Am intrat în Săptămâna Mare, timp în care, prin post, reculegere şi rugăciune, credincioşii prăznuiesc cele şapte trepte ale ultimelor zile ale lui Hristos-Omul. În biserici au început   Deniile, slujbe în care se pomenesc patimile Mântuitorului, de la sosirea la Ierusalim şi până la moartea sa pe cruce.  De aceea, mai este numită şi Săptămâna Întunecată.

  •    În ziua de luni este pomenit Iosif Patriarhul, sau Iosif cel Preafrumos, cel pe care fraţii lui l-au bătut şi, crezându-l mort, l-au părăsit pe câmp. El a ajuns din sclav prinţ al Egiptului când şi-a iertat fraţii salvându-i de la foamete, iar odată cu ei pe întreg poporul său.  În aceeaşi slujbă este prezentată şi pilda smochinului neroditor pe care Iisus l-a uscat într-o clipă. Smochinul semnifică pomul păcatului şi secătuirea Legii vechi.
  •     Ziua de marţi este dedicată Predicii de pe Muntele Măslinilor, în care Hristos a prevestit distrugerea templului din Ierusalim, evenimentele viitoare şi propria sa Înviere. Se rememorează parabola celor 10 fecioare şi candelele lor,  cinci înţelepte care au intrat la nunta Mirelui, iar cinci nesăbuite care au fost alungate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here