bb_013_0577 (132097/BB_013_0577), ‰ngstliche Frau Symbol f¸r Gewalt in der Familie, (© INSADCO / Bilderbox) Credit: McPhoto/face to face

 

  •   Carmen Alexandrescu din Victoria  mărturiseşte calvarul în care a trăit 30 de ani lângă un soţ deosebit de violent

  •  ,,Ne-a ameninţat cu moartea şi am solicitat ajutor de la poliţie” spune Ramona, care sferă de o boală foarte rară  

  •   Scandaluri cauzate de consumul de alcool

  •   Agresolul, Nicolae Coman, a vândut apartamentul familiei, iar cele două femei vor fi evacuate

Ramona Poplahov, tânăra din Victoria diagnosticată cu sindromul Marfan, o maladie gravă şi foarte rară, împreună cu mama sa sunt victime ale violenţei domestice. Ele trăiesc un coşmar  din cauza lui Nicolae Coman, soţul mamei Ramonei şi tatăl vitreg al tinerei. De 30 de ani cele două femei sunt bătute şi traumatizate de acest bărbat, un împătimit al alcoolului cu un comportament deosebit de violent. Acesta n-a fost impresionat niciodată de starea de sănătate a Ramonei şi deseori a lovit-o, tânăra fiind scoasă cu greu din mâinile lui. Iar soţia, Carmen, a fost sacul de box al bărbatului violent. A ajuns să le atace cu armă albă, ameninţându-le cu moartea. Nici plângerile la Poliţie, nici ordinele de restricţie emise pe numele agresorului sau numeroasele amenzi nu l-au determinat să renunţe la obiceiurile lui violente. Carmen Alexandrescu, fostă Coman, şi-a mărturisit coşmarul reporterului Monitorul de Făgăraş.

Comportament medieval

Deşi suntem în secolul XXI, femeia din Victoria vine cu explicaţii ilogice pentru modul în care a suportat calvarul produs de soţul ei timp de 30 de ani.  Femeia spune că nu a divorţat pentru că nu şi-a permis financiar şi a trăit cu speranţa că la bătrâneţe nu va mai fi violent. Aşteptările ei au fost însă zadarnce întrucât Nicolae Coman, ajuns la vârsta de 67 de ani, are un comportamentul tot mai animalic pe zi ce trece. A fost amendat de mai multe ori  de poliţiştii din Victoria pentru scandal şi violenţă domestică, pe numele lui s-a emis şi un ordin de protecţie,  Parchetul de pe lângă Judecătoria Făgăraş dispunând  evacuarea temporară din locuinţă, dar n-au fost măsuri  care să-i schimbe atitudinea faţă de familia sa.

Scandaluri cauzate de consumul de alcool

Soţii Coman Nicolae şi Carmen locuiesc împreună  din anul 1992 într-un  apartament cu două camere de pe strada Victoriei.  ,,Eram în proces de divorţ când l-am cunoscut pe Nicolae. Locuiam împreună cu cei doi copii în chirie în apartamentul unde locuim şi în prezent.  În anul 1992, Nicolae s-a mutat cu noi şi am trăit în concubinaj doi ani, apoi ne-am căsătorit. În 1994 am cumpărat apartamentul din fondul locativ de stat şi l-am achitat în rate. Numai că pe acel contract de cumpărare a fost trecut doar soţul, Coman Nicolae, o mare greşeală a mea. O perioadă ne-a înţeles bine, dar apoi a început calvarul. Când se îmbăta scandalul era gata. Mă bătea, mă ameniţa, urla şi apoi ne da afară din apartament. Am dormit şi la fratele lui care locuieşte vis-a-vis de noi, dar de cele mai multe ori stăteam în parc cu copiii ore în şir până adormea, apoi săream geamul locuinţei, descuiam uşa şi intram cu copiii în casă. La toate aceste scene, copiii au fost martori’’ a mărturisit femeia.

Agresorul a vândut apartamentul familiei

Dacă femeia nu a reuşit să divorţeze de agresor, acesta i-a intentat divorţ la sfârşitul anului trecut.  Iniţial, Carmen Coman s-a bucurat, gândindu-se că se va pune capăt coşmarului, fără să se gândească la faptul să soţul ei punea în practică un alt plan diabolic. ,,După divorţ, am discutat să începem procedura de partaj, însă, miercuri, 7 aprilie 2021, am aflat că fostul soţ a vândut apartamentul nostru la unul dintre fraţii lui. Şi mai mult am fost înştiinţată să părăsim locuinţa în următoarele zile, dacă nu vom fi evacuate. Apartamenul l-am achitat în rate lunare în 5 ani, contractul de chirie a fost pe numele meu, iar contractul de vânzare l-a trecut pe numele lui. Nu ştiu cum a reuşit să vândă apartamentul fără acceptul meu, chiar dacă nu eram trecută pe contractul de vânzare cumpărare. Am fost căsătoriţi 30 de ani şi acum am ajuns să fiu  evacuată din casa mea’’a spus Carmen, care şi-a luat numele de domnişoară,  Alexandrescu.

A vândut bunurile din casă

În această familie bătaia şi ameninţările au fost la ordinea zilei. Poliţiştii din Victoria au ajuns la uşa agresorului de multe ori, atunci când femeia solicita ajutor prin 112. ,,La începutul relaţiei nu era agresiv, dar era gelos. Când lucram la fabrica de mobilă şi stăteam peste program  ştiam ce mă aşteaptă acasă, scandalul. De multe ori îmi era ruşine să mai sun la poliţie să-l reclam. Pentru că poliţiştii l-au sancţionat ne-a ameninţat deseori că ne omoară. Trebuia arestat pentru bătăile pe care le-am încasat, dar tot mie mi-a fost milă de el. Din cauza consumului de alcool, în 2006, Nicolae şi-a pierdut locul de muncă, a fost dat afară din combinat, de la secţia Metanol. Perioada respectivă a fost cea mai grea. Am trăit din alocaţiile şi bursele copiilor. Eu alergam din casă în casă şi făceam curat să supravieţuim, iar el ce câştiga cheltuia pe alcool. În 2007, Nicolae a plecat în Italia la unul dintre fraţi, dar în anul următor a revenit acasă cu ceva euro în buzunar şi a continuat cu alcoolul. Din 2008 ne-am separat fiecare cu camera lui, dar scandalurile nu au încetat. Când nu avea bani de băutură vindea lucruri din apartament.  A vândut   centrala termică, caloriferele, maşina de spărat şi multe alte bunuri’’ a mai spus Carmen Alexandrescu.

,,Este un monstru”

Ramona Poplahov, copilul din prima căsătorie al femeii, a trăit acest calvar alături de mama ei. Tânăra a fost diagnosticată  în 2012 cu sindromul  Marfan, o boală rară care nu se vindecă, care  afectează ţesuturile, sistemul osos, articulaţiile, pielea, ochii şi inima. Pentru a trăi, Ramona avea nevoie  urgent de intervenţii chirurgicale pentru implant de vase de sânge care duc la coloana vertebrală prin aorta descendentă, dar şi pentru înlocuirea crosei aorticecare.  După prima operaţie, când a ajuns acasă din spital, chiar de Sf. Nicolae, a fost bătută fără milă de tatăl vitreg.   ,,Nicolae s-a cinstit de ziua lui şi apoi a început scandalul. Fiind foarte sensibilă l-am rugat să dea muzica mai încet şi atunci  m-a lovit. Am crezut că-mi crapă operaţia, dar el nu a încetat.  Nicolae este un monstru, se victimizează, iar când bea nu mai judecă.  De multe ori cu cuţitul în mână ne ameninţă cu moartea. Nopţi în şir am dormit cu frică să nu intre peste noi în cameră. Ca să-şi bată joc de mama şi de mine, îşi face nevoile  pe unde apucă prin apartament, iar noi strângeam după el. Cred că are probleme psihice, a vrut să se spânzure şi eu l-am salvat. A  vândut locuinţa fără ca mama să ştie. Am fost şocată când am văzut că avem termen să părăsim apartamentul.  În zilele următoare trebuie să părăsim apartamentul pentru că noul proprietar al apartamentului este fratele lui Nicolae. Acest monstru ne-a distrus viaţa. Mama a suferit multe leziuni în urma bătăilor şi a ajuns la medicul legist. Din cauza loviturilor a rămas şi fără dinţi în gură. Acest monstru ne-a traumatizat 30 de ani. În prezent starea mea de sănătate este în pericol, din cauza stresului  îmi creşte tensiunea şi pulsul, iar aorta îmi poate plesni. Dacă eu mor, cine va fi responsabil?’’ a spus fiica lui Carmen, Ramona Elena Poplahov.

 Statistici sumbre

Majoritatea femeilor care sunt victime ale violenţei în familie nu raportează actele de violenţă sau experienţele trăite şi nu se simt încurajate să facă acest lucru de nişte sisteme pe care adesea le consideră indiferente. Victimele nu prea au încredere nici în ajutorul poliţiei sau al  vreunei organizaţii în domeniu.  Majoritatea femeilor care sunt victime ale violenţei nu intră în contact cu sistemul judiciar şi cu alte servicii, situaţie agravată în acele state membre în care violenţa împotriva femeilor nu constituie încă un domeniu prioritar de intervenţie politică. Prin urmare, este clar că nevoile şi drepturile femeilor nu sunt în prezent respectate în practică la nivelul UE.  O statistic UE arată că două din cinci femei (43 %) au suferit o formă de violenţă psihologică exercitată fie de partenerul din prezent, fie de un partener anterior. Sunt cuprinse aici 25  % dintre femei care au fost desconsiderate sau umilite într-un cadru privat de către partener, 14 % al căror partener le-a ameninţat că le va leza fizic şi 5 % al căror partener le-a interzis să părăsească locuinţa, le-a luat cheile de la maşină sau le-a încuiat în casă.  Dintre femeile aflate în prezent într-o relaţie, 7 % au suferit patru sau mai multe forme de violenţă psihologică. ANES  a pus la dispoziţia victimelor violenţei domestice linia telefonică gratuită cu nr unic  0800.500.333, disponibilă la nivel naţional 24h/24h, 7 zile/7 zile. (Carla TATU)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here