,,Se recoltează integral mistreții prin metode de vânătoare admise, în conformitate cu prevederile legislației în vigoare, cu obligativitatea respectării tuturor măsurilor de biosecuritate”. Este modifcarea adusă Ordinului nr. 35/2016 privind programul acţiunilor privind siguranţa alimentelor.  Cu alte cuuvinte, mistreţii se pot vâna în limita a 0,5% pe kmp.

Mai puţini mistreţi

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a emis un nou Ordin, care prevede ca numărul mistreților să fie redus prin orice metodă de vânătoare admisă, până la un nivel de cel mult 0,5% mistreţi pe km². ANSVSA a publicat pe site-ul oficial ORDINUL pentru modificarea şi completarea anexei nr. 1 la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 35/2016 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, precum şi a Normelor metodologice de aplicare a Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor.

  • Vechea sintagmă: ,,se recoltează integral mistreții prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă și dibuire.”
  • Noua  sintagmă,,se recoltează integral mistreții prin metode de vânătoare admise, în conformitate cu prevederile legislației în vigoare, cu obligativitatea respectării tuturor măsurilor de biosecuritate”.

   Argumentele ANSVSA pentru aprobarea Ordinului  

De la data primei confirmări a pestei porcine africane la mistreti, 29.05.2018, până în prezent au fost identificate 5856 cazuri la mistreți, dintre care 4076 cazuri la mistreții găsiți morți și 1780 cazuri la mistreții vânați, pe întreg teritoriul ţării noastre. În aceste condiţii, managementul populaţiei de porci mistreţi trebuie să fie orientat în sensul reducerii densităţii acestora, pe întreg teritoriul României, până la un nivel de cel mult 0,5% mistreţi pe km². În acest scop, este necesar ca acţiunile de vânătoare să vizeze ca desfășurarea acțiunilor de vânătoare a mistreților să fie organizată prin orice metodă de vânătoare admisă, specifice vânătorii, cu obligativitatea respectării măsurilor de biosecuritate stabilite în cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor. Având în vedere numeroasele solicitări recepționate la nivel instituțional din partea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (adresa nr. R25146/16.09.2021 și e-mailul de revenire asupra acesteia din data de 11.10.2021), a unor Direcții Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, a Instituțiilor Prefecturilor și a unor gestionari ai fondurilor cinegetice privind modul de aplicare a legislației, se impun clarificări în scopul aplicării unitare a măsurilor la nivelul întregului teritoriu al României„.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here