Comuna Şercaia renunţă la serviciile de salubritate prestate de operatorii regionali şi îşi înfiinţează un serviciu propriu care să se ocupe de gestionarea deşeurilor colectate de pe raza comunei. Primarul Cristinei Paltin spune că astfel vor fi eliminate o serie de inconveniente pe care le-a avut comuna prin contractul de concesionare încheiat cu un operator regional de salubritate. Un avantaj enumerat de primar se referă la preţul serviciilor. În prezent localnicii plătesc o taxă de 8,47 lei/persoană/lună faţă de 18 şei/persoană/lună cât plăteau când gunoiul era ridicat din satele comunei de o firmă de salubritate.

  • ,,Am pornit de la ideea că la mine în curte eu îmi fac curat. Fiind primarul comunei am spus că şi în comună noi trebuie să facem curat. Dacă am fi concesionat iarăşi serviciile de salubritate trebuia să achităm pe an între 500.000 şi 600.000 de lei, dar curăţenie nu aveam în sate. Cetăţeanul plătea  18 lei/lună, o taxă foarte mare. Am decis să înfiinţăm un serviciu de salubritate prin care să rezolvăm problema gunoiului. Ne ajută şi legislaţia, OG 58/2016, ne dă acest drept. Documentaţia se află deja la ANRSC pentru a obţine licenţa” a declarat primarul Cristinel Paltin.

Se colectează gunoiul selectiv la Şercaia

Comuna Şercaia are deja o bază materială pe care noul serviciu o va folosi. ,,Nu ascund că am încasat şi amenzi de la Mediu din cauza gunoaielor. Dar am reuşit să ne creăm o bază materială pe care să o folosească noul serviciu care va funcţiona în subordinea primăriei. Avem o platformă unde se depozitează temporar deşeurile în vederea selectării. Avem două celule de selectare unde vor fi depozitate deşeurile selectate, hârtie, plastic, până vor fi ridicate de firmele cu care am încheiat contracte. În paralel lucrăm la conştientizarea populaţiei pentru colectarea selectivă a gunoiului. Nu este o muncă uşoară, dar oamenii se vor obişnui. De o jumătate de an colectăm gunoiul selectiv în comună. Deja am ajuns la un procent mai mare decât cel de la nivelul judeţului în privinţa colectării selective, la 23%, şi este în creştere” a explicat primarul de la Şercaia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here