Şedinţe CL Făgăraş pe bandă rulantă.  Consilierii locali au fost convocaţi în şedinţă joi, 4 octombrie a.c., începând cu ora 12.00, pentru a analiza nu mai puţin de 35 de proiecte de hotărâre şi alte 12 informări. Pe ordinea de zi au fost incluse alegerea viceprimarului şi angajarea unui administrator public. A fost o şedinţă de peste 5 ore. Pentru marţi, 9 noiembrie a.c., există o dublă convocare pentru consilierii locali, una pentru ora 18.00 semnată de un  grup format din 11 consilieri locali şi alta a primarului pentru ora 17.00.  Covocatorul primarului  a apărut însă după ce consilierii şi-au înregistrat  convocatorul la registratura primăriei, aşa cum explică aceştia.

 Grupul celor zece a mai atras un consilier

11 consilieri locali au convocat plenul CL Făgăraş pentru 9 noiembrie 2021,  ora 18.00, cu un singur proiect pe ordinea de zi: ,,Alegerea viceprimarului Municipiului Făgăraş”. Grupul semnatarilor acestui convocator sunt: Cupu Lucian, Gavrilă Dan de la PNL, Paicu Cristina, Monica Crăciun de la USR, Aldea Iulana, Clonţ Valentin de la ProRomânia, Butunoiu Nicolae, Polmolea Corina, Ludu Cristian, Ştirbu Cosmin de la PSD şi Klein Johannes de la FDGR. Convocatorul consilierilor a fost înregistrat la Primăria Făgăraş vineri, 5 noiembrie 2021, ora 11.35, sub nr. 57612. A sărit şi primarul cu o dispoziţie prin care convoacă  plenul CL Făgăraş în aceeaşi zi, dar la ora 17.00. Primarul vrea să-i fie votat proiectul de hotărâre de modificare organigramă, adică angajarea unui administrator public,  şi alegerea viceprimarului.

Alegerea viceprimarului, fără succes

După mai bine de un an de la alegerile locale din 2020 când UAT Făgăraş a funcţionat fără viceprimar, pe ordinea de zi a şedinţei CL Făgăraş de joi, 4 noiembrie a.c., a figurat un proiect de hotărâre privind alegerea viceprimarului. Proiectul a fost iniţiat de primar şi vizat de secretarul general al Municipiului, dar era datat noiembrie 2020, aşa cum erau datate şi avizele din comisiile de specialitate, adică aveau an vechime. Consilierii locali  Cristina Paicu  şi Monica Crăciun, USR, au depus la rândul lor un proiect de hotărâre similar la Primăria Făgăraş, dar în data de  28 octombrie 2021, nr. înregistrare  56706. ,,Așa cum spuneam în ședința de consiliu din 31 august 2021, atunci când vom fi toți consilierii, 19 la număr, vom depune proiectul privind alegerea viceprimarului Municipiului Făgăraș. Astfel, joi (n.r. 28 octombrie 2021) l-am depus împreună cu colega mea, Monica Crăciun” explica Cristina Paicu. Proiectul lor n-a fost trecut pe ordinea de zi.  Alegerea viceprimarului a stârnit dispute între consilieri şi primar  încă de la începutul şedinţei, după votarea ordinii de zi. Majoritatea consilierilor locali au susţinut şi votat ca alegerea viceprimarului să aibă loc la  începutul şedinţei. Primarul însă s-a folosit de orice subterfugiu pentru a amâna acest proiect la finalul şedinţei aşa cum a stabilit el ordinea de zi. S-a folosit de juristul Prefecturii Braşov pe care ar fi sunat-o împreună cu secretarul general al UAT Făgăraş în pauza obţinută de la consilieri. Au existat 3  propuneri: Cupul Lucian (PNL), Magdalena  Cenţiu (PNL) şi Johannes Klein (FDGR). Reprezentantul FDGR a refuzat, consilierii având de votat dintre candidaţii rămaşi. Cupu Lucian a obţinut 8 voturi, Cenţiu Magdalena 7 voturi, 4 voturi fiind nule, caz în care viceprimarul n-a fost ales, numărul de voturi minim fiind 10.

Administrator public iar şi iar…

Primarul nu se lasă şi continuă să ceară  consilierilor locali să-i aprobe angajarea unui administrator public, deşi proiectul în cauză a fost respins în  ultimele şedinţe de plen când s-a regăsit pe ordinea de zi, cele din septembrie a.c. Consilierii locali, aşa cum au susţinut  ei, înfiinţarea funcţiei nu ar fi necesară din moment ce Făgăraşul nu are un viceprimar, dar ar fi şi o cheltuială inutilă de la bugetul local, leafa administratorului public fiind de 11.419  lei lunar. Tot ei spun că   funcţia   vizează o persoană din anturajul primarului.   În comisiile de specialitate, consilierii au dat  aviz negativ pentru acest proiect al primarului.  Prin votul lor, consilierii locali au respins proiectul de hotărâre în plenul desfăşurat în data de 4 noiembrie a.c.

Povestea  administratorului public

Primăria Făgăraş nu mai are administrator public din 2018 când Marius Rică a fost dat afară de primar prin desfiinţarea postului, deşi tot el îl crease  cu un an în urmă, 2017, cu dedicaţie.  Când a înfiinţat postul  primarul spunea că este absolut necesară această funcţie pentru municipalitate. Vorbea de experienţa în fonduri europene a unei persoane care va ocupa funcţia. La 1 septembrie 2017   era déjà angajat Marius Rica pe acest post, leafa lui lunară brută fiind atunci de 10.412 lei. Se organizase un concurs la care cel mai bun s-a dovedit a fi chiar  Marius Rica, nimeni altul.  După exact un an administratorul public a aflat din presă că postul i s-a desfiinţat. Acelaşi primar anunţa fără să clipească faptul că municipalitatea nu mai are nevoie de un  administrator public şi astfel se face economie la bugetul local. Pentru Marius Rica se încheia, după un an,  contractul de muncă la Primăria Făgăraş. Nu mai are rost să spunem că de la bugetul local s-a cheltuit suma de 124.944 lei pentru susţinerea funcţiei de administrator public dorită de primar,  consilierii locali acuzând atunci că funcţia a fost înfiinţată de primar ca recompensă electorală.

Secretarul general,   penalizat

Prin acelaşi proiect de hotărâre de modificare a organigramei, primarul vrea să lase Secretarul general al UAT Făgăraş fără subordonaţi. Concret, mai multe compartimente care se aflau în subordinea Secretarului general vor ajunge în subordinea primarului.  Pe lista neagră se află compartimentele: resurse umane, juridic, monitorizare proceduri administrative şi tehnologia informaţiei, compartimentul învăţământ, registratură.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here