Localnicii din Sâmbăta de Sus beneficiază de un cabinet medical ultramodern, dar totuşi se declară nemulţumiţi de medicul de familie pe care-l au. Ei încă se mai gândesc la fostul medic de familie, Gabriela Rusu, care locuia în sat, dar care de 4 ani este plecată în Franţa. Dr. Simona Vasilie  este de un an medic de familie în acest sat,dar este acuzată de paciienţi că întârzie la program şi uneori lipseşte. Este motivul pentru care sute de pacienţi s-au transferat la alţi medici de familie din Ţara Făgăraşului. Dr. Simona Vasilie susţine că a lipsit de la cabinet doar când a avut probleme personale.

 ,,Această problemă trebuie  rezolvată cât mai curând’’

Conflictul dintre pacienţi şi medicul de familie a ajuns la primarul comunei, Nicolae Morariu. ,,Cunosc situaţia încă din campania electorală când oamenii din comună miu spus că sunt nemulţumiţi de serviciile medicului de familie. Doctoriţa Vasilie Simona nu vine la program, pacienţii nu sunt respectaţi şi nu sunt primiţi în sala de aşteptare şi sunt nevoiţi să stea în faţa cabinetului să aştepte ca medicul să le elibereze reţeta medicală. Am fost la cabinet să discut acestă problemă cu medicul, însă nu l-am găsit. Am discutat cu asistenta medicală  şi i-am transmis medicului să respecte programul de consultaţii şi să primească pacienţii în sala de aşteptare pentru că spaţiul permite distanţarea socială. Această problemă trebuie rezolvată cât mai curând pentru că în caz contrar oamenii au de suferit’’ a spus primarul Nicolae Morariu.

O pacientă apelează la clinica Paltinul din Victoria

La sfârşitul lunii martie a.c., o pacientă de 66 de ani din  Sâmbăta de Sus s-a dus la cabinetul medical din centrul satului să ceară un bilet de trimitere către un medic specialist. Nici atunci n-a găsit-o pe doctoriţă la program.  ,,În data de 29 martie 2021, am fost la cabinetul medical, iar asistenta mi-a spus că medicul este în izolare la Sibiu. Nu ştiu de câte ori am găsit-o la cabinet şi de câte ori a lipsit” Eu n mai am încredere în acest medic. Când am avut probleme de sănătate, am solicitat trimitere de la cabinet către medic specialist şi m-am dus la Clinica Paltinul. Aici mai apelez doar pentru  reţetele medicale. Şi eu şi soţul meu suntem bolnavi cronici şi când avem problemne mergem la spitalul la Victoria. De când a plecat  doctoriţa Gabriela Rusu în Franţa tot satul o plângem. Încă sperăm să se întoarcă, deşi a plecat de patru ani.  Doctoriţa Rusu a fost trup şi suflet pentru pacienţi, nu a lipsit o zi de la cabinet”  a spus Viorica Bârsan de 66 de ani din Sâmbăta de Sus. ,,Medicul de familie face naveta de la Sibiu şi de multe ori nu îşi poate respecta  programul. Când medicul lipseşte sau nu ajunge la timp asistenta medicală îi ţine locul şi ne eliberează reţetele medicale sau ne dă biletele de trinitere către medicul specialist. Am vrut să mă  mut la un alt medic de familie, dar am renunţat  pentru că nu avem maşină se ne deplasăm în altă localitate’’  a spus un pacient de 70 de ani.

 Registratorul medical trimis în şomaj

,,Aproape două decenii am ocupat postul de registrator medical la cabinetul medical din sat şi am lucrat alături de medicul Gabriela Rusu.  În  perioada aprilie – iulie  2017  medicii de familie  Aurel Grapă şi de Eugenia Butunoiu , iau ţinut locul doctoriţei Rusu, care a plecat în Franţa.  În luna august 2017, Gabriela  Rusu a scos la vânzare autorizaţia de liberă practică şi portofoliul de pacienţi. La vremea respectivă pe liste erau peste 2.000 de pacienţi. Cabinetul medical a fost cumpărat de  medicul Alexandra Stănescu din Craiova, care la sfârşitul lunii august  2017 a început activitatea în sat.  Nu s-a putut acomoda  şi după câteva săptămâni a angajat un medic de familie din Sibiu.  Este vorba despre Vasilie Simona care a devenit medic de familie în comuna Sâmbăta. După o scurtă perioadă, medicul care a cumpărat cabinetul nu a mai avut nevoie de serviciile mele şi am intrat în şomaj. Pacienţii erau  nemulţumiţi pentru că medicul întârzia sau lipsea de la program  şi mulţi dintre ei s-au transferat la alţi medici din Ţara Făgăraşului’’ a spus Elena Blendea, foatul registrator medical.

,,Este o comunitate dificilă la Sâmbăta de Sus’’

Medicul de familie Vasilie Simona are 61 de ani şi din toamna anului 2017 este medic în localitatea Sâmbăta de Sus, iar pe listă are înregistraţi 1.000 de pacienţi.

 • ,,De 25 de ani profesez ca medic de familie, dar comunitate dificilă  ca la Sâmbăta de Sus nu am întâlnit. Zilnic parcurg 73 de kilometri şi este inevitabil uneori să nu ajung la timp la program. Pe DN 1 mai sunt şi accidente, iar traficul se îngreunează şi eposibil să nu mai ajung la timp.  Am fost medic de familie în judeţul Sibiu şi în Germania, dar nu am întâlnit oameni obraznici ca la Sâmbăta. Am lipsit de la cabinetul medical atunci când am fost în izolare, când am fost bolnavă sau când am avut maşina stricată. În perioada respectivă uşa cabinetului nu a fost închisă,  asistenta a fost prezentă. Pacienţii au dreptul să-şi aleagă medicii de familie, unii dintre ei s-au mutat la alţi medici din Făgăraş şi după câteva luni au revenit din nou la noi la cabinet. Orice medic ar veni în această comună,  oamenii vor fi mereu nemulţumiţi. Dacă au venit la cabinetul medical şi nu m-au găsit o singură dată, aceştia spun că niciodată nu m-au găsit’’ a spus medicul de familie Vasilie Simona.

 

Cabinetul medical este în incinta Centrului Multifuncţional

Cabinetul medical din comuna Sâmbăta funcţionează la parterul Centrului multifuncţional din centrul satului. În anul 2017, Primăria Sâmbăta a încheiat un contract de comodat cu medicul din Craiova şi a cedat cu titlu gratuit dreptul de folosinţă a spaţiului din incinta centrului multifuncţional. Contractul a fost încheiat pe o perioadă de cinci ani, începând cu 25.08. 2017.  După finalizarea contractului bunul va fi predat la UAT Sâmbăta. Cabinetul dispune de următoarele spaţii:

 •  cabinet medical de familie pentru adulţi: 16,32 mp
 • cabinet medical de familie pentru copii: 21,84 mp
 • sală de tratamente: 10,52 mp
 • grup sanitar pacienţi: 5,83 mp
 • grup sanitar şi vestiar pentru persoanl: 11,70 mp
 • cameră deşeuri contaminate: 4,42 mp
 • cameră depozit materiale de curăţenie şi dezinfecţie: 5,5 mp
 • cameră arhivă: 6,72 mp
 •  cameră depozitare medicamente şi materiale sanitare: 5,37 mp
 • cabinet permanenţă cu anexă: 19,74 mpplus 3,20 mp
 • hol şi sală de aşteptare: 4,20 plus 56,56 mp.  (Carla TATU)

 

1 COMENTARIU

 1. Si pacientii din Victoria sunt nemultumiti de serviciile unor medicil de familie. Dr Prica de ex isi „consulta” pacientii la usa holului sau cel mult pe hol, asta…dupa ce pacientul asteapta cateva ore in frig ne fiind primit in holul de așteptare. Despre ce vorbim…bani sa iasa…restul…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here