faţa calculatorului este un  timp pierdut şi din acest motiv am scris capitolul discursuri despre tehnologie. Pe reţelele de socializare 80% din ştiri sunt false, iar comentariile unor neaveniţi sunt de tot râsul uneori. ,,Analiştii politici’’ pe care îi vedem mereu, fiecare cu părerea lui şi se arată  atât de ştiutori, dar dacă urmăreşti un pic din istorie am observat că ştiu foarte puţin, dar  fac afirmaţii care în niciun caz  nu sunt potrivite cu realitatea. Acestea sunt motivele care m-au determinat să arunc câte o ironie fină în cartea pe care am scris-o” a spus profesorul Gheorghe Bucşa. Profesorul de fizică Gheorghe Bucşa se gândeşte  să scrie şi al doilea volum de carte tot despre discursuri. ,,Câţiva prieteni au citit deja cartea şi au spus că s-au distrat şi au râs. Cu alte cuvinte  mi-am atins scopul şi cred că voi scrie şi volumul II . Mai am idei care nu au fost tratate în acest volum, dar poate vor fi tratate în volumul II. În luna aprilie împlinesc 83 de ani şi pe măsură ce se adună anii, îi duc tot mai greu” a mai spus profesorul.

 Şase cărţi în cinci ani

În perioada 2015 – 2020 profesorul Gheorghe Bucşa a reuşit să editeze şase cărţi: Lecţii de dirigenţie (2015), Albinele şi viaţa lor socială (2016), Fizica pentru liceu. Chestionare şi exerciţii (2017), Fizica pentru nepoţi şi …pentru toţi (2019), Şi eu am fost copil (2020), Discursuri despre oarece lucruri (2020). ,,Cele mai căutate cărţi au fost ,,Fizica pentru nepoţi şi … pentru toţi’’, dar  şi ,,Şi eu am fost copil’’. Cele două cărţi au avut mare succes la public. Colegii şi elevii care au citit cărţile au spus că şi-au amintit de propria copilărie şi în acelaşi timp şi de mine’’ a mai spus profesorul Gheorghe Bucşa.

Profesor şi director

Profesorul Gheorghe Bucşa are  şi-a început activitatea de dascăl în urmă 61 de ani, la 1 septembrie 1959, la şcoala generală din localitatea Viştea de Sus. Nu a predat doar fizica, ci şi alte materii precum matematică, educaţie fizică şi chiar limba rusă.  De la 1 septembrie 1960 îl găsim la Liceul Teoretic ,,IC Drăguşanu’’ din Victoria la catedra de fizică unde era unul dintre cei mai tineri dascăli. 18 ani a predat în această instituţie de învăţământ până în anul 1978 când regimul comunist a desfiinţat liceul. Ministrul Educaţiei de la acea vreme, Aneta Spornic, a desfiinţat toate liceele teoretice din ţară şi a lăsat doar liceele cu profil de industrie. După căderea regimului comunist , liceul teoretic a fost reînfiinţat şi şi-a reluat activitatea la 1 septembrie 1990. Profesorul Gheorghe  Bucşa şi-a continuat activitatea  aici până la pensionare, în 1998. Profesorul Bucşa a fost director adjunct  la Liceul Industrial de Chimie vreme de 9 ani, în perioada 1980 – 1989.  Profesorul Gheorghe Bucşa a urmat şcoala primară şi elementară în Avrig. A absolvit liceul ,,Gheorghe Lazăr’’ din Sibiu, iar în 1959 a absolvit Facultatea de Matematică – Fizică la Universitatea ,,A.I. Cuza’’ din Iaşi. A fost profesor grad I  şi a urmat cursuri de performanţă în Cluj (1961), Bucureşti (1968), Braşov (1976), Bucureşti (1983) şi Braşov (1988).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here