•   Un singur medic de familie din Victoria intră în campania de vaccinare anti-COVID -19

  •   Medicul din Lisa îşi va vaccina pacienţii

 

Anunţul făcut de Direcţia de Sănătate Publică Braşov prin care trimite procesul de vaccinare şi în cabinetele medicilor de familie, i-a bulversat pe medicii de familie din Ţara Făgăraşului, care nu se prea înghesuie pe listele DSP.  Până în prezent vaccinarea s-a realizat de către Clinica Paltinul din Victoria, care a imunizat 4.238 de persoane din care 2.718   la centrul deschis la clinică, iar alţi 1520 prin echipa mobilă. Din oraşul Victoria, un sngur medic de familie a răspuns afirmativ, ceilalţi au găsit motive pentru a nu se implica în acest proces. Medicul de familie Claudia Ghizdavu  va vaccina în cabinetele sale din Victoria şi Viştea. ,,Sunt de acord să vaccinez pacienţii în cabinetul medical şi cred că este necesară implicarea medicilor de familie în această campanie. Voi proceda cu pacienţii de pe lista mea aşa cum facem la vaccinarea antigripală.  Aştept informaţii de la DSP Braşov pentru a vedea cum ne vom organiza şi care vor fi primii paşi pe care trebuie să îi facem. Activitatea de vaccinare anti-COVID-19 se va face în afara programului de lucru, astfel încât să putem face şi consultaţii.  Până în prezent am reuşit să programez pe platformă peste 70 de pacienţi care s-au vaccinat la centrul de vaccinare de la Clinica Paltinul din Victoria, dar şi la centrele din Făgăraş.

,,Nu avem dotarea necesară”

Medicii de familie Sorin Prică şi Lidia Nălbuş nu s-a înscris în campania de vaccinare.

  •  ,,În  mediul rural campania de vaccinare în cabinetele medicilor de familie este utilă pentru că pacienţii sunt persoane vârstnice şi nu au cu ce se deplasa la centrele de vaccinare din Victoria şi Făgăraş, dar la Victoria există centru de vaccinare bine dotat. Din punctul meu de vedere pacienţii ar trebui să se vaccineze în centrele de vaccinare, unde există dotarea necesară cu aparatură medicală şi trusă de prim ajutor de specialitate.  Personalul medical care se implică în această activitate trebuie să fie la dispoziţia pacienţilor, să-i monitorizeze non-stop, iar dacă apar reacţii adverse să le acorde ajutor. Pentru o astfel de activitate sunt necesare patru persoane: medic, asistent medical, registrator şi statistician medical.   Cabinetul medical unde îmi desfăşor activitatea este mic şi nu am posibilitatea să fac circuitele necesare. Toţi pacienţii care şi-au manifestat dorinţa de imunizare i-am programat pe platformă şi s-au vaccinat. 70 de pacienţi au făcut şi rapelul,  iar pe lista de aşteptare mai sunt 40 de persoane” a spus medicul de familie Sorin Prică.
  •   ,,Nu am cabinet dotat pentru aşa ceva, nu am spatiu să monitorizez pacientul şi nu am circuitele necesare. Cum să vaccinez pacienţii într-un cabinet în care spaţiul nu este pregătit? În centrele de vaccinare s-a investit pentru a fi funcţionale. La Victoria există centru de vaccinare cu sală de aşteptare, sală de vaccinare, monitorizare şi circuite de intrare şi ieşire’’ a spus medicul de familie Lidia Nălbuş.

Medicul de la Lisa va vaccina anti-Covid

Medicul de familie din comuna Lisa s-a înscris şi el în campania de vaccinare anti-Covid-19. Medicul Nicolea Băulescu  are pe listă 1262 de pacienţi dintre care peste 400 sunt copii.

  •   ,,Am decis să mă înscriu în această campanie pentru că pacienţii aşteaptă momentul să încep vaccinarea.  Cabinetul medical nu are spaţiul necesar pentru această campanie de vaccinare, dar dacă este cazul vom amenaja un spaţiu în căminul cultural, unde putem face circuitele necesare şi vom colabora  cu asistentele medicale de la Centrul de permanenţă Lisa. În campania de vaccinare anti-COVID-19 voi vaccina peste 150 de persoane’’ a spus medicul de familie Boulescu Nicolae de la Lisa.

Vaccinarea în cabinetele medicilor de familie se va face cu AstraZeneca şi Johnson&Johnson.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here