Drumul Beclean- Luţa-Ludişor, denumit DJ 109, este în şantier. În prezent se lucrează în intravilanul satului Luţa. Aşa cum explică primarul comunei Beclean, Claudiu Motrescu, lucrările la DJ 109 au fost întrerupte în peroada iernii, iar acum au fost reluate în Luţa.
- ,,Se lucrează la podul din sat şi la rigola de la râu. Vor fi finalizate aceste lucrări în 2-3 luni. Vor fi trotuare şi rigole betonate. Acest drum va fi modernizat pe toată lungimea lui de 8 km din fondurile CJ Braşov, care este proprietarul drumului” a explicat primarul de la Beclean, Claudiu Motrescu.
La Luţa lucrează o echipă de la firma Diferit din Cluj formată din 8 muncitori şi un maistru coordonată de ing. Bogdan Luca.
- ,,Podul de la Luţa de peste râul Netotu are deschidere de 13 metri cu lăţime la carosabil proiectat de 9 metri, plus trotuar. În zona podului la drum se face fundaţie adâncită de parapet şi ziduri de sprijin atât în stânga cât şi în dreapta şi şanţ trapezoidal” explică ing. Bogdan Luca.
Muncitori din Sri Lanka
Firma Diferit din Cluj, care a câștigat mai multe contracte importante pentru întreținerea sau reabilitarea unor drumuri din județul Braşov, a apelat la muncitori din Asia pentru a-și acoperi deficitul de personal. Cei de la Diferit au adus prin intermediul firmelor de recrutare zeci de muncitori din Sri Lanka, pe care îi plătesc destul de bine, iar muncitorii extracomunitari se declară mulțumiți.
- ,,Avem angajaţi şi din ţară, dar şi din Asia, mai précis din Sri Lanka, cam jumătate –jumătate din necesar. Aceşti angajaţi primesc cazare şi masă. În prezent sunt cazaţi muncitorii străini la pensiuni din zona turstică Sâmbăta de Sus. Printre srilankezi sunt mecanici pe utilaje şi lucrători simpli. Sunt oameni harnici şi respectoşi” a mai spus ing. Bogdan Luca.
Srilankezii spun că primesc 700 de dolari pe lună şi reuşesc să trimită acasă o bună parte din câştig. În Sri Lanka salariul minim este mult mai mic decât cel din România, cam 300 de lei lunar. (Lucia BAKI)