•   Metodele prin care antrenorul din Victoria îşi atrage sportivii spre sportul minţii

La CS Chimia Victoria,  secţia de şah este cea mai căutată de localnicii de toate vârstele. Sunt copii şi pensionari care au fost atraşi de antrenorul Ioan Bârsan spre sportul minţii, chiar şi în pandemie. Profesorul de şah nu urmăreşte doar medalii la competiţiile organizate de Federaţia Română de Şah ci şi promovarea Ţării Făgăraşului prin intermediul sportului.  Tocmai de aceea va organiza în acest an trei concursuri naţionale, două la Victoria şi unul la Făgăraş.  Împreună cu alţi antrenori de şah a creat o platformă online prin care şahiştii din Ţara Făgăraşului s-au antrenat în pandemie.

Proiectul online ,,Calea şahului”

,,De un an de zile, izolarea ne-a îndreptat paşii către mediul online. Printre primii în România am reuşit să organizăm şi să desfăşurăm întâlniri şahiste printr-o platformă gratuită pe internet. Alături de doi prieteni pasionaţi de şah am deschis o secţiune denumită ,,Calea şahului’’ unde s-au afiliat 140 de şahişti din Braşov, Zărneşti, Codlea, Victoria, Făgăraş  şi Sibiu. Astfel, am început să organizăm concursuri de şah în fiecare zi de duminică, începând cu ora 19.00, unde s-au înscris 10 echipe printre care şi sportivii de la CS Chimia. La aceste competiţii sportivii din  Victoria s-au poziţionat onorabil. Acest proiect funcţionează din data de 26 martie 2020” a spus antrenorul Ioan Bârsan. Proiectul ,,Calea şahului’’ a fost iniţiat de antrenorul Ioan Bârsan din Victoria, Tiberiu Nicolae din Zărneşti şi Mihai Ceavciuc din Făgăraş în colaborare cu Monica Topârcean care a activat la clubul de şah din Victoria, dar acum are propriul club de şah la Sibiu ,,Acest proiect s-a născut în contextul pandemiei şi se adresează  grupurilor de şahişti. Pe această platformă socializăm, comunicăm, discutăm şi ne antrenăm’’ a spus antrenorul Ioan Bârsan.

Trei concursuri programate pentru anul  2021

În sezonul de vară 2021 antrenorul Ioan Bârsan va organiza trei concursuri care sunt inserate în calendarul Federaţiei Române de Şah, două se vor desfăşura la Victoria şi unul la Făgăraş. ,,Mi-am propus să organizez trei concursuri locale omologate de Federaţia Română de Şah pentru a pune în valoare sportivii din Ţara Făgăraşului. Numai prin astfel de concursuri sportivii noştri pot fi remarcaţi la nivel naţional şi internaţional. Cu această ocazie promovăm şi oraşul Victoria şi Ţara Făgăraşului. La aceste concursuri vor participa şahişti din mai multe judeţe din ţară’’ a mai spus Ioan Bârsan.  La secţia de şah de la CS Chimia sunt legitimaţi 26  juniori şi seniori, însă aici activează şi sportivi care încă nu au fost legitimaţi.

Va antrena şi copii din Făgăraş

Încă din ianuarie 2021, antrenorul secţiei de şah a început  antrenamente fizic.  ,,Pentru siguranţa noastră respectăm toate regulile impuse de pandemie. Antrenamentele le facem la Casa de cultură în grupuri mici de  6 până la 8 persoane, unde  participă şi copii din Făgăraş care sunt legitimaţi la CS Chimia. Cu câţiva elevi fac antrenamente online în zilele de marţi şi miercuri, iar duminica pe platforma ,,Calea şahului’’ participăm la concursuri. Pentru a încuraja acest sport în rândul copiilor mi-am propus să încep antrenamente şi cu copiii de la Făgăraş’’ a mai spus Ioan Bârsan.

De la casa de copii, maestru internaţional de şah

Ioan Bârsan i-a atras spre şah şi pe copiii instituţionalizaţi de la centrul de plasament din Victoria, în vremea când acesta mai funcţiona în oraş.   ,,Pe atunci  directorul instituţiei era Olimpia Beca care ne-a pus la dispoziţie o sală frumoasă unde organizam cursuri de şah. Toţi copiii instituţionalizaţi voiau să joace şah, însă aveau prioritate băieţii cu rezultate mai bune la şcoală. Mă aşteptau la poarta instituţiei şi până ajungeam în sala de şah îmi adresau zeci de întrebări. Erau foarte încântaţi de şah şi nu lipseau de la antrenamente. A fost o experienţă unică şi nu voi uita chipurile fericite ale minorilor care aşteptau cu nerăbdare să jucăm şah. De remarcat este faptul că un băiat care a copilărit la casa de copii din Victoria a ajuns maestru internaţional la şah. Ioan Cosma a fost  antrenat de  Victor Dalseno din Victoria. În memoria acestui om am organizat trei concursuri de şah la Victoria în perioada 2017 – 2019. Ediţia a IV-a trebuia organizată anul trecut, dar  din cauza pandemiei nu am putut face evenimentul’’ a mai spus Ioan Bârsan.

 

Întâlnire cu maestrul Alexandru Manea

Pentru a-i stimula de copiii din Victoria, Ioan Bârsan l-a invitat la antrenamente pe maestrul internaţional de şah, Alexandru Manea. Se întâmpla în urmă cu opt ani. ,,Le-am promis elevilor şi pensionarilor o întâlnire cu maestrul internaţional Alexandru Manea şi în data de 5 iunie 2013 acesta a ajuns la Victoria.  Şahistul a discutat şi a jucat şah cu sportivii din oraş, apoi a oferit cărţi de îndrumare elevilor prezenţi. 26 de sportivi au fost prezenţi la respectiva întâlnire. Pe vremea respectivă  erau înscrişi peste 40 de şahişti.  Alături de mine făcea muncă voluntară un grup de  pensionari care mă ajutau să învăţăm copiii să joace şah. Este vorba despre: Costică Zanfir, Sandu Sabău, Vulcu Marius, Ioan Şuteu, Răzvan Săvescu, Valer Moga, Adrian Banciu, Gheorghe Vasu etc. Ideea a fost să aducem bunicii lângă copii şi proiectul a funcţionat o perioadă.  Din păcate unii pensionari nu  mai sunt printre noi, iar alţii nu mai doresc să se implice’’ a mai explicat Ioan Bârsan.

 

Medalie de bronz pentru sportiva de la CS Chimia

La sfârşitul anului trecut sportivii de la secţia de şah din Victoria au participat la trei concursuri. Primul s-a derulat la 9 noiembrie 2020, la Cluj, în cadrul Campionatelor naţionale pe echipe, divizia B, ediţia 2020. De la Victoria au participat cinci sportivi, trei seniori şi doi juniori. La această competiţie s-au înscris   11 echipe de la mai multe cluburi din ţară, iar sportivii de la Victoria s-au clasat pe locul 8. În perioada 28 noiembrie –  1 decembrie 2020 doi sportivi de la Victoria au participat la turneul de şah clasic şi blitz ,,Cupa Moş Nicolae’’ organizat la Bran.  ,,Cele mai bune rezultate le-a obţinut  sportiva Duca Iliescu Delia Monica, legitimată la CS Victoria. Tânăra  a obţinut medalia de bronz la concursul de şah feminin organizat în luna noiembrie 2020. Menţionez că Delia este realizatoarea emisiunii ,,Şah în alb şi negru”de la Realitatea TV’’ a mai spus antrenorul Ioan Bârsan.  (Carla TATU)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here