•  Grupul celor 10 din Legislativ n-a încălcat Codul administrativ

Scandalul dintre primar şi consilierii locali îmbracă un nou episod. Consilierii locali  au fost  convocaţi din nou în şedinţă luni, 13 septembrie 2021, începând cu ora 18.00.  Doar 3 proiecte de hotărâre de pe ordinea de zi privesc activitatea UAT Făgăraş, alte zece însă reprezintă  vrerea primarului de a elimina din Legislativ consilierii locali care s-au plasat în opoziţie la ultimele convocări. Proiectele privind vacantarea posturilor din Legislativ privesc următorii consilieri locali: Aldea Iuliana- Pro România, Butunoiu Nicolae- PSD, Clonţ Valentin- Pro România, Crăciun Monica- USR-PLUS, Cupu Lucian- PNL, Gavrilă Dan- PNL, Ludu Aurel- PSD, Paicu Cristina- USR PLUS, Polmolea Corina- PSD şi Ştirbu Cosmin- PSD.

 Prefectul: ,,Nu s-a justificat caracterul extraordinar de maximă urgenţă al şedinţei”

Deşi a cerut punctul de vedere al Prefectului Judeţului Braşov, Cătălin Mihai Văsii, privind excluderea celor zece aleşi locali, primarul n-a ţinut cont de acesta şi a iniţiat proiectele de hotărâre.   ,,Sacţiunea aplicabilă unei absentări poate face obiectul art. 137 alin 3 din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ. Totodată, prevederile art. 204 alin. 2 lit. E din OUG 57/2019 vizează aceleaşi tipuri de şedinţă. Ordinară şi extraordinară, fiind necesară dovedirea caracterului nemotivat al absenţelor, care determină imposibilitatea desfăşurării, în condiţiile legii, a şedinţelor. În acest context, în vederea soluţionării sesizărilor adreste instituţiei noastre de către consilierii locali în cauză, vă solicităm să ne comunicaţi modul de transmitere al convocării către aleşii locali pentru şedinţele extraordinare convocate de îndată din 1 şi 2 septembrie 2021. În cazul transmiterii electronic a dispoziţiilor de convocare vă rugăm să ne indicaţi temeiul de drept al modalităţii de convocare, conform legislaţiei în vigoare şi Regulamentului de organizate şi funcţionare aprobat de CL Făgăraş.  Mai mult de atât, parcurgând ROF al CCL Făgăraş, aprobat prin HCL nr. 23/2019, am constatat că situaţiile în care se pot convoca de îndată şedinţe extraordinare nu au fost definite în cuprinsul acestuia. În dispoziţiile de convocare comunicate Instituţiei prefectului, Dispoziţia nr. 906, 911, 912/2021, nu s-a justificat caracterul extraordinar de maximă urgenţă al şedinţei, cu atât mai mult cu cât proiectele de hotărâri au  fost înscrise şi pe ordinea de zi a şedinţei ordinare din data de 31.08.2021. ..Nu sunt îndeplinte condiţiile cumulative care să determine situaţia de încetare a mandatelor consilierilor locali în cauză, înainte de expirarea duratei normale a acestora, raportat la prevederile art. 204 alin.2 lit.d, respectiv e, din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ” se arată în adresa semnată de prefetul Mihai Cătălin Văsii transmisă Primăriei Făgăraş, respectiv primarului şi secretarului general, Laura Giunca, înregistrată  sub nr. 50.418 din data de 7 septembrie 2021.

Secretarul general al Primăriei îl contrazice pe primar

Nici măcar secretarul general al Primăriei Făgăraş, Laura Giunca,  şi nici juristul Primăriei Făgăraş, Adrian Gavrilă, nu susţin justificarea edilului privind vacantarea posturilor din Legislativ a celor 10 consilieri locali.

,,Calitatea de consilier local încetează înainte de terminrea duratei normale a mandatului: lipsa nemotivată de la 3 întruniri ale consiliului, convocate pe durata a 3 luni calendaristce, care determină imposibilitatea desfăşurării, în condiţiile legii, a şedinţelor ordinare şi/sau extraordinare. În acest caz legiuitorul vorbeşte de ,,întruniri” care  sunt premergătoare şi obligatorii şedinţelor de consiliu. Teza a doua privind ,,durata a 3 luni calendaristice”, legiuitorul a avut în vedere caracterul  lunar al şedinţelor, iar comprimarea/condensarea acestui termen  opinez că nu este în litera legii, raportat la durata întregului mandat de 48 luni…Se poate aprecia  că pe durata a 48 luni, consilierul local poate absenta pe durata a 3 luni calendaristice fără a interveni sancţiunea de încetare de drept a mandatului” a explicat Giunca.

Juristul Primăriei Făgăraş: ,,Nimeni nu se poate erija în legiuitor”

Raportul de specialitate la proiectul de hotărâre al consiliului local  întocmit de juristul Primăriei Făgăraş, Adrian Gavrilă,  l-a nemulţumit pe edil, acesta scriind pe document ,,nu se aprobă”. Juristul Primăriei Făgăraş, Adrian Gavrilă, stipulează în raportul de specialitate  ataşat proiectelor de hotărâre: ,,În cazul celor 10 consilieri locali care au lipsit de la şedinţele CL Făgăraş convocate în data de 1 şi 2 septembrie 2021 nu le sunt întrunite condiţiile de încetare a mandatului, singura sancţiune aplicabilă la acest moment este cea prevăzută de art 137 alin 3 Cod administrativ coroborat cu art. 233” justifică  juristul Gavrilă. Sancţiunile prevăzute la art 233 sunt aplicate de preşedintele de şedinţă sau, în ultimele 3 cazuri, de consiliul local: avertismentul, chemarea la ordine, retragerea cuvântului, eliminarea din sala de şedinţă, excluderea temporară, diminuarea indemnizaţiei lunare cu 10% pentru maxim 6 luni, retragerea indemnizaţiei lunare pentru una sau două luni.   Tot juristul Gavrilă explică prevederea ,,3 întruniri ale consiliului, convocate pe durata a 3 luni calendaristice”, în cazul consilierilor făgărăşeni ,,durata şedinţelor a fost redusă de la 3 luni la doar 2 zile, condiţiile de încetare a mandatului fiind cumulative neputând fi disociate în niciun fel”.   În altă ordine de idei ,,încetarea mandatului pentru lipsa nemotivată este o sancţiune care se aplică consilierului local pentru întreaga durată a mandalului (48 luni), textul de lege fiind clar în sensul că din durata totală a mandatului, consilierul local poate lipsi nemotivat 3 luni, oricare, din cele 48. Ori, socotind că termenul expres prevăzut de ,,lună calendaristică”, s-ar putea reduce la zile sau ore, ar însemna o încălcare a principiului ,,lex dixit minus quam voluit”, şi nimeni nu se poate erija în legiuitor”  mai explică juristul primăriei în raport. Mai mult,  ,,nu este îndeplinită condiţia lipsei nemotivate de la mai mult de 3 şedinţe, ceea ce înseamnă  că sancţiunea poate fi aplicată de la a 4 a lipsă nemotivată”, mai explică juristul, la fel ca şi prefectul Braşovului în adresa nr. 13222/7.09.2021.  (Lucia BAKI)

1 COMENTARIU

  1. Se pare că dl.primar,s-a transformat în TOVARĂȘUL primar! Să fi sigur că nu vei mai continua și la următorul mandat. Cetățenii acestui oraș,s-au săturat de orgoliile dumitale. Făgărașul nu este al TĂU! Poate Dragușul este,nici acolo nu mai ești bine primit! ATENȚIE!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here