O sursă bună pentru completarea bugetelor locale  ale primăriilor  provine din administrarea pădurilor comunale încredinţată ocoalelor silvice.  În ultima vreme însă aleşii locali, primari laolaltă cu consilierii locali, au renunţat la serviciile unor ocoale silvice la care  au figurat ani la rând   în favoarea acelora care asigurau cele mai mari venituri în urma administrării pădurilor. Favorit a fost Ocolul Silvic Arpaş care a atras în urmă cu câţiva ani primăriile de la Ucea, Voila, Viştea, Sâmbăta în defavoarea ocolului de la Voila. Şi Ocolul de la Făgăraş a primit noi membri care au părăsit ,,Pădurile Şincii” de la Şercaia, spre exemplu primăriile de la Şercaia şi Şinca Nouă. Recent şi  Primăria Părău intenţionează să părăsească ocolul de la Şercaia pentru  că, spune primarul, ,,în loc să încasăm bani din administrarea pădurii comunale, am fost scoşi datori cu 400.000 lei”.  Numai că la Părău legislativul este divizat, jumătate care vrea să se îndrepte spre alt ocol silvic, iar jumătate care nu pare deranjată de această situaţie financiară.  Comuna Şoarş  cu cele 3200 de hectare de pădure comunală a renunţat de 3 luni la serviciile ocolului silvic de la Voila şi a încredinţat administrarea pădurii Ocolului Silvic Rupea.  Aşa cum au procedat înainte vreme comunele Cincu şi Jibert, care acum sunt afiliate tot ocolului de la Rupea.

  • ,,De la 1 iulie 2021 am dat spre administrare pădurea comunală  Ocolului Silvic Rupea pentru că nu eram mulţumiţi de modul în care a fost administrată  de  Ocolul Silvic ,,Pădurile Făgăraşului” de la Voila. Până în prezent suntem foarte  mulţumiţi. Toate se reduc la partea financiară, tarife, modul de lucru. Cei de la ocolul de la Rupea   s-au mobilizat  foarte bine şi au făcut deja marcările pe anul acesta  pentru că nu aveam nimic de la ocolul Voila.  Veniturile mici pe care le încasa primăria din administrarea pădurii comunale  ne-au  determinat să plecăm la alt ocol silvic. Până acum, de la ocolul de la Voila încasam  cel mai mult un milion de lei într-un an. Ca şi comparaţie, în 2021, prin bugetul de venituri şi cheltuieli prezentat de cei de la Rupea sumele sunt mult mai mari. La preţurile preconizate   pentru licitaţia pentru lemnul pe picior, ne-a revenit  un beneficiu comun de 2 milioane de lei, deci dublu, dar veniturile vor fi şi mai mari. În CL Şoarş am majorat tarifele de la 300-400 lei la partizi la 500 lei, iar ultimele  informaţii pe care le avem, după licitaţie   s-a ajuns la peste 800 lei/ mc. Astfel se vor  suplimenta veniturile pentru comună poate şi cu un milion” a declarat Dănuţ Timiş, primarul comunei Şoarş.

Cel mai ieftin lemn de foc

Şoarş este comuna în care populaţia nu are probleme cu aprovizionarea cu lemn de foc pentru seyonul rece. Oamenii plătesc doar 85 lei/mc şi primesc 10 mc de lemn din pădurea comunală.  ,,S-a stabilit în CL Şoarş  cantitatea de 10 mc de lemn de foc pentru fiecare familie la preţul de 85 lei/mc. Cei care au nevoie de o cantitate mai mare, plătesc 161 lei/mc pentru ceea ce depăşeşte cantitatea de 10 mc.   Ideea este că suntem în avantaj pentru că  avem lemnul de foc necesar pentru comunitate, în comparaţie cu alte comune din zonă  care nu au. Şi când pădurea era adminstrată de ocolul de la Voila  aveam lemnul de foc necesar pentru populaţie şi la acelaşi preţ” a adăugat primarul comunei Şoarş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here