Patru minori din oraşul Victoria  au ajuns în grija statului în cursul lunii iunie 2021. Părinţii copiilor sunt Kozac Monica şi Iancu Ionel care trăiesc în concubinaj de 10 ani într-o baracă de pe  strada Muncii. Deşi îi avea în grijă pe cei patru copii pe care i-a adus pe lume, mama lor i-a părăsit perioade  lungi de timp fără să se gândească la soarta micuţilor. Pe de altă parte, tatăl minorilor  nu  şi-a pierdut prea mult timp în preajma lor, preferând  să stea ore în şir prin birturi, cunoscut fiind ca un consumator de băuturi alcoolice. Părinţii  nu au locuri de muncă şi se bazau doar pe  alocaţiile de stat ale copiilor. În ultimii ani, bunica paternă, Cimpoeru Lucia, de 67 de ani, i-a luat pe micuţi sub protecţia ei, asigurându-le  zilnic hrana şi cele necesare. După o ecapadă de câteva luni, mama micuţilor a sunat la DGASPC Braşov spunând sec că vrea să-şi predea pruncii la stat. În regim de urgenţă au fost preluaţi din casa bunicii. Alexandra de 8 ani este internată în centrul de la Rodbav, Carlos de 6 ani, Emanuel de 4 ani şi  Andreea de 2 ani sunt în grija asistenţilor maternali.

O mamă şi-a predat de bună voie copiii

În cursul lunii iunie a.c.,  reprezentanţii de la DGASPC  Braşov au ajuns la Victoria, pe strada Muncii, la baraca nr. 11, unde locuieşte bunica minorilor. Mama  copiilor a fost cea care le-a cerut telefonic preluarea princilor ei la stat. Femeia a spus  sec la telefon că s-a săturat de copii şi de tatăl acestora.  Totul s-a întâmplat după ce Monica Kozac a revenit acasă după luni bune în care nu şi-a văzut copiii.  În tot acest timp, micuţii au fost în grija tatălui,  Ionel Iancu,  şi a bunicii paterne. ,,Mama copiilor a plecat de acasă luni de zile sub pretextul că tatăl ei este bolnav, timp în care  nu s-a interesat de soarta copiilor. Părinţii minorilor  se certau pentru  alocaţia de stat a copiilor, iar copii erau neglijaţi. Această familie era monitorizată de angajaţii Biroului de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Victoria şi la anchetele sociale micuţii au fost găsiţi nesupravegheaţi, murdari şi nemâncaţi. Minorii au fost instituţionalizaţi la cererea mamei. Părinţii nu s-au dus să viziteze copiii, să le ducă vreun pacheţel. Cea mai mică fetiţă suferă de o boală gravă şi are nevoie de tratamet zilnic, însă de câteva luni, din lipsa banilor, fetiţa nu şi-a luat medicamentele. Bunica paternă a vrut să ia copii în plasament, dar la persoane de peste  65 de ani nu se mai poate face  acest lucru” a spus Camelia Bertea, primarul oraşului Victoria. Dintr-o altă relaţie, Kozac Monica mai are 5 copii. În total femeia are 9 copii dintre care 7  sunt în grija statului, un copil a rămas la fostul soţ, iar  altul  este internat  la centrul ,,Micul Prinţ”, fiind bolnav.

,,Am vrut să-i iau în plasament, dar nu pot  pentru că sunt bătrână’’

,,În urmă cu două săptămâni eram acasă cu nepoţeii: Alexandra de 8 ani, Carlos de 6 ani, Emanuel de 4 ani şi cu Andreea de 2 ani. La poartă ne-am trezit cu reprezentanţi de la poliţie şi de la Braşov şi au luat copiii. Iniţial am crezut că au venit să facă anchetă socială, dar m-am înşelat. Nepoţii mei au ajuns în grija statului din cauza părinţilor. Monica a plecat de  acasă luni de zile, iar Ionel şi-a înecat amarul în alcool. În ultima perioadă copiii erau în grija mea, iar reprezentanţii de la Biroul de Asistenţă Socială din cadrul  Primăriei Victoria cunosc situaţia. Am semnat o declaraţie pe propria răspundere că am grijă de copii şi totuşi au ajuns în grija statului. Alexandra mergea la şcoală, Carlos şi Emanuel frecventau  grădiniţa, iar Andreea rămânea acasă. Copiii  locuiau la mine, dar mergeau şi la părărinţii lor care locuiesc tot pe strada Muncii, la distanţă mică de noi. Copiii erau fericiţi alături de mine şi de concubinul meu şi ne descurcam  din salariul concubinului. Nu mi-am imaginat niciodată că nepoţii mei vor ajunge la casa de copii şi  la asistenţi maternali. Pe Alexandra am crescut-o de la vârsta de 3 luni.  Fetiţa  a realizat ce se întâmplă şi a început să plângă. Tremura şi îmi spunea  ,,mama nu mă lăsa’’. Am plâns şi eu, au plâns şi copiii şi aşa  ne-am despărţit. Nu trebuia să cedez, trebuia să lupt să-i ţin lângă mine. Sunt foarte supărată pe nora şi pe fiul meu pentru că din cauza lor copiii au ajuns la stat.  Şi eu sunt mamă şi am cinci copii, dar  nu i-am părăsit nicio zi. Am sunat la Braşov să mă interesez de soarta copiilor şi  mi-au spus că Alexandra se află internată într-un centru de la Rodbav, iar Carlos,  Emanuel şi Andreea  sunt în grija asistenţilor maternali’’ a spus bunica paternă, Cimpoeru Lucia.

,,Dacă aveau condiţii decente, copiii nu erau luaţi din familie’’

,,Niciun copil nu este luat din familie dacă există variante de  plasament familial. Trei dintre copii au fost daţi spre îngrijire unor asistenţi maternali, iar unul dintre fraţi, care are peste 7 ani, a fost integrat în sistem rezidenţial. Bunica copiilor nu-i poate lua în plasament familial pentru că are peste 65 de ani. Copiii au fost luaţi din familie pentru că  rudele nu îndeplinesc condiţiile pentru varianta de plasament familial, nu au venituri sau spaţiu necesar pentru creşterea copiilor. De aceea au  fost luaţi din familie, dar acum sunt bine. În acest caz s-a intervenit în regim de urgenţă întrucât copiii erau în situaţi de risc’’ a spus şefa serviciului de  plasament, Alina Tudorică din cadrul DGASPC Braşov. (Carla TATU)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here