După ce a trecut prin toate etapele de dezbatere şi a fost avizat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Braşov, Planul Judeţean de Gestionare a Deşeurilor (PJGD) în judeţul Braşov a fost aprobat în plenul Consiliului Județean desfăşurat joi, 26 august a.c. Documentul stipulează că până în 31 decembrie, trebuie implementat sistemul de colectare separată a biodeşeurilor, iar  de la începutul anului 2025 trebuie introdusă colectarea separată a deşeurilor textile.  În PJGD se menţionează că în fiecare unitate administrativ-teritorială trebuie să existe cel puţin un centru de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice. Autorităţile publice locale, dar şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ISO Mediu (structură asociativă din care fac parte primăriile din judeţul Braşov şi Consiliul Judeţean Braşov) sunt responsabile de conectarea 100% a populaţiei la serviciul de salubrizare. Aceleaşi instituţii trebuie să facă toate demersurile pentru implementarea principiului „plăteşte pentru cât arunci”, pentru colectarea separată a deşeurilor, dar şi pentru extinderea la nivel judeţean a sistemului de colectare pe fracţii a deşeurilor din poartă în poartă sau a sistemului de colectare separată a deşeurilor textile. În ceea ce priveşte investiţiile, principalii responsabili pentru realizarea lor sunt Consiliul Judeţean Braşov, primăriile, ADI ISO Mediu şi, unde este cazul, unii prestatori de servicii sau operatori economici.

Investiţii cuprinse în PJGD

Principalele proiecte de investiţii menţionate în PJGD sunt cele două centre de management integrat al deşeurilor, unul în zona municipiului Braşov, iar altul în zona Făgăraş, o staţie de transfer la Rupea, dar şi centre de aport voluntar în Braşov, Făgăraş, Rupea, Săcele, Codlea, Râşnov, Zărneşti, Predeal şi Victoria.
În ceea ce priveşte centrele de management integrat al deșeurilor (CMID), sunt amintite cele de pe teritoriile administrative ale comunelor Beclean şi Prejmer, însă, conform ultimelor informaţii ale vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, Szenner Zoltan, acestea nu mai sunt de actualitate, în prezent fiind în derulare demersurile pentru identificarea de noi amplasamente. Totuşi, reprezentantul administraţiei judeţene a menţionat că nu este nevoie de o reavizare a planului de către autorităţile de mediu, dacă noile amplasamente sunt stabilite cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here