Gabi Luncă, Cornelia Catanga şi Nelu Ploieșteanu, titanii muzicii lăutăreşti, au părăsit această lume, lăsând un gol în această latură a muzicii româneşti. S-au stins unul după altul săptămâna trecută.

  •   Cântăreaţa de muzică lăutărească Gabi Luncă a murit, vineri seara, 2 aprilie, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ilfov.  Gabi (Elena-Gabriela) Luncă s-a născut la 16 octombrie 1938 în comuna Vărbilău, judeţul Prahova. Talentul muzical l-a moştenit de la tatăl ei, Dumitru Luncă, violonist în cadrul Orchestrei Armatei din Ploieşti.  În anul 1964, Gabi Luncă s-a căsătorit cu acordeonistul Ion Onoriu, cu care a avut patru copii. Alături de Dona Dumitru Siminică, Romica Puceanu şi Victor Gore, Gabi Luncă aparţine generaţiei „clasice” a muzicii lăutăreşti urbane (mahala). A început să cânte în anul 1951, alături de tatăl său, iar după 1953 a devenit solista orchestrei de muzică populară a Clubului Muncitoresc din Băicoi.  Gabi Luncă a devenit cunoscută încă de la 17 ani, când era angajată la Orchestra Flacăra Prahovei din Ploieşti. La vârsta de 19 ani, a fost invitată de Casa de discuri Electrecord să înregistreze primul ei album, cu doar patru piese. Începând cu anul 1973, a înregistrat cântece, până la sfârşitul carierei, alături de formaţia soţului ei, Ion Onoriu, căreia i se alătură mai târziu clarinetistul Mieluţă Bibescu, trompetistul Costel Vasilescu şi ţambalistul Toni Iordache. În 1980 a avut primul său concert în străinătate, în Israel, după care au urmat alte turnee, notabile fiind cele din Berlin (1982), New York (1983), Paris şi Madrid (ambele în 1992).La sfârşitul anilor ’90 înregistrările de la Electrecord au ajuns în Marea Britanie şi intră în atenţia postului de radio BBC, cu albumul „Gabi Luncă – Sounds From A Bygone Age Vol. 5” („Cântece dintr-o altă vreme”). Gabi Luncă a imprimat numeroase albume în perioada colaborării cu casa de discuri Electrecord, dintre care: „Gipsy Songs” (1974), „Măi neicuţă din Piteşti” (1983), „Anii mei şi tinereţea” (1991), „Două mame pentru-o fată” (2005), „Dă mamă cu biciu-n mine. Comori ale muzicii lăutăreşti” (2009). În anul 2002 a fost nominalizată la Premiul „The Listeners Award”, acordat la categoria World Music. În 1991, Gabi Luncă a organizat împreună cu Ion Onoriu cel mai mare concert de muzică lăutărească urbană (mahala) din istoria României, pe stadionul bucureştean Dinamo, cei doi impunându-se şi ca lideri ai etniei romilor în prima jumătate a anilor ’90. Începând cu anul 1993, interpreta s-a retras complet de pe scena muzicală lăutărească, cântând doar la slujbele Bisericii Penticostale din Bucureşti.  În 2010, a lansat o carte biografică.
  •     Cornelia Catanga (63 ani) s-a stins în 26 martie, după mai multe zile în care a fost internată la Spitalul Universitar de Urgență București. Născută în 9 martie 1958, în Zeletin (județ Buzău), Cornelia Catanga este una dintre cele mai cunoscute interprete de muzică lăutărească. În interviurile sale, artista se lăuda cu familia sa și cu faptul că provenea dintr-un sat de lăutari romi. Catanga spunea despre mama sa că bătea tobele ”ca nimeni altcineva” și cânta la acordeon, iar despre bunica sa povestea că a cântat la vioară până la 80 de ani. Străbunicul Corneliei Catanga interpreta la țambal, iar artista a cochetat cu acordeonul încă de la 6 ani. Prima dată a cântat pe o scenă la doar 8 ani și de la 9 ani a început să meargă la evenimente singură, unde cânta pentru invitații la nunți sau botezuri.
  •   Nelu Ploieșteanu (71 ani), pe numele real Ion Dumitrache, a decedat la 1 aprilie 2021. A fost  internat în stare gravă, la Terapie Intensivă, la Spitalul Floreasca, de la jumătatea lunii martie, unde era intubat. Nelu Ploiesteanu s-a născut pe 16.12.1950 în satul Ciorani din judeţul Prahova.  A început să cânte la vârsta de 18 ani în satul sau natal, ajungând să cânte în restaurante precum: Caraiman, Bulevard, Doina, Crama Domnească, Caru’ cu Bere. În anul 1970 s-a mutat in Bucuresti unde a cântat la acordeon la Teatrul de Revistă „Ion Vasilescu”, avându-l ca dirijor pe Ion Albeşteanu.Nelu Ploesteanu intreprinde în anul 1978 primul său turneu in afara ţării, în Franţa, după care străbate aproape întreaga Europa. În activitatea sa artistică, le-a cântat printre alţii lui Nicu Ceauşescu, Ion Iliescu şi lui Traian Basescu. În perioada 1990-1998, a fost vedeta restaurantului „Şarpele roşu” din Bucureşti, unde i-a cunoscut şi a avut o strânsă colaborare cu regretaţii actori Gheorghe Dinică şi Ştefan Iordache.A scos peste 30 de albume cu muzică lăutarească şi de petreceri, iar melodiile de pe aceste albume au intrat în patrimoniul naţional de gen. Printre melodiile sale ce sunt cunoscute sunt; „Dă mamă cu biciu-n mine”, „Mărioară viaţă amară”, „Ionică Ionică”,   „Veni vremea veşniciei”, „De-ai fi tu salcie la mal”, „Trec ţiganii”, „Jelem”,   sau „Zărzărică, zărzărea”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here