• Făgărăşenii critică decizia Primăriei Făgăraş şi îi alungă pe iniţiatori din cartier

 

Proiectul Primăriei Făgăraş, aşa zis pilot, experimentat în zona Câmpului din municipiu, este aspru criticat de locatari. Majoritatea îl consideră ,,o prostie”, care nu-şi are rostul şi care poate să aibă repercursiuni faţă de liniştea, ordinea şi siguranţa locatarilor. Este un proiect năstruşnic, care nu putea fi născocit decât de o ,,minte creaţă” mai spun locatarii. Prezentarea lui la blocurile din cartier s-a lăsat cu ameninţări şi scandal între locatari şi reprezentanţii UAT, primar şi unii consilieri locali susţinători ai edilului. Locatarii sunt obligaţi, în virtutea selectării deşeurilor, să-şi atârne sacii cu deşeuri selectate şi găletuşele cu resturi menajere pe un rastel montat în faţa scării de bloc. Precum îşi atârnau în trecut hainele la uscat pe balcoane, doar că acest obicei a fost interzis prin legislaţie. Mai mult pentru acest proiect se cheltuiesc sume importante de la bugetul local. ,,Gardienii”  proiectului au fost desemnaţi poliţiştii locali, care au obligaţia să controleze activitatea fiecărui locatar, iar cei care nu se conformează vor fi sancţionaţi. Monitorul de Făgăraş a stat de vorbă cu locatarii, iar opiniile lor sunt redate în materialul de mai jos.

Locatarii de la Bl. 17, Câmpului: ,,Am crezut că sunt piloni pentru flori, dar este o ţigănie să ne expunem gunoiul în faţa scării”

,,Reprezentanţi de la Primăria Făgăraş au venit în  cartier şi ne-au povestit despre acest proiect, dar majoritatea nu am fost de acord. Este o mare prostie, nu ştiu cine a gândit acest proiect să ne expunem gunoiul în faţa scării de bloc, lângă geamurile de la locuinţe. La noi în cartier populaţia selectează gunoiul şi nu înţeleg rostul acestui proiect. În urmă cu câteva zile, unii locatari am semnat un proces verbal şi am primit o găletuşă, dar ne pare rău că am luat-o.  Acest  proiect nu este pentru oameni civilizaţi. Nu vă daţi seama ce urât va arăta cartierul plin cu pungi de gunoi atârnate pe suporţi din metal. Pisiciile, câinii şi ciorile vor rupe pungile şi în jurul acestor suporţi va fi doar mizerie. O să fim un cartier plin de gunoi. În perioada următoare vom primi şi pungi colorate pentru hârtie-cartoane, plastic-metal, sticlă şi pentru gunoiul biodegradabil, iar  găletuşa o folosim să punem rezidurile de la mâncare. Au făcut şi un program pentru ridicarea pungilor de gunoi. Pentru fiecare categorie există un program, într-o zi scoatem punga cu carton, în altă zi  plastice, de trei ori pe săptămână se va ridica gunoiul biodegradabil şi rezidual. La blocul de vis-a-vis de al nostru vecinii s-au certat cu reprezentanţii primăriei şi au spus că nu vor aşa ceva. Nu este o soluţie corectă, să lase containerele existente de lângă blocuri, iar poliţia locală prin sondaj să urmărească dacă se face selectarea gunoiului. Ceea ce vor să facă este o ţigănie să ne expunem gunoiul în faţa scării. Când au montat suporţii  am crezut că sunt pentru flori şi ne gândeam că pe umeraşele respective vor agăţa ghivece de  flori curgătoare şi o să arate frumos, dar am fost şocaţi când am auzit  că în locul florilor vom agăţa saci cu gunoi. La noi la bloc au fost montaţi doi piloni, chiar la intrare în scară. Este o nebunie ceea ce vor să facă. De unde avem certitudinea că în plasele noastre  de gunoi atârnate  pe piloni nu mai bagă şi alţii gunoi. Nu stăm să păzim pungile până vin cei de la Salco să le ridice. Mai mult, gunoiul trebuie să-l scoatem dimineţa între 6.00 şi 8.00.  O viaţă întregă ne-am terzit la ora  6.00 şi acum se vrea să fim din nou la program. Suntem  pensionari  şi nu ne mai trezim dimineaţa la prima oră, nu vrem să ne  trezim dimineaţa pentru a duce gunoiul.  Trebuie să avem grijă şi de găleată, dacă o ia cineva, ce facem? În niciun stat european nu se expune gunoiul în faţa blocului’’ au spus locatarii din blocuri 17 de pe strada Câmpului Nou.

Locatariide la bl. 7, Câmpului Nou: ,,Ne-au făcut brad de Crăciun care urmează să fie ornat cu pungi de gunoi”

,,Majoritatea locatarilor sunt împotriva acestui proiect. Cum să expunem pungile de gunoi pe pilonii respectivi? Este o ţigănie! Păsările şi animalele vor rupe pungile şi angajaţii de la Salco nu o să vină să facă curat.  Noi tundem iarba şi  facem curat în jurul blocului.  Containerele de carton şi peturi  din faţa blocului sunt pline de două săptămâni. Iarba depozitată lângă tomberoane a fost pusă de locatarii de la case şi nu au ridicat-o de câteva zile. Pentru acest proiect s-au cheltuit bani, suporţii  au fost nichelaţi la UPRUC. Ne-au făcut brad de Crăciun care urmează să fie ornat cu pungi de gunoi.  Au ales strada Câmpului pentru că noi sortăm gunoiul. De ce nu au ales alt cartier?  Ei nu vin să ridice containerele pline cu carton şi peturi, motivând că au maşinile stricate. Ce  se va întâmpla cu gunoiul dacă maşinile sunt stricate?  Vom sta cu el  în casă să se împută?  Suntem un cartier de oameni civilizaţi şi vor să ne impună un astfel de proiect. Când primim pungile toate containerele din cartier vor fi ridicate şi vom fi obligaţi să scoatem  gunoiul conform  programului, iar Salco vine şi îl ridică între  8.00 şi 10.00’’ au spus locatarii din blocul 7 de pe strada Câmpului Nou.

,,Nu suntem de acord cu acest proiect”

,,Localnicii de la noi din bloc au refuzat să primească găletuşe pentru că nu suntem de acord cu acest proiect. Este o nebunie, o prostie,  cine o fi gândit aşa ceva? În perioada următoare fiecare familie va primi pungi cu un cod şi în funcţie de cât gunoi  aruncăm, atât se va plăti, spun ei. Nu înţeleg rostul proiectului’’ au spus locatarii din blocul E de la ANL.

Locatarii de la bl. 16, Câmpului: ,,Pungile de gunoi vor fi momeală pentru urşi”

,,Pungile de gunoi vor fi momeală pentru urşi. La noi în cartier au mai fost urşi să vedeţi câţi vor mai veni. Nu suntem de acord cu acest proiect, vor să ne oblige să scoatem gunoiul de la 6.00 la 8.00. Cu ce am greşit să avem astfel de pomi de crăciun ornaţi cu pungi de gunoi sub geamurile locuinţelor. Genială idee, ne bagă pe gât un proiect cu care nu suntem de acord. Aşa ceva nu este posibil’’ au spus locatarii din blocul nr. 16, Câmpului Nou.

Lucian Petri: ,,Poliţia locală verifică locatarii”

,,Rolul nostru în acest proiect este de control şi de  verificare. Ne asigurăm că se face selecţia în conformitate cu legea mediului. Acest proiect pilot se face pe două străzi din Municipiul Făgăraş, Câmpului Nou şi Câmpului Vechi,  în zonele de apartamente şi de case. La blocuri s-au pus acele stative şi fiecare cuier este echivalentul unui apartament. Noi o să ştim al cui este sacul cu deşeuri şi ne asigurăm că se face selecţia corectă. Se doreşte să se reducă cantitatea de gunoi care se transportă la Braşov.  Dacă se face selectarea, se va reduce cantitatea de gunoi care se duce la groapă.  Toată lumea trebuie să respecte aceste reguli. Dacă nu, ţara noastră la sfârşitul anului va fi sancţionată cu sume imense. Interesul nostru al tuturor este că colectăm selectiv, să se reducă costurile activităţii de strângere a gunoiului. Activitatea de control şi verificare o vom începe din data de 12 iunie 2021. Momentan se face achiziţia cititoarelor’’ a spus directorul Poliţiei Locale, Lucian Petri.  Va urma.   (Carla TATU)

1 COMENTARIU

  1. Ce idee ! Ar trebui generalizată ( glumesc amar !). In decursul vieții, am călătorit din Hong Kong in Paraguai, din Colorado in nordul Africii și prin Europa….dar așa ceva nu am văzut ! Oare de ce nu-și storc capul pentru idei msi utile ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here