Joi, 28 octombrie 2021. Ora 14.00.  Şedinţa ordinară a Legislativului de la Făgăraş din luna octombrie. 19 consilieri locali, formaţie completă, sunt dispuşi în sala de şedinţe pe două laturi ale acesteia, 10 vs. 9. Parcă să ne amintească de ultimele întruniri ale CL Făgăraş din septembrie, acelea cu scandal. La prezidiu, primarul, iar mai la margine, secretarul general al UAT. Nu de alta, doar pentru a-l încadra pe preşedintele de şedinţă, ce urma să fie stabilit.

O astfel de distribuţie, parcă te ducea cu gândul la vreun război, unde oştile stau faţă în faţă. Dar aşa a gândit organizatorul, primarul, cel care a impus aranjamentul.   Numai că unul dintre consilierii locali n-a stat în dispozitiv, a spart rândurile  şi s-a aşezat faţă în faţă cu edilul. A invocat distanţarea lu Arafat,  idee agreată de mai toţi consilierii locali, care, involuntar, au analizat din priviri distanţa faţă de colegul cel mai apropiat.

Şedinţa, transmisă online, ca de obicei.

Primul punct pe ordinea de zi, alegerea preşedintelui de şedinţă.

Tabăra primarului, vreo 9 consilieri locali, aveau o propunere, iar grupul celor 10, o alta. După discuţii, articole de lege, invocarea regulamentului, proceduri, algoritmi, toate spuse preţ de vreo 15 minute, nu s-a ajuns la un consens. Primarul şi a lui tabără l-au vrut pe Lascu Iulian, PNL, prospăt întors în Legislativ,  iar opoziţia edilului, pe Ludu Cristian, PSD. Într-un târziu s-a supus la vot. Prima rundă, Lascu. S-a numărat odată, apoi nominal, dar tot n-au fost voturile necesare pentru ca Lascu să prezideze plenul.  Normal, urma varianta a 2-a să fie supusă la vot. Dar, surpriză! Primarul a cerut pauză pentru a se reanaliza situaţia.  Că poate la a doua încercare va trece propunerea lui. Deşi era ilegal să se voteze  de două ori aceeaşi variantă.

După pauză,  Ludu n-a mai fost agreat  ca variantă (propunere) de iniţiatorul proiectului de hotărâre. Iar rumoare, iar argumente, iar algoritmi, iar…vorbe goale.  Până la urmă, Paicu Cristina a fost desemnată preşedinte de şedinţă, iar taberele s-au resemnat.

54 de proiecte de hotărâre trebuiau să fie analizate şi adoptate: o altă rectificare de buget, o nouă organigramă cu administrator public, secretarul UAT să nu mai aibă servicii în subordine, angajare de avocaţi, vânzare de terenuri, înfiinţare de servicii, burse, etc. Primele cinci proiecte priveau procesele verbale de la şedinţele anterioare.  Se propunea votarea lor. Proiectele s-au adoptat  după mici disensiuni.

Următoarele două proiecte, revocau  2 HCL-uri adoptate în şedinţa din 13 septembrie, respectiv HCL 228/13.09.2021 (ordinea de zi) şi  HCL nr 229/13.09.2021 (rectificarea bugetară). Aici spiritele s-au încins.  Din nou argumente pentru a fi revocate aşa cum a cerut primarul, ameninţări voalate, victimizări. La un moment dat s-a amintit şi de interesele făgărăşenilor care vor fi afectate, de parcă ar păsa iniţiatorului de acest aspect. Au culminat justificările cu ideea că Făgăraşul va fi blocat. Mai pe înţeles, dacă rectificarea de buget adoptată în august şi apoi în septembrie nu se revoca, nu se putea supune la vot  o nouă rectificare de buget, care era cuprinsă în proiectul de hotărâre următor de pe ordinea de zi. După ce fiecare tabără şi-a spus părerea, s-a trecut la vot.

11 abtineri şi 8 voturi pentru revocare.

Rezultatul a căzut ca un trăznet asupra edilului, care-şi vedea iniţiativele respinse, un lucru neobişnuit pentru el până în urmă cu câteva luni când legislativul era pentru el o maşină de vot. La UAT Făgăraş nu exista o separare a Executivului de Legislativ, ambele aveau acelaşi coordonator.  Contrar legislaţiei şi bunului mers al urbei. Ca să înţelegem mai bine, un fel de dictatură. Cum a explicat consilierul local Iohannes Klein într-o discuţie anterioară,  ,,dacă puterea este într-o singură parte nu mai este democraţie, iar eu nu pot fi de acord cu asta,  e dictatură o astfel de stare”.

Primarul învins la vot, a cerut din nou o pauză.

S-a reluat şedinţă după câteva minute. Precum copiii care pierd la joc şi îşi iau jucăriile şi pleacă, şi primarul şi-a retras toate proiectele de hotărâre care mai erau pe ordinea de zi, vreo 45. Şi astfel Cristina Paicu, preşedintele de şedinţă, s-a văzut nevoită să declare închisă şedinţa ordinară a CL Făgăraş din luna octombrie. Cu o voce nesigură, edilul a anunţat  că va convoca o şedinţă extraordinară săptămâna viitoare.

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here