Primăria Şercaia şi-a schimbat operatorul de salubritate din cauza tarifelor prea mari practicate care erau invers proporţionale cu calitatea serviciilor, aşa cum spune şefa Serviciului de salubritate din primărie, Daniela Hartmann. Comprest SA Braşov a colectat gunoiul menajer din satele comunei Şercaia până anul trecut şi percepea o taxă lunară de 18 lei/persoană/lună, deşi nu practica selectarea deşeurilor. După rezilierea contractului, Primăria Şercaia a încheiat două contracte pentru salubritate, unul pentru deşeurile menajere şi altul pentru deşeurile selectate. În noua formulă, localnicii plătesc o taxă de 8 lei/persoană/lună, cu 10 lei mai puţin. Contractul nr. 397 a fost încheiat la data de 12 august 2020 cu SC Industrial Procces Paper SRL din Hălchiu pentru fracţia umedă care este transportată la depozitul conform FINECO. Contractul nr. 1594 a fost încheiat la 15 iulie 2020 cu SC Rian Consult SRL din Zărneşti pentru deşeurile selectate. În anul 2020, s-au colectat din satele comunei Şercaia (Şercaia, Hălmeag, Vad)191,420 tone deşeuri dintre care  fracţia umedă a fost 154,980 tone, fracţia uscată 36,440 tone.  Au fost selectate 3,250 tone pet-uri, 1,77 tone cartoane, 26,22 tone sticlă.

În comuna Şercaia se face colectarea selectivă a gunoiului

Primăria Şercaia a încheiat 1700 de contracte cu sătenii pentru salubritate, iar abonaţii plătesc taxa de 8 lei la primărie.

  • ,,Avem o rampă de depozitare temporară la ieşirea din Şercaia spre Hălmeag unde facem selectarea deşeurilor. Acolo avem două hale mari în care depozităm cartonul să nu-l ude. Avem în plan să achiziţionăm o presă pentru deşeurile selectate. Încă din iunie 2020 selectăm deşeurile în rampa temporară cu zilierii, dar este  foarte complicat. Am mers din poartă în poartă să convingem sătenii să selecteze deşeurile. SC Industrial Paper transportă fracţia umedă la Fineco, iar SC Rian Consult SL Zărneşti ne ia deşeurile selectate.  Fracţia uscată, care nu se mai poate selecta, se duce la Hoghiz tot cu SC Rian. Cam 6 zilieri selectează gunoaiele. Noi ridicăm deşeurile din sate cu tractorul şi le ducem la rampă. Am stabilit un orar pentru ridicarea gunoiului, o săptămână adunăm deşeurile selectate (plasticul, sticla, cartoane, doze) cu remorca  de 6 mc, iar în săptămâna următoare adunăm cu maşina gunoiul menajer. Cele două firme ridică deşeurile de la rampa noastră” a declarat Daniela Hartmann.

Garda de Mediu a venit după o lună

Primăria Şercaia a sesizat Garda de Mediu Braşov asupra deşeurilor aruncate pe raza comunei de persoane necunoscute. Daniela Hartmann a fotografiat  mormanele de gunoi şi a ataşat fotografiile la adresele înaintate la Garda de Mediu.

  • ,,Am găsit în acele gunoaie aruncate acte pe care erau numele unor persoane din Făgăraş şi din Lisa. S.D din Lisa, nr 243, şi B.A din Făgăraş. De la persoana din Lisa erau saci plini cu gunoi de grajd. Nu este normal să se arunce la întâmplare aceste deşeuri. Cei de la Gardă ne-au spus că fotografiile noastre nu sunt valabile şi trebuie să fotografieze ei gunoaiele aruncate, iar  până ajung la faţa locului noi să le păzim. Au venit după o lună. Noi ca primărie nu putem aplica sancţiuni” a explicat Daniela Hartmann, şefa Serviciului de salubritate din Primăria Şercaia.  (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here