•   Familistă, învăţătoare, directoare la FEG-şcoala postliceală sanitară, casă de oaspeţi la Dridif, sunt activităţile în care se implică Roxana Opriş

Are 28 de ani la catedră, timp în care şi-a învăţat elevii să prindă drag de carte, să discearnă între bine şi rău, dar şi să-şi depăşească părinţii. A avut modele chiar în familie, ambii părinţi fiind intelectuali, mama învăţătoare, iar tatăl preot. ,,Nu mă văd făcând altceva decât munca la catedră, în faţa elevilor” explică Roxana Opriş. Iubeşte satul făgărăşean şi valorile sale tradiţionale. ,,Cel mai drag îmi este satul natal, Veneţia, acolo simţi tradiţiile ca niciunde altundeva, iar oamenii sunt calzi şi cu acel bun simţ transmis din sânul familiei” spune Roxana Opriş. O găsim însă la Dridif, satul natal al soţului ei, unde s-a stabilit cu familia. Aici au deschis o casă de oaspeţi denumită simplu, Dridif 135, unde Roxana poate să arate turiştilor din toată lumea ospitalitatea satului făgărăşean. Cele două fiice, Aura şi Sara, îi moştenesc ambiţia de a promova valorile locale. Îi găsim deseori îmbrăcând portul popular, dându-i astfel valoarea la care aspirau întotdeauna strămoşii noştri. Am stat de vorbă cu Roxana Opriş care ne-a dezvăluit  definiţia ospitalităţii, a respectului, a onoarei şi a bunului simţ.

Modele pentru învăţătoarea Roxana Opriş

Roxana Opriş este de loc din Veneţia, mama sa, Comşa Maria, fiind din Veneţia de Sus, iar tatăl, Ovidiu Comşa, din Veneţia de Jos.  ,,Mama a fost învăţătoare la Veneţia şi la Şcoala generală nr. 1 din Făgăraş. Acum este pensionară, dar mai predă la şcoala din Veneţia de Sus. Tatăl meu a fost preot la Veneţia de Jos, dar din păcate a decedat foarte tânăr, la numai 37 ani. I-am avut ca modele şi am învăţat de la ei tainele muncii la catedră” a declarat Roxana Opriş. Deşi a avut posibilitatea să obţină un post la o şcoală din Făgăraş, Roxana Opriş a preferat să predea la şcolile de la sat. ,,Nu m-aş vedea făcând altceva, decât să fiu la catedră, în faţa elevilor. O fac  de 28 de ani. Am fost la Olteţ şi apoi la şcoala Voila. După schimbările din sistem, acum sunt la şcoala de la Sâmbăta de Jos care aparţine de şcoala din Voila. Am clasa a II-a, dar şi cea mai numeroasă, cu 25 de elevi.  Nu am vrut să predau la o şcoală de la oraş. Mie îmi plac toţi copiii şi am vrut să predau şi la copiii de la sat” a spus Roxana Opriş.

Pandemia, un an pierdut, online

Întrebată ce a însemnat pandemia şi şcoala online  timp de un an, Roxana Opriş a spus simplu, ,,un an pierdut”.  ,,Deşi au avut tablete toţi copiii, nu au putut participa la cursurile online pentru că unii nu au avut internet, alţii şi-au spart tabletele, prea puţini au studiat  în acest an. Se vede totul acum când facem ore faţă în faţă. A fost un an pierdut. Gândiţi-vă că elevii mei au fost în clasa I şi când s-a închis şcoala nu terminasem nici alfabetul. Încercăm să recuperăm şi nu este prea dificil, ştiţi cum se spune în fiecare an se mai adaugă câte o virgulă.  Şcoala online a avut zero eficienţă” a adăugat Roxana Opriş. Nu este singurul dascăl care critică sistemul online. ,,Nu contest importanţa Educaţiei pentru statul român, dar la nivelul  clasei dascălul decide, el se organizează în funcţie de particularităţile clasei. Mă interesează eficienţa educaţiei, când copilul termină clasa a IV-a trebuie să ştie să citească, să socotească, să aibă cultură generală la nivelul vârstei, să aibă anumite abilităţi şi deprinderi. Reuşesc de cele mai multe ori. Pentru mine toţi elevii sunt la fel de importanţi, nu avantajez pe nimeni. Îmi place că îi ajut şi reuşesc să-şi depăşească părinţii, să fie mai buni decât părinţii lor” a mai spus învăţătoarea Opriş.

Directoare la Şcoala postliceală FEG Education

De puţină vreme, Roxana Opriş coordonează activitatea Şcolii postliceale sanitare  FEG ,,Education”  care funcţionează în Făgăraş, la CT ,,Aurel Vijoli”. ,,La Făgăraş s-a înfiinţat FEG Education în 2018, iar în acest an vom avea prima promoţie de absolvenţi FEG. Şcoala are 19 filiale, centrul fiind la Iaşi, şi avem parteneri din Germania şi Norvegia.  La Făgăraş avem specializările: asistent medical generalist, asistent medical de farmacie şi asistent medical balneofizio-kinetoterapie şi recuperare.  Absolvenţii noştri primesc  diplome recunoscute de MEC şi recunoscute în Europa. După prima promoţie vom demara procedura acreditării pentru filiala Făgăraş, aşa cum este regulamentul de funcţionare al acestei şcoli private. Şcoala  noastră  se adresează absolvenţilor  de liceu cu sau fără diplomă de bacalaureat.  Avem 180 de cursanţi din toată Ţara Făgăraşului până la Rupea, cursurile sunt de zi şi se ţin  după amiaza. Există o taxa anuală care poate fi plătită în 4 rate. Şcoala FEG are un sistem de recompense care stimulează concurenţa în sensul că elevii cu rezultatele cele mai bune primesc burse care pot acoperi parţial sau total taxa anuală. Deocamdată avem o bursă pe fiecare an şi clasă de studiu.  Cursurile sunt teoretice şi practice, iar practica se desfăşoară în spital şi la farmaciile din oraş cu care am încheiat parteneriate” a explicat Roxana Opriş.

De ce iubeşte Veneţia de Sus

,, Merg cu plăcere la Veneţia, este un sat frumos, total diferit de alte sate făgărăşene. Oamenii sunt altfel, sunt deschişi, săritori, prietenoşi. Să înţelegeţi acest lucru, vă dau un exemplu. Anul trecut, de Rusalii, am fost invitaţi la un eveniment organizat de Maria Baboia, o localnică iubitoare de tradiţii locale.  Nu s-au aşezat la masă până nu ne-am aşezat şi noi, cei străini de sat. Eu mă vedeam undeva la marginea mesei, dar n-a fost aşa. N-am întâlnit o astfel de abordare în alt sat. Este respect, omenie, bunul simţ şi educaţia transmise în familie” a spus Roxana Opriş.  Cu toate acestea, s-a stabilit în satul natal al soţului, Dridif, după două decenii în care au fost locatari la bloc. ,,Fetele iubesc traiul la ţară, deşi au crescut la bloc, în Făgăraş. Cred că ele au decis unde să ne stabilim. Avem la Dridif o casă de oaspeţi la care ajung turişti din toate colţurile lumii, din Germania, Japonia, Israel, din ţările nordice, dar şi din România. Îmi place comunicarea cu oamenii, de la fiecare învăţ câte ceva. Mă interesează orice despre  oricine. Această latură a activităţii familiei mele o văd ca pe o bogăţie, prin ea cunoaştem oameni şi locuri de pe mapamond. Nu i-am dat un nume, este simplu Casa de oaspeţi Dridif 135, ca la Viscri” a spus Roxana Opriş.

Ţara Făgăraşului nu se promovează suficient

Ţara Făgăraşului este recunoscută pentru tradiţiile sale, iar fiecare sat are un specific al său. Sunt persoane precum Roxana Opriş care se declară îndrăgostite de valorile locului şi îşi dedică din timpul lor promovării acestora. ,,Iubesc tradiţiile locului şi consider că promovarea lor este esenţială. Din păcate nu se face promovare aşa cum ar merita Ţara Făgăraşului. Oamenii locului sunt deschişi şi participă la orice acţiune menită să le promoveze valorile. Anul trecut de 15 august am organizat un eveniment la Dridif, ,,Venim în ie la liturghie”. A fost foarte fain, mâncăruri tradiţionale, port popular, a fost înălţător. S-a implicat întreg satul, peste 300 de persoane au fost la biserică. ,,Acasă la origini”  a fost un alt proiect în care am intrat. Acestea sunt valorile pe care trebuie să le promovăm noi. A fost la Ludişor un preot, care s-a mutat însă la Arpaşul de Sus, şi organiza în fiecare lună câte o şezătoare  pe fiecare stradă a satului, toată lumea în costum naţional, se filma, cântece vechi, obiceiuri vechi, o idee ginială. Sătenii  sunt dornici de astfel de acţiuni. Vrem să permanentizăm sărbătoarea de 15 august şi să ne întâlnim toţi la biserică, în ie de  Sfânta Mărie” a mai spus Roxana Opriş.

Familia, pe primul plan

Când rosteşti cuvântul ,,familie” te duci cu gândul la copilărie, la bunici şi la părinţi. Dar îţi apar în faţă şi locurile natale de care cu greu poţi să te desprinzi. ,,Când aud de Ţara Făgăraşului, mă duc cu gândul la peisajul pe care-l  văd zilnic când mă duc la şcoală dimineaţa, Munţii Făgăraşului. Este o imagine care-ţi înseninează fiecare zi, ei sunt acolo, ne protejează, ne inspiră. Dar cea mai faină panoramă a Ţării Făgăraşului am văzut-o la crucea de pe dealul Rucărului. Nu-mi imaginam că poate exista un astfel de peisaj. Şi de la şantierul de la Cincşor avem o panoramă similară” a explicat Roxana Opriş.  Deşi este implicată în multe proiecte fiind o fire activă, spune că pe primul plan este familia ei, soţul, Dumitru Opriş, profesor şi antrenor al echipei de handbal de la CSM Făgăraş, şi cele două fiice, Aura, medic ORL la spitalul din Tg Murel, şi Sara, elevă în clasa a X-a la CN ,,Doamna Stanca” şi handbalistă.  (Lucia BAKI)

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here