dav

 

Salco are din nou un director interimar. Juristul societăţii Ioan Ciora a fost numit de preşedintele CA, Nicolae Bogdan, director interimar vineri, 26 martie a.c.  Asta după ce directorul general Maria Suciachi a demisionat din funcţie. Cu alte cuvinte, Suciachi a părăsit societatea, care se află într-o situaţie economică dezastruoasă. Ioan Ciora a mai deţinut temporar funcţia de director general în perioada noiembrie 2019 –decembrie 2020, când  Mariei Suciachi a fost numită în funcţia de director general.  ,,Am fost rugat să preiau funcţia în plin scandal. Fostul director a plecat definitiv din Salco. Este o situaţie delicată întrucât aici n-au mai fost investiţii majore în ultimii ani” a declarat directorul interimar. La preluarea primului mandat interimar  de către  Ioan Ciora, Salco se îndrepta spre faliment deşi  făgărăşenii au plătit cele mai scumpe servicii de salubritate, respectiv 13 lei/persoană/lună.  Era concluzia stipulată în  ,,Raportul de reorganizare pentru a eficientiza activitatea societăţii în vederea obţinerii de profit” întocmit de directorul general interimar la preluarea funcţiei, în noiembrie 2019,  după demisia directorului general plin, Florin Bica. În prezent Salco practică tarifele majorate prin implicarea unei majorităţi din cadrul CL Făgăraş formate în jurul primarului.

,,Vor mai pleca şi alte persoane din Salco”

Întrebat directorul interimar Ioan Ciora dacă va readuce în societate serviciul Resurse Umane care fusese încredinţat firmei fostei directoare Maria Suciachi, acesta a răspuns că ,,urmează”. ,,Vor mai pleca şi alte persoane din societate” a mai spus Ioan Ciora. Reamintim că  SC Smart Jod HR SRL din Braşov, coordonată de Maria Suciachi,  a preluat, în 2019, serviciul de resurse umane, iar în decembrie 2020 Maria Suciachi  a fost numită director general la Salco Serv, leafa ei în prima lună fiind de 5500 lei. Funcţia de director general de la Salco a mai fost scoasă la mezat de firma de recrutare din Cluj, Art Consulting, ultimul termen pentru depunerea dosarelor de înscriere în concurs fiind 29 martie 2021. Nu se ştie la această oră situaţia acestui concurs. ,,Eu nu am participat la concurs nici rândul trecut când au fost 3 candidaţi, dar nici acum. Nu ştiu cine sunt candidaţii” a completat directorul Ioan Ciora. Întrebat dacă se vor mai practica anunţurile de angajare pe OLX, Ioan Ciora a spus zâmind, nu.

Cinci directori pe bandă

Salco este  societatea la conducerea căreia  au fost desemnaţi  directori pe bandă rulantă, ca în timp ei să ajungă  pe tobogan. Există un contract de prestări servicii pe resurse umane  încheiat de Salco Serv cu o firmă din Cluj Napoca prin care aceasta din urmă  desemnează prin concurs persoanele  care să ocupe funcţiile de conducere (director general, membri CA). Cu toate acestea, la Salco s-a ajuns mereu la interimat.   Dar să le luăm pe rând.

Directorul  anului 2016

La 31 octombrie 2016 expira mandatul dat de aleşii locali consiliului de administraţie  de la Salco Serv SA condus de Victor Marian. De grab, plenul legislativului a avut în faţă  proiectul de hotărâre privind ,,Numirea consiliului de administraţie interimar pentru SC Salco Serv SA”. Evident unul interimar. Astfel, la propunerea Executivului, noul consiliu de administraţie s-a votat cu următorii membri:  Voinescu Stoenică Ciprian  din Braşov,  director la hotelul ARO Palace, Dan Vasile Bogdan,  director la societatea Aro Palace, Ilie Bardaşuc,  Cristian Iosif Vlad, de la SC Vladcris Consult SRL şi Comaniţă Mihai, din Grid, manager la o societate comercială. După votul din CL Făgăraş,  s-a întrunit AGA formată tot din consilierii locali, o şedinţă cu scântei în care, conform aleşilor locali ,,miza era una mare”, înlăturarea  directorului Victor Marian, iar Executivul a tras sforile în acest sens.  Noul CA,  în 15 zile,  trebuia să demareze procedurile legale pentru numirea directorului societăţii.  Astfel a venit prima numire de la Salco Serv.   Dragoş Bârsă, fost inspector la Garda Financiară, şi-a preluat funcţia începând  cu data de  11 noiembrie  2016.  La acea dată societatea avea  60 de angajaţi.

Directorul anului 2019

Salco Serv SA a rămas fără managerul general, Dragoş Bârsă, în 3 aprilie 2019, când acesta şi-a dat demisia.  Dar n-a stat prea mult pe tuşă  întrucât  a fost declarat admis într-un concurs al Primăriei Făgăraş, la servciul financiar. În locul lui a fost adus un făgărăşean care a lucrat în domeniul asigurărilor,  două  activităţi care nu au nimic în comun, poate doar faptul că Salco avea obligaţia să-şi asigure parcul de utilaje sau chiar salariaţii.  Astfel, fotoliul de director general la SC Salco Serv SA a fost ocupat,  începând cu data de 27 mai 2019,  de Florin Dorin Bica. Şi Consiliul de administraţie  de la Salco Serv SA s-a schimbat, cei 5 membrii erau: Bogdan Nicolae, Vlad Cristian, Orlanda Cristian, Drăgoi Tiberiu şi Nicoară Ionuţ, desemnaţi de aceeaşi firmă, ARC Consulting SRL,  din Cluj Napoca. În acest an a fost externalizat serviciul ,,Resurse Umane” şi a fost încredinţat une firme din Braşov patronate de Maria Suciachi, Job HR.

La greu, apare directorul interimar

Nici Bica acesta n-a rămas prea mult în funcţie,  în noiembrie 2019 şi-a dat demisia. Surse din societate susţin însă că ar fi fost forţat să demisioneze. Era data la care  funcţia a fost preluată de juristul firmei,  Ioan Ciora, ca director general interimar.  A fost convocat  apoi CA de  preşedintele Bogdan Nicolae  Dumitru în ziua de 27 februarie 2020, începând cu ora 10.00:  ,,Analiza raportului nr. 56/24.02.2020, cu privire la numirile finale pentru postul de director general, realizat de ARC Consulting  pentru Salco Serv SA”.

Directorul anului 2020

Firma din Cluj a organizat concursul pentru ocuparea funcţiei de director general la care au participat doi concurenţi, Bârsan Ioan şi Moroşan Rareş.  În martie 2020, a fost desemnat   Rareş Moroşan. Întâmplător sau nu, familia Moroşan l-a susţinut pe actualul primar la alegerile locale din 2016. Tatăl noului director l-a însoţit pe actualul primar în campania electorală din cartiere. N-a rămas prea mult în funcţie nici acest director.

 Anul 2020 încheiat cu Suciachi

Locul lui Moroşan a  fost luat de angajata de la serviciul resurse umane,   Maria Suciachi. În mandatul ei societatea a fost dominată de frământări atât în economia Salco, dar şi în rândul angajaţilor. Cu susţinerea largă a Primăriei Făgăraş, Suciachi a obţinut majorarea tarifelor cu 77% pentru 2021, populaţia fiind obligată să achite 16 lei/lună/persoană gunoiul menajer. Vineri, 26 martie 2021, Suciachi şi-a dat demisia din toate funcţiile deţinute la Salco. (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here