•   Edilul ar vrea un parc  de joacă în extravilanul oraşului, în zona Cânepii, deşi un parc de relaxare amenajat de locatari în Cânepii a fost distrus anul trecut

  •   Ce cumpără şi ce vinde primăria în domeniul imobiliar

De parcă toate problemele Făgăraşului au fost rezolvate, drumuri ca-n palmă, salubritatea de nivel european, taxele  accesibile pentru orice cetăţean, Primăria Făgăraş  continuă să rămână agent iobiliar, precum a fost în mandatul trecut. Prospectează piaţa imobiliară, vinde şi cumpără terenuri şi locuinţe, plăteşte evaluări imobiliare şi, culmea, servicii  de consultanţă în domeniul imobliar. Este o dovadă că, la Făgăraş,  activitatea de administraţie publică şi interesul cetăţeanului au fost trecute pe plan secundar în favoarea activităţilor aducătoare de profit, iar  edilul şef  foloseşte bugetul local ca pe propriul buzunar.  Numai că de data aceasta, o majoritate formată în Legislativ a respins proiectele imobiliare ale edilului şef.

Consilierii locali i-au respins două proiecte

În şedinţa CL Făgăraş de joi, 27 mai 2021, consilierii locali aveau de analizat şi aprobat un proiect de hotărâre iniţiat de primar prin care se cerea acordul pentru  cumpărarea unui teren în extravilanul municipiului în suprafaţă de 1400 mp, strada Cânepii, aflat în proprietatea lui Gheorghe Stiniguţă. Se propunea şi o evaluare a imobilului care să stabilească preţul pe care-l va plăti primăria de la bugetul local pentru acel teren. Drept justificare, primarul a explicat că în acea zonă se va amenaja un parc de joacă pentru copii. Şi terenul aparţinând soţilor Sfecliş Traian şi Vasilica  situat în Făgăraş, strada Tăbăcari nr. 13, lângă unitatea militară,  în suprafaţă de 955 mp se vrea a se cumpăra. Conform raportului de evaluare plătit din banii publici, terenul se va achiziţiona cu 111.400 lei (23.300 euro), nu mai puţin de 24 euro/mp. Asupra acestui teren a fost realizată déjà evaluarea, consilierii având rolul de a-şi însuşi raportul  documentaţiei.  Numai că în Legislativ s-a format o majoritate care s-a opus demersurilor primarului şi care a considerat că aceste achiziţii de terenuri şi scopul prezentat de edil nu se justifcă. Prin urmare, cele două terenuri nu vor mai fi cumpărate cu banii făgărăşenilor. Deocamdată.

Parcul din Cânepii a fost distrus

Cânepii  este strada  care mărgineşte municipiul în partea nordică şi  care dă spre Olt.   Strada a apărut prin anii 70 când Primăria Făgăraş a dat în zonă  unor persoane câte 200 mp de teren pentru a-şi construi case. S-au edificat atunci vreo 50 de imobile.  Numai că în faţa acestor case rămăsese o mlaştină cu păpuriş şi trestie.  Gospodari cum erau şi buni vecini, oamenii au transformat locul într-un parc pentru relaxare.  Acel parc a fost lăsat însă în  paragină după ce apăruse un proprietar de niciunde care le-a spus locatarilor că 650 mp din parc sunt ai lui. Omul hotărât şi-a marcat terenul şi a desfiinţat tot ce era amenajat acolo, foişor, băncuţe, sălcii.   Cum a ajuns bucata din parc în proprietatea acestei persoane a rămas o  emigmă, iar Primăria Făgăraş, cea care  a încurcat iţele din Cânepii, n-a venit cu nicio explicaţie. În spatele tăcerii era Primăria Făgăraş, singura care a putut parafa transformarea zonei verzi din Cânepii într-una imobiliară.  În parcul din Strada Cânepii erau un teren de fotbal, leagăne,  o masă la care se relaxau locatarii, multă verdeaţă, pomi şi sălcii pletoase.   Prin 2009, oamenii  au montat şi o troiţă pe care a sfinţit-o un sobor de preoţi, la ceremonie asistând şi primarul Sorin Mânduc.  Noul proprietar  şi-a ridicat acolo o construcţie. În aceeaşi zonă intenţionează Primăria să cumpere 1400 mp de teren, culmea, pentru a amenaja un parc cu un loc de joacă pentru copii.

 Servicii de consultanţă imobiliară de 21.697 euro

La finele mandatului trecut, fără să existe aprobarea Consiliului Local Făgăraş pentru preluarea terenurilor fostului combinat chimic, aşa cum susţineau  consilierii locali, mai précis ale SC Nitramonia SA şi UPS SA, societăţi  aflate în faliment, Primăria Făgăraş a cumpărat  servicii de consultanţă imobiliară pe care a plătit din banii făgărăşenilor suma de 105.000 lei fără TVA, respectiv 21.697,35 euro, fără TVA. Achiziţia a fost făcută în data de 2 septembrie 2020, aşa cum arată platforma e-licitatie.ro. ,,Obiectul principal al contractului de consultanţă în domeniul imobiliar îl constituie derularea procesului de preluare a terenurilor în suprafață totală de aprox 150 ha, aflate în proprietatea UPS Fagaras SA şi Nitromania SA în compensarea debitelor restante pe care aceste societati mentionate le au fata de Municipiul Fagaraş”. Contractul a fost încredinţat  firmei  OPM NEW EXCLUSIVE GROUP S.R.L.    din Târgovişte, judeţul Dâmboviţa.  Trebuie spus că decontaminarea  terenurilor face obiectul multor finanţări europene cu sume foarte mari.

Ba vinde, ba cumpără

În luna februarie 2020, Primăria Făgăraş a plătit pe o locuinţă  de pe strada Podului, nr. 1, suma de 182.000 lei, respectiv  38.199 euro.  Consilierii locali au aprobat fără comentarii propunerea primarului, iar locuinţa de aproape 40.000 de euro a primit ca destinaţie ,,locuinţă socială”, adică destinată  săracilor urbei, cei cu venituri modeste sau fără venituri.  Imobilul cumpărat de primărie a aparţinut lui Claudia Trif şi  are 4 camere. Pe dealtă parte,  Primăria  Făgăraş a vândut  un  teren aflat în proprietatea sa, pe  strada Aleea Livezii, nr. 10 A,  în suprafaţă de 306 mp. Terenul a fost scos la licitaţie, preţul acestuia fiind stabilit la 127,13 lei/mp, ceea ce înseamnă 38.900 lei, respectiv 8.140 euro. Dar Primăria Făgăraş  a propus   CL Făgăraş, în februarie 2020, să cumpere două terenuri,  unul  în suprafaţă de  1600 mp aflat la intersecţia străzilor D-na Stanca şi Ghioceilor, iar altul în suprafaţă de 955 mp pe strada Tăbăcari, cel pentru care a fost comandată evaluarea. Pentru terenul de pe strada Ghioceilor, lângă spital, ce aparţine lui Golaşiu Corneliu şi Ileana,  Primăria Făgăraş  a oferit 15,12 euro/mp, valoarea totală pentru cei 1600 mp fiind de 115.316 lei, respectiv 24.192 euro, iar pentru terenul de  955 mp   s-a oferit 24,4 euro/mp, în total 110.400 lei, respectiv 23.300 euro. S-au opus atunci consilierii locali Mazilu Alexandru şi Cosmin Poparad.    ,,Mi s-a părut dubios faptul că un teren în  Tudor Vladimirescu  se cumpără cu  24,4 euro/mp, iar un teren lângă spital 15  euro/mp. Toată lumesa ştie că în cartierul Tudor Vladimirescu tarifele la imobiliare nu sunt la acea valoare. Acest proiect de hotărâre a fost amânat” a explicat Alexandru Mazilu.

Exproprieri de peste o jumătate de million de euro

Folosind  sintagma ,,proiect”, primarul a cheltuit de la bugetul local peste o jumătate de milion de euro (2.601.798,476 lei)  pentru a plăti nişte proprietăţi ale unor făgărăşeni pe care i-a expropriat. Deşi banii au golit bugetul local, proprietăţile stau nefolosite de 3 ani.   Operaţiunile s-au derulat în mai 2018, în baza unor dispoziţii (nr. 670 şi 671 din 8 şi 9 mai 2018) emise de primarul Făgăraşului.  Suma aferentă despăgubirilor a fost consemnată pe numele persoanelor expropriate în conturi deschise de Primăria Municipiului Făgăraş, la CEC Bank, sucursala Braşov, iar transferul dreptului de proprietate asupra imobilelor expropriate, în proprietatea publică a municipiului Făgăraş.   Pe lista expropriaţilor sunt: Lucian Opriş şi Nicoleta Opriş cu 198 mp; Ovidiu Popa Nicolae cu 914 mp; Constantin Suciu cu 281 mp: Sanda Mărioara Mihali cu 280 mp; Ioan Bujor cu 6 imobile cu suprafaţa totală de 406 mp; Sorin Florin Gonţea cu 68 mp, Cornel Marius Delcea şi Daniela Delcea cu 235 mp şi de asemenea SC Romanian Pigs SRL cu 9.550 mp. (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here