•  Copila din Făgăraş, atacată de urs în faţa blocului,  traumatizată şi după 3,5 ani

  •    Procesul deschis de familia fetiţei a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

  •   Primăria Făgăraş vrea să scape de responsabilitate

Surorile Denisa şi Ioana Lazăr, victime ale unui urs care le-a atacat chiar lângă scara blocului lor din Făgăraş, au dat în judecată autorităţile responsabile, procesul ajungând acum la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Dosarul nr. 205/62 a fost înregistrat iniţial la Tribunalul Braşov,  în data de 18 ianuarie 2018, plângerea fiind îndreptată spre Ministerul Mediului, AJVPS Braşov, Ocolul Silvic Făgăraş şi Primăria Făgăraş. După un an, instanţa a respins acţiunea formulată de cele două minore prin reprezentanţii lor legali, părinţii Ioan şi Maria Lazăr,  prin Hotărârea 286/28.12.2018 şi a impus familiei Lazăr să plătească Municipiului suma de 17.850 lei.  A fost şocantă pentru familia Lazăr decizia instanţei, aşa cum spun copilele, dar ,,avocatul nostru a continuat procesul”. ,,Într-o noapte, pe la 2.00, a sunat telefonul pe RO-Alert şi ne avertiza că un urs era în zonă. Am sărit din pat şi tremuram toată. Am revăzut şi retrăit atacul ursului, din octombrie 2017, asupra mea” a declarat Denisa Lazăr în urmă cu 3 săptămâni.

Procesul s-a continuat la Curtea de Apel

Victimele au depus apel la Curtea de Apel Braşov la data de 15 februarie 2019, decizia instanţei fiind emisă prin Hotărârea 617/13 mai 2019. ,,Admite în parte apelul declarat de reclamantele Lazăr Diana Ioana  şi  Lazăr Denisa Maria prin Lazăr Maria şi Lazăr Ioan Ciprian împotriva sentinţei civile nr.286/S/28.12.2018 pronunţate de Tribunalul Braşov –secţia I civilă, pe care o schimbă în parte în sensul că: Admite în parte acţiunea formulată de reclamantele Lazăr Diana Ioana prin Lazăr Maria şi Lazăr Ioan Ciprian, Lazăr Denisa Maria prin Lazăr Maria şi Lazăr Ioan Ciprian în contradictoriu cu pârâţii Ministerul Mediului şi Municipiul Făgăraş prin primar şi în consecinţă: Obligă pârâţii să plătească în solidar reclamantei Lazăr Diana Ioana suma de 75.000 lei daune morale şi reclamantei Lazăr Denisa Maria suma de 20.000 lei daune morale. Obligă pârâţii să plătească reclamantelor suma de 7.100 lei cheltuieli de judecată la fond şi în apel şi să plătească către stat suma de 4.502,5 lei taxa de timbru, celelalte cheltuieli privind taxa de timbru rămân în sarcina statului. Respinge restul pretenţiilor şi menţine celelalte dispoziţii. Cu recurs în 30 de zile de la comunicare, recursul se depune la Curtea de Apel Braşov. Pronunţată în condiţiile art. 396 alin.2 C.pr.civ. azi 13.05.2019”. Prin  Hotărârea 322/23.03.2021, instanţa reduce la 7000 lei plata cheltuielilor de judecată ale familiei Lazăe pentru Municipiul Făgăraş.

Autorităţile nu se lasă  

Dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie  la data de 10 mai 2021, având ca obiect ,,acţiune în răspundere delictuală”, pârâţi fiind Ministerul Mediului prin reprezentant legal, ministrul Barna Tanczos, AJVPS Braşov, Regia Naţională a Pădurilor prin Ocolul Silvic Făgăraş şi Primăria Făgăraş prin primar.  Primăria Făgăraş a angajat un avocat care să reprezinte interesele Municipiului în procesul care va elucida cazul fetiţelor atacate de urs în cartierul Câmpului, în octombrie 2017.   În şedinţa de îndată a CL Făgăraş desfăşurată săptămâna trecută, Legislativul a aprobat angajarea avocatului Gheorghe Cristina pentru un onorariu de 7500 lei plus TVA.

  Ministrul Mediului aduce acuzaţii primarului din Făgăraş şi AJVPS Braşov

,,Atacul animalului sălbatic nu s-a realizat pe un fond cinegetic, ci în Municipiul Făgăraş în timp ce Lazăr Diana Ioana şi Lazăr Denisa Maria se deplasau de la domiciliul lor spre şcoala unde învăţau, în jurul orelor 7.30 dimineaţa. Atâta timp cât atacul nu a avut loc într-un areal pe care ministerul să-l gestioneze, să-l controleze şi să-l administreze nu i se poate impune achitarea prejudiciului suferit în urma atacului” explică ministrul în apărarea sa. Totuşi Ministerul a achitat surorilor, victime ale ursului, suma de 51.050 lei reprezentând jumătate din debitul stabilit prin Decizia civilă nr. 617/Ap/13 mai 2019 pronunţată de Curtea de Apel Braşov. Ministrul explică, de asemenea, că gestionarul fondului de vânătoare este AVPS Braşov care  este paznicul juridic al animalelor. Ministrul susţine în apărarea sa că AJVPS Braşov trebuie să asigure paza animalelor sălbatice din fondul de vânătore şi să  reloce urşii, iar în cazul recoltării, aceasta se face în baza solicitării autorităţilor locale. Oficialul expică, de asemenea, că Municipiul Făgăraş avea obligaţia să impiedice accesul animalelor pe raza localităţii.   ,,Prin HG 1679/2008, acordarea despăgubirilor se face doar în cazul pagubelor produse asupra culturilor şi a animalelor domestice, în alte cazuri aplicându-se dreptul comun”. În cazul Municipiului Făgăraş ,,apariţia uni animal sălbatic în localitate, care ulterior atacă persoane este calificată drept situaţie de urgenţă, administraţia publică şi reprezentantul acesteia având obligaţia legală de a acţiona ferm pentru prevenirea posibilelor incidente nefaste. Primarul, prin aparatul administrativ pe care-l conduce, are obligaţia de a lua toate măsurile necesare pentru a asigura, pe raza unităţii administrative teritoriale, siguranţa cetăţenilor şi a gestiona situaţiile de urgenţă. Văzută din ansamblu, AVJPS Braşov nu-şi îndeplineşte obligaţiile legale şi contractuale (pază, hrană, protecţei, etc). Iar un urs se plimbă nestinghrit prin oraşul Făgăraş, în căutare de hrană, administraţia locală nefăcând nimic pentru a îndepărta pericolul, animalul, şi atacă doi locuitori. UAT Făgăraş nu dispune nicio măsură pentru alungarea ursului de pe raza comunităţii” se arată în apărarea făcută de ministrul Mediulu, care mai arată că o altfel de decizie va încuraja  AJVPS-urile şi UAT-urile să nu ia niciun fel de măsuri întrucât în cazul unui astfel de atac va răspunde ,,obiectiv” ministerul”.

 Filmul tragediei din Câmpului
 Atacul ursului din dimneaţa de 23 octombrie 2017, ora 7.30,  a creat panică în Făgăraş. Se considera atunci că ursul ar fi dormit lângă bloc, iar când a simţit mişcare a atacat. Două persoane au ajuns în spital, copila de 14 ani şi un bărbat de 39 de ani, tată a două fetiţe.  ,,Am simţit că mor de durere când m-a muşcat de picior. Am avut noroc cu ghiozdanul că altfel cred că era mult mai rău. De frică am închis ochii, nu ştiam ce să fac. Nu mai văzusem urs decât la grădina zoologică. Când am scăpat din ghiarele ursului am fugit în scara de bloc.  Sângele îmi şiroia pe picior” declara atunci  Denisa Lazăr. Fetiţa a fost dusă la Urgenţe unde a fost cusută, după care au urmat luni de tratamente şi şedinţe la psihiatru. Şi sora ei a fost afectată atunci, dar nu aşa de grav. ,,A suferit mult pentru că autorităţile nu au luat măsuri imediat după ce au auzit că ursul se plimbă prin Combinat” spunea mama copilelor.   Ciprian Mesaroş de 39 de ani a ajuns la spital după ce a intervenit pentru a salva  o fetiţă de 5 ani şi pe mama ei. ,,Eram la bloc şi am văzut cum ursul o ataca pe femeia cu fetiţa.  M-am dus spre urs, care s-a  întors spre mine şi m-a tăvălit.  M-a rupt la cap şi la picior, iar la piept am avut o rană mai mică. Apoi ursul a fugit. ram plin de sânge” a povestit bărbatul.  O locatară de la etajul I al blocului unde fetiţa a fost atacată a văzut toată tragedia şi a sunat la 112 cerând ajutor. ,,Ursul era călare pe fetiţă, aşa cum stă pe oaie. A trântit-o” spunea femeia.  Marcela Debu de 44 de ani îşi ducea fetiţa, Denisa, de 5 ani, la grădiniţă. După ce a ocolit blocul a dat față în față cu ursul. ,,Am înlemnit când am văzut ursul în faţa mea. Nu ştiam ce să fac, am văzut moartea cu ochii. Am apucat să feresc fetiţa pentru a o salva pe ea.  Am ţipat cumplit. Un bărbat a venit spre urs pentru a ne apăra. Atunci am reuşit să intru în scară. Bărbatul acela s-a luptat cu ursul” a spus Marcela Debu după incident. ,,Am trecut prin cea mai grea perioadă din viaţa noastră şi nimeni nu s-a interesat de soarta Dianei, s-a dat uitării totul, fiecare şi-a văzut de treabă. Cineva trebuie să plătească pentru daune morale şi psihice de aceea am dat în jdecată Ministerul Mediului, Primăria Făgăraş şi AJVPS.  Nu voi ceda, vinovaţii să răspundă” a mai spus mama fetelor.

Clipe de groază în faţa urşilor

  •   Un urs a atacat, în 3 noiembrie 2017, un bărbat, la Hârseni. Bărbatul de 29 de ani, care se afla cu oile la marginea satului, a fost muşcat de o ursoaică însoţită de doi pui şi a ajuns în spital. Laurenţiu Rânea s-a ales cu multiple plăgi pe mîini şi picioare. Tatăl victimei a fost cel care l-a auzit pe tânăr ţipând şi atunci a sunat la 112. Bărbatul a fost internat la secţia Chirurgie de la spital, dar din cauza rănilor grave, victima a fost transferată la Spitalul Judeţean Braşov în dimineaţa de sâmbătă, 4 noiembrie a.c.
    u  În aceeaşi perioadă, un urs se plimba nestingherit pe strada Negoiu din Făgăraş. Era ora 2.00 din noapte când ursul a fost filmat de un taximetrist. ,,Este foarte periculos. Dacă ursul întâlnea un om sau un copil cu siguranţă erau atacaţi. Autorităţile trebuie să ia măsuri pentru a proteja oamenii” a spus taximetristul.
  •     Ovidiu Moga, de 53 de ani, se afla la ferma lui de oi din Bărcut, sâmbătă, 17 noiembrie 2018, în jurul orei 14.00,  când ursul l-a atacat. A fost internat cu răni grave timp de 10 zile la spitalul din Făgăraş.
  •     O ursoaică cu doi pui a atacat, în 4 octombrie 2018, în jurul orei 9.00,  un localnic din Şona care a fost adus la Spitalul Municipal Făgăraş pentru îngrijiri medicale.  Constantin Brăgău de 35 de ani se afla împreună cu tatăl său, Gheorghe Brăgău, cu vacile  la ieşirea din sat, moment în care ursoaica cu pui i-a atacat. I-a sfârtecat coapsa şi i-a cauzat mai multe răni.
  •   Un turist străin a fost atacat de urs în Munţii Făgăraşului, în zona Lacului Urlea, în 29 mai 2019.  Bărbatul  era însoţit de prietena lui, care a reuşit să sune la 112 pentru a cere ajutor, iat un  elicoper SMURD de la Tg. Mureş l-a transportat la spital.
  •   Şi Gheorghe Banu,  poreclit în sat Michi, cioban de peste 20 de ani la  Comăna de Jos,  a fost atacat de urs.
  •   Un urs s-a plimbat nestingherit  duminică, 20 octombrie 2019, în jurul orei 14.30, pe străzile din   Victoria, Slacâmului,  Policlinicii, străzile din zona Pieţei, apoi  Tineretului şi Muncii.  Pe strada Policlinicii a dat nas în nas cu fraţii Moisin care erau cu mama lor, iar pe Muncii a sărit direct la un locatar.   ,,Ursul a sărit direct pe mine. N-am avut timp nici să fug, nici să reacţionez cumva.   M-a trântit la pământ şi m-a rănit la mână, în zona cotului. Hainele mi-au fost sfâşiate. Norocul meu a fost că ursul era urmărit de un microbuz  care l-a rănit” a spus    Lucian Berbecel, 66 ani.
  •  Şi în 2021, urşii au atacat localnici care au ajuns la spital cu răni grave. Un tânăr de 19 ani din Iaşi, cioban la o stână, a fost atacat de o ursoaică dimineaţă,  în jurul orelor 10.00, la 1 iunie 2021.  Animalul l-a trântit la pământ şi cu ghearele l-a lovit în zona gâtului, la ochi, pe piept şi la cap. Tânărul a fost transportat la spitalul din Făgăraş de fiul proprietarului acelei stâni.(Lucia BAKI)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here